scroll-down

Elektrisk i tre prisklasser: Her er de 9 bedste elbiler lige nu

Skal din næste bil være elektrisk? Med mindre du er på udkig efter en gammel bil, taler meget for, at din kommende bil bliver elektrificeret i større eller mindre grad. Heldigvis er der efterhånden mange at vælge imellem. Christian Grau viser vej til de bedste og lækreste elbiler på markedet lige nu.

Af Christian Grau
Foto: PR
Motor Euroman

SMÅ ELBILER

Elbiler er som skabt til byen. Det er her, forureningen fra fossilbiler generer mest, og samtidig får du bedre rækkevidde, når du kører i byen. For i modsætning til en brændstofdrevet bil, som forbruger ekstra meget i byens stop-and-go-kørsel, så regenererer elbilen energi, når du bremser op og bruger kun lidt energi på at sætte i gang og køre i by-tempo. Problemet med elektriske bybiler er den begrænsede adgang til ladestationer. Kombineret med små elbilers begrænsede rækkevidde er det en betragtelig udfordring for byboere med elbil. På den køremæssige side har små elbiler ofte den yderligere udfordring, at batteriets vægt udgør en større andel af bilens totalvægt og dermed påvirker køreegenskaberne mere end batteriets vægt gør på en stor, elektrisk SUV. For at imødekomme den problematik har små elbiler typisk små batterier og kort rækkevidde, hvilket betyder, at de er mindre anvendelige og mere tilbøjelige til at blive forældet hurtigt. Til gengæld har en elektrisk mikrobil altid højere komfort end en brændstofdrevet mikrobil, fordi brændstofmotorens støj og vibrationer sammen med den ringere lydisolering typisk skæmmer køreoplevelsen i en mikrobil. Og har du et kørselsbehov, som passer til de små elbilers korte rækkevidde, findes der en række ultra-smarte små elbiler at vælge imellem. Overvej i givet fald at lease bilen, så du sikrer dig mod, at teknikken bliver forældet.

Peugeot E-208

Sammen med Reanult Zoe hører Peugeot 208 til de mere anvendelige, små elbiler. Her er rækkevidden over 300 kilometer og i 208’s tilfælde med en ladekapacitet på 100 kW. Samtidig får du mere plads, da bilen reelt er et nummer større end fx Fiat 500. Endelig kører 208 E bare sjovere end Fiat 500, og så kan man måske leve med, at designet ikke er helt så gennemført som på Honda E, Fiat 500 E og Mini Cooper E. Men 208 ser stadig godt ud og byder på masser af attitude samt alt det udstyr, du kan forvente af en moderne bil. Når du vælger den som elbil, er det meste standard, og samtidig får du 136 heste, hvilket, præcis som designet, vækker minder om heroiske forfædre som Peugeot 205 GTI. Det er ikke den mest opsigtsvækkende, lille elbil på markedet, men bedømt på rækkevidde/ladetid, køreegenskaber og pris er den en overset lille perle.
Pris: 240.000 kr.

Se, hvad vi ellers skriver om: Biler