En af verdens ypperste uafhængige urmager er gået under radaren hos mange urnørder. Nu er fire af hans ure på auktion scroll-down

En af verdens ypperste uafhængige urmagere er gået under radaren hos mange urnørder. Nu er fire af hans ure på auktion

Der findes urbrands så eksklusive, at de går under radaren selv hos mange urnørder. Phillipe Dufour er en af dem.

Af Christian Martinez
Foto: PR
Mode Euroman

Det kræver tre ting, at få fingre i et Philippe Dufour: Udsøgt smag, dybe lommer og gode forbindelser. Philippe Dufour er en levende legende i urbranchen, hvor han siden 1970’erne har skabt sig et navn som en af de mest ambitiøse urmagere overhovedet. Dufour har tidligere arbejdet for navne som Jaeger-LeCoultre, Audemars Piguet og Gerald Genta, inden han i 1978 gik solo med sit eget værksted.

Hans adelsmærke er ikke kun, at han mestrer branchens allersværeste komplikationer, men at han også helt old school og i tråd med gamle urmagertraditioner laver alting selv. Det er med til at forklare, hvorfor den 73-årige schweizer har lavet færre end 250 ure i løbet af karrieren. Særligt kendt er hans smukke Grand Sonnerie-lommeure, som han lavede fem styks af i starten af 1990’erne for Audemars Piguet, og som hver tog 2.000 arbejdstimer at færdiggøre.

Philippes Dufours ure kommer ikke til salg ofte, og når de gør, går de til eksorbitante priser: I august blev et af kun otte Grande & Petite Sonnerie armbåndsure solgt til næsten 50 millioner kroner.

Vi har talt med Alexandre Ghotbi, der er Head of Watches for auktionshuset Phillips, der helt ekstraordinært har fire Philippe Dufour-ure på auktion.

Hvad gør Dufour til en så eftertragtet en urmager?

”Dufour er en af meget få urproducenter, som har arbejdet solo det meste af karrieren. Det, som adskiller ham fra de andre, er hans store kærlighed til traditionelt urmageri, som han ønskede at genoplive. I 1980’erne fik det ham til at udvikle en række håndlavede mesterværker, hvor der ikke er blevet gået på kompromis med hverken kvalitet, tid eller anstrengelser. Det er ure, som er lavet efter de fineste standarder i branchen. Han er også manden, som skabte verdens første Grande & Petite Sonnerie-lommeur og verdens første ur med dual escapement.”

Det er imponerende, men hvorfor er der mange, som aldrig har hørt navnet Philippe Dufour?

“Dufour har lavet mindre end 250 ure i løbet af sin karriere, hans ure har aldrig været tilgængelige i butikker, og han har aldrig lavet nogen form for markedsføring. Han har haft en ‘cult following’ siden starten af nullerne blandt fans af uafhængigt urmageri. Og han er blevet en anelse mere kendt i bredere kredse i de senere år med den stigende interesse for uafhængige urbrands: Da vi i november sidste år afholdt vores ‘Retrospective’-auktion i Geneve, solgte hans Anniversary Simplicity-ur for 1,3 milloner schweiziske franc (over 9 millioner kroner, red.). Det gør ham til en af meget få urproducenter, der har fået hammerslag på et ur til over 1 million schweiziske franc.”

 

Fire ure fra samme samler

De fire ure, der nu udbydes til salg på auktion har alle tilhørt den samme samler. Det dyreste er armbåndsuret Grande & Petite Sonnerie, som temmelig konservativt forventes at gå til minimum 1-2 millioner schweizerfrancs (7-14 millioner kroner).

Her er Alexandre Ghotbis kommentar til, hvad der gør der hvert enkelte ur specielt:

Bliv medlem, og få fuld adgang til
hele EUROMAN.dk fra 23 kr. om måneden
Prøv 14 dage gratis uden binding
Kom igang her Allerede medlem? Log ind her Euroman Premium
Opret dig gratis her