Uden Mandat
Foto: Ritzau Scanpix De tre danske repræsentanter ved underskrivelsen af FN's charter den 26. juni 1945 på San Francisco-mødet: Hartvig Frisch, Erik Husfeldt og Henrik Kauffmann.

”Han gjorde det forkerte, men med det rigtige resultat”

Én embedsmand gik imod den danske regering under besættelsen og endte med kontrol over de danske guldreserver og enorm indflydelse på Danmarks skæbne. I 2020 udkommer både en bog og en film om den egenrådige diplomat Henrik Kauffmann.

Skulle man nævne én dansker, der slap sejrrigt ud af den tyske besættelse af Danmark, ville det umiddelbare bud være vores ambassadør i USA, Henrik Kauffmann. I hvert fald på kort sigt – men nu skal vi ikke afsløre plottet i den bog og den film om Kauffmann, der udkommer i 2020.
Bo Lidegaard, historiker, tidligere diplomat og tidligere chefredaktør for Politiken, har skrevet bogen, som har fået titlen ’Uden mandat’ og været konsulent på filmen ’Vores mand i Amerika’, som skulle have haft premiere i biograferne i juni, men som på grund af corona er udskudt til efteråret.
Euroman fangede Bo Lidegaard til en samtale om ambassadøren, der i flere år kørte sin egen personlige eksilregering og kontrollerede det danske guld.

Hvad er det helt præcist, han gør i de år under besættelsen?

Vil du læse resten af artiklen?
Allerede medlem? Log ind her
Bliv medlem og få fuld adgang til
hele EUROMAN.dk fra 23 kr./md
Prøv 14 dage gratis uden binding
Vælg abonnement her Euroman Premium
Opret dig gratis her