Botox er blevet til ’brotox’, og mændene er vilde med det scroll-down

Botox er blevet til ’brotox’, og mændene er vilde med det

Skønhedsidealet for mænd har i lang tid været i en rivende udvikling, og det har blandt andet skabt en større accept af at gå til skønhedsbehandlinger. Men er der fare for, at manden er på vej ud i en farlig kinddans med det uopnåelige?

Af Mikkel Tofte Langerhuus
Foto: Getty Images
Samfund Euroman

SMILET SER EN ANELSE anstrengt ud. Forsigtigt bøjer mundvigene opad, og kinderne er suget ind, så læberne skydes lidt fremad. Nicolai Nielsens smil ser kort fortalt lidt kunstigt ud, eller det gjorde det rettere, inden han fik sin første botox-behandling, vel at mærke.

Han er en af de efterhånden mange mænd, som modtager jævnlige skønhedsbehandlinger. Han er 30 år gammel, arbejder som rejsemontør og bor i Kolding. Han har ikke fortrudt, at han fik lavet indgrebet, og han skammer sig heller ikke over at sige højt, at han er en mand, der har fået lavet botox.

”Når jeg ser mig selv i spejlet nu, er jeg mere tilpas, end jeg var før, fordi jeg ikke længere ser sur ud, når jeg slapper af i mit ansigt. Det giver mig mere selvtillid, når jeg går ud ad døren,” siger han.

Fra årtusindeskiftet til 2018 er antallet af mænd, som har benyttet sig af botox, steget med næsten 400 procent, viser en amerikansk forskningsrapport. Og alt peger på, at det antal kun har været yderligere på himmelflugt siden da.

Det oplever blandt andre den landsdækkende virksomhed Cosmo Lasers i Danmark. De havde sidste år mere end dobbelt så mange mandlige kunder som året forinden. Et billede, som Signe Rom Rasmussen, ph.d. i mænd og skønhedsbehandlinger fra Syddansk Universitet, mener er gennemgående og stadig stigende blandt alle landets klinikker.

”Både internationale statistikker og det, jeg bliver fortalt af danske klinikejere, peger på, at antallet af kunder er steget betydeligt de seneste år, og antallet mandlige kunder vokser i takt med denne stigning. Mænd er blevet en del af udviklingen i langt højere grad end tidligere.”

Det er altså ikke længere forbeholdt kvinder at gå til skønhedsbehandlinger for at holde alderens grumme sandhed på afstand. Den realitet er også gået op for klinikkerne, som målretter deres reklamer mod mænd. Her går specielt frasen ’brotox’ igen. Altså det engelske slangudtryk for bror og botox smeltet sammen.

Og netop reklamerne for, at botox også var en mulighed for mænd, var med til at få Nicolai Nielsen til at hoppe med på bølgen.

”Jeg er også i gang med at få fjernet hår på ryggen med laser. I den forbindelse så jeg, at man også kunne få botox hos den samme klinik. Jeg spurgte dem, om de kunne gøre noget ved mine nedadvendte mundvige. Det kunne de godt, og det har jeg været helt vildt glad for siden.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Mænd og Køn