”Ulykkeligvis ligner BMW IX det uelskelige barn af en julefrokost, hvor Peugeot 5008 og Nissan Qashqai endte i kopirummet” scroll-down

”Ulykkeligvis ligner BMW IX det uelskelige barn af en julefrokost, hvor Peugeot 5008 og Nissan Qashqai endte i kopirummet”

Med topmodellen iX forsøger BMW at sætte nye standarder for elektrificeringen af deres brand. Christian Grau vurderer, om det lykkes.

Af Christian Grau
Foto: PR
Motor Euroman

IX ER LANGT FRA den første elbil fra BMW. Tyskerne lagde fra land tidligt med den innovative, men også særegne, grænsende til det besynderlige i3, der så dagens lys i 2013 med plastikdøre, barnevognshjul og vinduessilhuet som et søjlediagram. I 2020 fulgte de op med den omvendt meget konventionelle iX3, der reelt er bygget på SUV’en X3.

I år følger to meget ambitiøse elbiler – den ekstravagante SUV iX og den igen lidt mere traditionelle sedan i4. Det ligner en slingrekurs eller et brand, der både vil fastholde sit nuværende publikum (BMW 3- og 5-serie-typerne) og tiltrække nye markeder med et bombastisk design, der i højere grad bygger på stopeffekter end den tålmodige evolution af et design-DNA, som ellers er modus operandi i bilbranchen.

Genkendelighed er en væsentlig del af bilproducenternes markedsføring, og derfor handler bildesign typisk om at bygge forsigtigt videre på nogle eksisterende elementer som fx lygtesignaturer. Det er også forklaringen på, at elbiler ofte har en køler på fronten, selvom de ikke bruger luftkøling.
Køleren er simpelthen et identitetsskabende element.

BMW iX – for nu at komme på sporet – har også en køler. En stor, grim fake-køler, med hvad der ligner et plastikklistermærke med påmalet gitter i stedet for det sædvanlige luftindtag. Naturligvis nyreformet og dermed noget af det mest BMW’ske på et design, der ellers forsøger at disrupte (som man siger på Christiansborg) BMW’s formsprog. Præcis, som i3 gjorde det i sin tid.

Det er lidt, som om hele bilen er en ventil for den indestængte utålmodighed, der må hjemsøge enhver bildesigner. Og sådan er BMW’s modelprogram – en endeløs række af møjsommeligt videreudviklede designs på den ene side og så de her brølaber, der rokker båden, på den anden.

Set i det lys kan man næsten forstå formgivningen af BMW iX. Næsten. Bortset fra netop køleren er der ikke meget BMW-DNA at finde, og det er måske både en befrielse og en mulighed for at introducere nye designelementer, men ulykkeligvis ligner bilen det uelskelige barn af en julefrokost, hvor Peugeot 5008 og Nissan Qashqai endte i kopirummet. Fra den kasseagtige bagende med sin Opel-agtige C-stolpe til den oxiderede metalliste, der løber under sideruderne for at trække lidt linjer frem i det uformelige design.

Se, hvad vi ellers skriver om: BMW, Biler og Christian Grau