Portugiserne har ry for ikke at kunne lave mad. Det er sikkert rigtigt nok, hvis du kun går efter turistfælder, men hvorfor i alverden skulle du dog det? Der er masser af gode steder i Lissabon.

Rosamar rammer den perfekte balance mellem sydeuropæisk livlighed, internationalt design og ualmindeligt veltillavede fiskeretter. Har de polpo på kortet, skal du bestille den.

Spis frokost med de lokale på Merendinha do Arco. Tætte borde, grillet fisk, uprætentiøs indretning, vinho verde og et obligatorisk glas hjemmedestilleret druelikør med ejeren. 

Det meste lukker ved midnat, så det gør du også.

Hvis du vil have din espresso lysristet som hjemme i Danmark, er Buna eller Neighborhood to gode bud, der ligger et par hundrede meter fra hinanden.

Terrassen med den røde pool på Hotel Memmo har formidabel udsigt over Alfama. Og den er åben for alle.

Er det varmt, kan du tage et dyp i den ovale pool i Jardim do Torel, en af byens mange smukke haver, der ligger på toppen af Santana-bakken, lidt væk fra alfarvej og dermed turistmasserne. En lokal favorit med udsigt over byen. Kan nås med sporvogn eller gode lårmuskler.

Portugiserne er verdensmestre i små fadøl. Bliv evigt begejstret over iskolde Sagres i 0,2 liters-krus.

Det er svært at brokke sig over livet, når du spiser tempurastegte horse mackerels i vandkanten på Ponto Final med udsigt ind over byen. Lokalt sammenrend af smukke unge mennesker, grillet fisk, kaotisk fortovsstemning og gule plastikstole.

Lissabon er en ubarmhjertigt bakket by. Husk gode sko og nyd udsigten.

Hvis det bare skal gå stærkt og ikke være for avanceret, er en pizza på Coppola en anbefaling. Du skal have viljestyrke som en munk, hvis du ikke efterfølgende bliver suget direkte ind i naturlig vin og gadefest på vinbaren Black Sheep, der ligger lige ved siden af.

Bydelen Alfama for bakkerne og udsigten. Principe Real for den pæneste version af byen. Bairro Alto for livet.

Den eneste dessert, du egentlig skal bekymre dig om at bestille, er chokolademousse. Det har de til gengæld også på samtlige restauranter.

Du kan nemt nå en halv stranddag, hvis vejret er til det. En tur til Praia Princesa tager ikke mere end 30 minutter og 20 euro i en Uber.

Hvis du ikke ved bedre, ligner Cervejeria Ramiro en middelmådig restaurant af slagsen, der findes alt for mange af. Men indenfor får du formentlig de bedste grillede skaldyr, du kan opdrive på den nordlige halvkugle. Og det siger ikke så lidt.

Selvfølgelig skal du køre med sporvogn.

Det er helt fint at spise 2-3 stykker af den lille men umådeligt velsmagende kage pastel de neta hver dag. Hvis vejret er godt og tiden er til det, bliver byens bedste lavet hos Pasteis de Belem 10-15 minutter væk fra bymidten i en taxa.

Rejser du tidligt på foråret eller hen på efteråret, kan du passende sidde på den hyggelige plads foran smukke Hotel Alegria og drikke små fadøl og forsøge at overbevise dig selv om, at Danmark udenfor sommersæsonen er et fedt sted at bo. Det bliver svært.

Lissabon er ikke rig som London, historisk overlegen som Rom eller romantisk smuk som Paris. Lissabon er den gritty lillebror, der vinder på evig charme, suverænt klima og tilbagelænet levevis.

Vi boede på Heritage Avenida Liberdade Boutique Hotel, der med en central placering og fine værelser er et oplagt bud på et hotel til en forlænget weekend i Lissabon