Smoking, butterfly eller laksko? 10 tommelfingerregler, der får dig stilsikkert ind i det nye år scroll-down

Smoking, butterfly eller laksko? 10 tommelfingerregler, der får dig stilsikkert ind i det nye år

Nytåret kalder på fest og ikke mindst festlig påklædning. Vi guider med 10 tommelfingerregler til en stilsikker nytårsaften.

Af Redaktionen
Foto: Getty Images
Mode Euroman

Skaldyrsfade og smoking eller bordbomber og basarm i en toværelseslejlighed? Du styrer selv ambitionsniveauet for nytårsaften.

Men ingen har nogensinde taget skade af at klæde sig ordentligt på – og lige netop nytårsaften er den perfekte dag at gøre lidt ekstra ud af det.

Vi lever i uformelle tider, hvor Mærsk-direktører gør superkarriere uden nogensinde at gå med slips. Derfor kan overgangen fra komfortabelt hverdagstøj til det lidt stivere puds være en større udfordring, end man lige går og tror.

Fortvivl ej!

Vi har lavet en nem og anvendelig guide til påklædningens do’s and don’ts, der nok skal få dig stilsikkert ind i det nye år.

1. Nytår kalder på smoking, der sammen med resten af den formelle garderobe bliver mere og mere casual i disse år. Det betyder, at du kan fortolke smokingen lidt mere frit, end reglerne måske tilskriver. Ejer du ikke en smoking, kan du passende finde det sorte jakkesæt frem fra skabet og få det luftet. Har du heller ikke sådan et, må du ty til det mørkeblå, der går til stort set alt.

2. Smoking kræver laksko, og laksko har du kun på efter kl. 18 og helst, når det er mørkt. Det er ikke noget problem om vinteren i Danmark, men så ved du det, når du skal til sommerbryllup og vil gentage nytårs-outfittet.

3. Du binder selv din butterfly. Punktum.

4. Skjorte med knækflip har du kun på til smoking. Men det går også fint med en almindelig krave.

5. Sørg for, at sættet passer. Få det tilrettet hos en skrædder. Der må ikke være luft mellem jakke og nakke. Ved håndleddet skal du kunne se 1-2 centimeter af skjorten, som i øvrigt skal slutte ved håndledsknoglen. Jakkens længde skal gerne lige dække din bagdel og jakkens skuldre skal flugte med dine egne.

6. Luk aldrig nederste knap på din jakke. Vælger du et tredelt sæt, gælder det også for vesten. Lad din jakke være åben, når du sidder ned ved bordet.

7. Og apropos det dobbeltradede jakkesæt, så kan det være en god vej at gå. Vælg et med et bredere spidsrevers for at få en festlig wauw-faktor.

8. Spræt slidserne på jakken op før brug. Og mærket, der sidder på ærmet, når jakken er ny? Det klipper du af og smider meget langt væk.

9. Habitbukser skal sidde på hoften og ikke lavere. Og lad bæltet blive derhjemme – når du køber bukser, skal de sidde til og ikke hjælpes på vej af et bælte. Prøv så vidt muligt at holde jakke og bukser i samme farve, medmindre du har en hvid eller natblå tuxedojakke. Der skal bukserne være sorte. Og husk nu, at de ikke må være for smalle.

10. Den sorte skjorte er som at balancere på en knivsæg. Køb den i god kvalitet, bær den kun til sort jakkesæt og tilsæt for guds skyld hverken butterfly eller slips. Medmindre du vil ligne en bartender, selvfølgelig.

Se, hvad vi ellers skriver om: Herremode, Herretøj, Herresko, Jakkesæt, Nytår og Jul