JEG ELSKER AT spise morgenmad på mit hotel Kahala Hotel & Resort. Udsigten er den bedste, og det er bare totalt chill. Ellers tager jeg over på Koko Head Cafe, et lokalt sted. Nu er jeg kommet der i så mange år, at jeg næsten bliver betragtet og behandlet som en lokal, hvilket er en fornøjelse. Jeg får altid volcano eggs, en legendarisk æggeservering, og en kop iskaffe. Min gode veninde Natalia laver en grøn iste, som jeg tager med i bilen på vej til Makapu’u Point Lighthouse Trail. Der går jeg som regel en morgentur. Det er hårdt, men udsigten fra toppen er utrolig. På vejen kan man få lidt mere kaffe. Hawaii har de bedste kaffesteder og er kendt for at producere fantastiske bønner. Smut til Ali’i Coffee Co., Morning Glass Coffee eller Ars Café.

DER ER ET UTAL af gode frokoststeder på Hawaii, men en anden løsning kunne også være at hente en frisk poke fra Foodland og tage den med hjem til hotellet eller på stranden. Der er poke over alt på øen, men de lokale sværger til Foodland, så det gør jeg også.

HALEIWA, DER LIGGER på nordkysten af øen Oahu, har vildt gode foodtrucks. Big Wave Shrimp Truck er outstandning. Jeg kunne dø for deres spicy shrimp. Hvis man skal spise superlokalt og autentisk er Helena’s Hawaiian Food stedet. Kalua-gris og Lomi-laks.

MADEN PÅ HAWAII er en blanding af japansk, filippinsk, kinesisk, koreansk, polynesisk, portugisisk og meget andet. Så der er en bred vifte af spisemuligheder. De fleste restauranter ligger i Waikiki, men det er en kende for turistet til min smag. Historic Honolulu og Chinatown har efterhånden fået en fed madscene. Jeg kan godt lide The Pig And The Lady, Fete, Senia og Rangroon Burmese Kitchen. Jeg spiser altid tidligt, inden klokken 18.

HVIS MAN SKAL SHOPPE på Hawaii, skal man næsten hoppe i Bailey’s Antiques and Aloha Shirts og købe hawaiiskjorter. Skal man have Prada, Chanel og Balenciaga, må man til Waikiki.

NÅR JEG ER PÅ Hawaii, bor jeg på øen Oahu, som er en dejligt varieret ø. Der er gode museer, fx Bishop Musem og Honolulu Museum of Art. Der er hiking-spor, fantastisk mad og de mest legendariske surf spots. Der er både fancy, men også meget lokalt.

DER EKSISTERER DEN misforståelse om Hawaii, at det bare er rent paradis. Det kan det godt være for de mange turister, som sidder med en drink med en lille parasol i og holder sig til Waikiki, der minder dem om USA og den klassiske drøm om Hawaii: Som når englænderne tager til Marbella eller Alicante for at spise fish-and-chips. For den gængse hawaiianer er virkeligheden en anden. Fattigdom, stoffer, skyhøje huspriser og en døende kultur.

JEG VENDER ALTID tilbage for at samle tankerne, leve sundt, få masser af motion og lære de lokale at kende. Det handler også om at respektere deres kultur, som USA desværre for længst har massakreret. Jeg drikker aldrig, når jeg er på Hawaii, det appellerer ikke til mig. Det fedeste er at vågne klokken fem og starte dagen med en dukkert. Halvdelen af tiden arbejder jeg, vil jeg tro, men resten af tiden går jo også med at samle inspiration i boghandlere, på stranden og i bjergene.