Der er gang i ikke bare Warszawa, men hele Polen, der har oplevet uafbrudt vækst i noget, der efterhånden ligner 25 år. Det giver et spændende liv i specielt de store byer, og her er hovedstaden naturligvis ingen undtagelse. I krydsfeltet mellem en voldsom historie, stor fremgang og en forholdsvis ung befolkning finder du en moderne storby, der overrasker de fleste positivt.

Snup bare de klassiske steder på ruten og kombiner dem med alt det nye og fremadstormende, og dermed har du en stærk kandidat til et citybreak, når turen ikke skal gå til en af de europæiske storbyer, som du alligevel har set 4-5 gange. Warszawa kan en masse, og her har du 10 gode tips, der hjælper dig til at falde for byen.

Foto: Niels Husted

1: Snup en vodka til maden

Det er svært at tænke Polen uden at tænke Vodka, og på vodkarestauranten Elixir by DOM WODKI er standarden høj. Her er udvalget på flere hundrede slags vodkaer, og de fleste retter på menukortet får du serveret med to forskellige slags vodkaer. En til at nyde til maden, og en til at rense ganen inden næste ret – og to nye glas. Det lyder som noget, der kan stikke helt af, men faktisk er det både smagfuldt og passende, selvom der må påregnes lidt løftet stemning. Samtidig får du fremragende mad, polsk køkken med et gevaldigt pift, og restauranten er i sig selv en tur til Warszawa værd.

2: Bøjet i neon

Polen har en stolt tradition for opsigtsvækkende neonskilte, fordi man under kommunismen besluttede sig for at live op i de grå gader. På Neon Muzeum finder du det funky og kitschede side om side. Alt fra restauranter til cykelhandlere er repræsenteret i samlingen, hvor farverne brummer i den gamle fabrikshal. Det er også et aldeles glimrende sted, hvis du vil have en cool souvenir med hjem, for motiverne fra skiltene har fundet vej til alt fra lækre coffee table-bøger til krus, der er udført i stilen fra kommunisttiden. De fleste polakker genkender krusene fra deres børnehave, hvor de kunne stables, og det er på alle måder et minde om en svunden tid.

3: Frokost i det grønne

Med lidt bobler i krystalglasset og udsigt til den smukke park kan du godt forberede dig på noget, der minder om kunst på tallerkenen. De dejlige omgivelser følges helt til dørs af menuen, som bør nydes i orangeriet på Restauracja Belvedere. Den gamle bygning har været et yndet udflugtsmål gennem mere end 150 år, og når en søndagsfrokost eksempelvis ikke løber op i mere end små 200 kroner, så er den bestemt et besøg værd.
Start eventuelt med tatar, og forkæl dig med perlehøne og lidt sødt til afslutning, inden I slentrer gennem parken, hvor de små egern kommer helt tæt på. Her finder du også sommerslottet Belvedere, som hele herligheden har navn efter.

4: Stalins gave

Det er altid lidt nemmere at give gaver, hvis du kan få modtageren til selv at betale, og det trick lykkedes meget godt for Stalin, da han besluttede sig for at ”forære” det polske folk Kulturpaladset, der troner imponerende midt i Warszawa. På en og samme tid er kolossen både forhadt og elsket, fordi den minder om det russiske herredømme, men den er også blevet stedet, hvor det kulturelle liv blomstrer med gode caféer, kunstmuseer og mange koncerter henover sommermånederne. Både indenfor og udenfor er den et skoleeksempel på datidens arkitektur bag Jerntæppet, og den er fyldt med sjove detaljer. Det er muligt at tage elevatoren op til 30. etage, hvor der er en fremragende udsigt over byen, og det var her, at Chelsea-ejeren Roman Abramovich holdt hof under EM-slutrunden i Polen og Ukraine i 2012.

