Et af de mest ikoniske pressebilleder nogensinde er af Obama og hans nationale sikkerhedsteam i det øjeblik, da Osama Bin Laden overmandes og dræbes. Billedet hedder ’Situation Room’ og vil altid stå som et historisk øjeblik.

Vi er selvfølgelig her til lands og i vores politiske landskab nede i mindre skala, men ikke desto mindre har fotograf Theis Mortensen taget et billede, der giver klare associationer til ’Situation Room’, og som på mange måder også indkapsler alvoren i den danske valgkamp.

Billedet er taget lige før udsendelsen ’Debatten’ på DR2. Her briefer værten Clement Kjersgaard en række af de medvirkende heriblandt Pernille Vermund, Martin Krasnik og Anders Samuelsen. Den person, der ikke er på billedet, men som alligevel præger stemningen (og hele valgkampen) er Rasmus Paludan, der opholder sig i et andet rum. Hans medvirken er også årsagen til, at der er mange politifolk til stede i DR Byen og flere PET-agenter, fortæller fotograf Theis Mortensen, der var hyret ind som freelance-fotograf til programmet.

”Jeg kan godt lide, at man kan mærke koncentrationen i billedet, og at man kan se en række ansigter, som man kan læse ind i, hvad man vil.”

IMGL7844.jpgHer er billedet fra den anden vinkel. Det er værten Clement Kjersgaard, der briefer de medvirkende.

Selve rummet gav ikke de bedste arbejdsbetingelser, da det er 20 meter i længden og kun fire meter bredt. Samtidigt havde Theis Mortensen heller ikke den optik, han ønskede, men der var ikke tid til at skifte udstyr eller den store opstilling. Selve briefingen tog tre-fire minutter, så der var kun tid til nogle hurtige skud.

”Der er en dør i hver ende, og jeg løb rundt om for at tage det fra den anden vinkel, så man kan se Clement fortælle. Det var et intenst øjeblik, og jeg var godt klar over, at jeg ikke skulle løbe tværs gennem lokalet og ødelægge det,” forklarer han.

Programmets overskrift er egentlig ’SV eller kaos’, men debatten om Rasmus Paludan kom til at dominere en stor del af programmet.

”Der var et stort politiopbud, og der blev hørt efter, som man også kan se på billedet. Clement var også nervøs og havde virkelig forberedt sig. Men udover dette øjeblik blev der også grinet, som man kan se på nogle af de andre billeder.”

Alle billederne du kan se her er taget af Theis Mortensen, og selve debat-programmet kan ses i sin helhed her på DR TV.

IMGL7873.jpgDan Jørgensen.

IMGL7827.jpgPia Kærsgaard i sminken, inden hun skal ind.

IMGL7888.jpg