Patek Philippe var i 1941den første urmager, der fremstillede et ur, der på en gang havde stopursfunktion og en kalender med nøjagtig datoangivelse, der tog højde for skudår og strakte sig ud i evigheden, eller i hvert fald 200 år ud i fremtiden.

Betegnelsen blandt urfolket for netop denne kombination af komplikationer er chronograph perpetual calendar. Og det første ur af denne slags blev Patek Philippes stålur med referencenummer 1518.

Fire eksemplarer blev der lavet af det nyskabende armbåndsur, og det er ikke underligt, at det i dag er et af vintage-kultens mest eftertragtede relikvier. I weekenden satte det så verdensrekord, da det blev solgt på en auktion i lørdags i Genève for 76 millioner. Den forrige verdensrekordholder var Patek Philippes reference 5016, der gik for knap 51 millioner kroner.

Køberen af uret er anonym, men her kan du høre auktionarius Laurel Bacs fortælle, hvad det er, der gør ref. 1518 så særligt for ham og verdens seriøse ursælgere, og du kan læse meget mere om uret hos Hodinkee:

"Det er rimelig meget, den perfekte storm, når det kommer til at samle på ure. Hvis der var en hellig gral. Så ville det være en meget seriøs kandidat, hvis ikke kandidaten."