5: Bo som ambassadøren

Hvis du vil bo pivlækkert, så er det femstjernede H15 Boutique Hotel et rasende godt bud. Gennem historien har det været brugt af både sovjetiske diplomater og nazister, der under hver sit herredømme har været standsmæssigt indkvarteret. Her får du ekstra store lejligheder og værelser, hvor der er rigelig plads at boltre sig på, hvis du er afsted i en weekend, men også ved et længere ophold. Hotellet scorer højt i en række internationale målinger og er eksempelvis også nævnt i Guide Michelin. Desuden holder restauranten højt niveau, så hvis du en dag vil tage en slapper på det lækre hotel, er frokosten inden for rækkevidde.

6: Stærk historie

Polens historie er kendetegnet af landets geografiske placering – som rent faktisk er lige præcis midt i Europa – hvor naboer som Rusland og Tyskland altid har fyldt meget. Det giver en historie, der er fyldt med kamp og store begivenheder, og Warszawa har i de senere år fået en række nye spændende museer. Det gælder for eksempel den arkitektoniske perle, Polin, der beretter om historien for de polske jøder, eller The Warsaw Uprising Museum, som handler om de grusomme 63 dage, hvor byens befolkning gjorde oprør mod nazisterne, mens de forgæves ventede på hjælp udefra. Begge steder er på sin vis monumenter over noget af det mest grusomme, men samtidigt uhyre interessant, og de er vidt forskellige.

7: Klassisk polsk

De lader harmonikaen og violinen fylde det lille rum på restauranten Dawne Smaki, hvor vi til gengæld fylder maverne med solid, polsk kost. Her får du den ægte vare på et helt traditionelt spisested, og det er lig med solide portioner og et godt krus med øl. Stemningen er både folkelig og festlig, når du får serveret det, som polakkerne kalder mad, som vor mor lavede den. Væggene er fyldt med gamle sort/hvide billeder, og under lysekronens skær er der rigeligt plads til at mindes gamle dage med en smule sentimentalitet. Det er tophyggeligt, som en lille tidslomme.

8: Lad øllet flyde

Skal der være øl, så lad der være øl. Jabeerwocky er et tempel for dem, der går lidt op i den ædle bryg. Hanerne indeholder 17 forskellige slags øl, og de kyndige folk bag disken skal nok dirigere dig i retning af det, der rammer dine smagsløg bedst. Ellers er det jo heller ikke værre, end at den må have et forsøg mere.


Foto: Niels Husted

9: Gammel bydel på 70 år

Det er næsten misvisende at tale om den gamle bydel, for efter 2. verdenskrig var Warszawa sønderbombet i en grad, så kun enkelte bygninger stod tilbage, men Stare Miasto blev genopbygget i sin oprindelige stil. Den er på UNESCOs liste over verdensarv, og den er på alle måder et hyggeligt bekendtskab.
Her finder du masser af restauranter, fortovscaféer og alt det liv, som der er brug for til en festlig weekend. De brostensbelagte gader er ofte fyldt med mennesker, og så må du selv afgøre, om du turnerer på grund af nattelivet eller kulturen.

10: Warszawas Soho

Området omkring Neon Muzeum er stedet, hvor Warszawas kreative sjæle slår sig løs. Soho Factory rummer gallerier, barer og ikke mindst spisesteder, som for eksempel Warszawa Wschodnia, hvor stjernekokken Mateusz Gessler huserer. Han er blandt andet kendt fra den polske udgave af Master Chef Junior, og her i nabolaget har han skabt en restaurant, der i tråd med ønsket om at skabe en polsk udgave af Soho går efter en newyorker-cool pakhusstemning. Så når du har kigget nærmere på designere, kunstnere og andet godtfolk, så kan du passende slutte dagen af her.

Det praktiske: Du kan flyve direkte til Warszawa fra Billund og Malmø med Wizz Air. 

LÆS OGSÅ: Bo som en baron: Pablo Escobars palæ lavet om til luksushotel

LÆS OGSÅ: Folket har talt: Ingen er interesserede i dine feriebilleder

LÆS OGSÅ: Fra rooftopbaren til slum-safari: 7 ting du skal lave i Mumbai