scroll-down

Christian Grau anmelder BMW M4 Competition: ”Udviklingen blandt performancebiler er blevet et våbenkapløb”

På 35 år er BMW’s M3 gået fra at være en puristisk muskelbil til at være en højteknologisk køremaskine. Christian Grau har kørt coupéversionen, der i dag hedder M4-Competition.

Af Christian Grau
Foto: PR
Motor Euroman

Da den første af BMW M3 så dagens lys tilbage i 1986, havde den vanvittige 285 hestekræfter. I dag er sjette generation på gaden, og den har 510. Ganske vist er bilen også blevet større og tungere, men sammenligningen beskriver alligevel meget godt udviklingen for performancebiler. Det er blevet et våbenkapløb – og der er mange med i konkurrencen. Alene hos BMW har man sat et M på omtrent alle biler. Selv de store, tunge X-modeller findes i en russer-version med spændte muskler og bragende udstødninger til trods for, at deres SUV-høje tyngdepunkt gør dem uegnede til ræs. Dumt.

Hvad der til gengæld er genialt, er den oprindelige idé om at tage en nogenlunde undseelig familiebil og så fylde den med teknik fra BMW’s motorsportsafdeling for på den måde at skabe en hardcore og dog hverdagsanvendelig køremaskine. Den drøm lever stadig i M3, M5 og nu også M4, som er BMW’s navn for coupéversionen af 3-serien.

Netop coupéversionens design har delt vandene. Det handler ikke alene om den store snude, men også om den generelle amerikanisering af BMW’s formsprog. Personligt er jeg ikke fan, men man vænner sig til meget, og så har køleren faktisk den marginale ændring på M4, at den berømte nyre-formede grill er delt i to. Det pynter marginalt, men skynd dig ind i bilen, for det er stadig her, M4 for alvor kommer til sin ret.

Min testbil er en M4 Competition, spækket med udstyr og karbon. Blandt andet er sæderne støbt i kulfiber, og det ser imponerende ud, men til gengæld er de vanskelige at komme ind og ud af, så spar eventuelt 74.000 kroner der. I forvejen er startprisen oppe over 1,7 million kroner, og trimmet som testbilen med keramiske bremser lyder slutsedlen på 2,3 million kroner. Mange penge for en 4-serie, men så får du også en gennemført køremaskine med 125 hk mere end en Porsche 911 Carrera.

En lækker ny detalje er de to røde knapper på rattet, som giver dig hurtig adgang til M-køreprogrammet. Bilen har også en traditionel knap til at vælge køremodus, men de nye alugreb er gode og nemme at komme til, hvis du fx kører i komfortindstillingen og gerne vil overhale. Omvendt er den falske kulfiber på skiftegrebene til det sekventielle gear en detalje, der trækker ned. Ellers ligner M4 Competition de andre 4’ere indvendigt, hvis man ser bort fra karbon-marinaden og M-detaljer som sikkerhedsseler med M-striber. Subtilt men lækkert.

Motormæssigt er der tale om endnu en kending i form af BMW’s treliters rækkesekser med dobbelt turbo. En drøm af en motor, der her er skruet op i 510 hestekræfter. Hertil kommer et sekventielt ottetrins M-Steptronic-gear, en adaptiv M-undervogn samt et M-sports-differentiale, som alt sammen er standardudstyr. Et tryk på startknappen, og motoren springer i gang med et distinkt brøl. Sæt bilen i P og gå ud og nyd den hule rumlen fra maskineriet, så ved du, at M4 ikke er endnu en bil med surrogatlyd.

Bliv medlem, og få fuld adgang til
hele EUROMAN.dk fra 29 kr. om måneden
Prøv 14 dage gratis uden binding
Kom igang her Allerede medlem? Log ind her Euroman Premium
Opret dig gratis her
Se, hvad vi ellers skriver om: Biler, Anmeldelser, Christian Grau og BMW