"Der er folk, der samler på vinylplader, andre på sneakers, og jeg samler så på målmandshandsker.”

29-årige Morten Kjærbye er født ind i en fodboldfamilie. Faren Per Kjærbye er mangeårig fotograf for det danske landshold og driver virksomheden Fodboldbilleder.dk sammen med Mortens bror Anders, mens den ældste bror Thomas er fysisk træner i FC Nordsjælland og tidligere spiller i F.C. København.

Derfor har Morten også delt familiens passion for fodbold. I mange år var drømmen at blive professionel målmand. Efter at have ageret reserve for Rune Pedersen i Lyngby BK i 1. division, gik han i stedet målmandstrænervejen og har blandt andet været en del af trænerstaben på FCK's ungdomsafdeling. Ligesom han var ansat som målmandsekspert hos Unisport.

I sin sparsomme fritid samler han så på målmandshandsker.

"Jeg har en naturlig interesse i det værktøj og udstyr, som jeg har brugt i så mange år, og det har så bare udviklet sig til lidt af en passion for mig."

Samlingen er stor og udvider sig hele tiden. På nuværende tidspunkt lyder den på omkring 65 par målmandshandsker. Heriblandt handsker fra store målmænd som Hugo Lloris, Jan Oblak, Lukasz Fabianski, Faryd Mondragón, Carlos Kameni og Robert Enke.

Foto: Anders Kjærbye

Vi har fået Morten til at gå på loftsrummet i sin lejlighed på Østerbro i København, hvor han gemmer lufferne - som han kalder dem - og udvælge de mest specielle i samlingen.

Hvad betyder handskerne for dig?

”De er noget, som jeg går sindssygt meget op i og er passionerede omkring. Denne hobby giver mig et afbræk fra en travl hverdag og får mig til at stresse lidt ned. Jeg kan fuldstændig lade mig slippe ind i den her verden omkring handskerne og nærmest bruge det som en form for meditation."

"Det er nok meget sådan en målmandsting, men jeg får en naturlig glæde, når tager et par målmandshandsker i hænderne. Duften af et par helt nye handsker med frisk latex-håndflade er helt speciel. Jeg kan sidde og slappe af med et par handsker på, mens jeg ser tv om aftenen og bare nyde dets fit og konstruktionen.”

Hvor mange penge er samlingen værd?

"Svært at sige, men formenligt mellem 35.000 og 50.000 kroner."

Foto: Anders Kjærbye

”Der er tit folk, der spørger mig, om jeg kommer til at sælge min samling engang i fremtiden, men det skal godt nok gå skidt rent økonomisk, hvis jeg en dag giver slip på den.”

Hvordan passer du på dem?

”Det er meget få af dem, som jeg egentlig bruger selv. Jeg kan godt lide, at de er i god stand, og derfor er det også sjældent, at jeg køber dem brugte, ellers skal de have en speciel historie.”

”Jeg opbevarer dem oppe på vores loft i nogle plastikkasser og faktisk også i en vasketøjskurv, hvor der er nogle lufthuller til dem. Du kan fandme tro, at jeg passer godt på dem. Enten er de i deres originale etuier eller i nogle selvlukkende poser. Jeg lader heller ikke knægten lege med dem. Det er fars legetøj indtil videre. Han har sine egne handsker, som han fik i julegave. Jeg håber da, at han får den samme passion engang og hvis ikke, er det også fint."

Hvor ofte køber du?

”Det varierer. Jeg køber primært via Ebay eller nogle forskellige målmandsgrupper på Facebook, og det afhænger meget af, hvad der kommer op disse steder. I nogle perioder kommer der noget interessant hver anden dag, mens der andre gange ikke sker noget i flere måneder. Der er selvfølgelig også et økonomisk aspekt i det, for jeg har en familie, jeg skal passe på."

Foto: Anders Kjærbye

"Men i gennemsnit køber jeg nok 1-2 par handsker om måneden, og jeg tjekker udvalget ud på Ebay flere gange om dagen. Når jeg står op, og når jeg går i seng, skal jeg lige se om, der er kommet nogle nye handsker, eller nogle som jeg har ledt efter længe, for du skal være hurtig, hvis du skal have fat i dem.”

Hvad siger kæresten til alle de handsker?

”De skal helst ikke være her i lejligheden. Hun er fx ikke tilfreds, hvis jeg har lagt dem inde i vores fælles garderobeskab, så beder hun mig pænt om at gå op med dem på loftet. Ellers lader hun mig have den hobby og synes, at det er fint. Men hun forstår helt sikkert ikke, at de kan betyde så meget for mig. En dag kunne jeg godt tænke mig at få indrammet nogle enkelte handsker og få dem op at hænge på væggen. Det bliver dog nok svært at få hende overtalt til.”

Hvad går du efter, når du køber handsker?

”Flere forskellige ting. Det kan være ift. ren og skær design. Er det en sindssyg flot handske? Er det en SMU (Special Make Up, red.), som kun de professionelle får, og som er anderledes end dem i butikkerne."

"Eller har handsken en god og vigtig historie? Eksempelvis fik jeg tilsendt en speciellavet lyserød handske af det amerikanske mærke Kronis. 'DARGOS Pink Edition' hedder modellen. Den var lavet i forbindelse med Breast Cancer Awareness Month i USA, hvor nogle af pengene fra salget skulle doneres til formålet, og det syntes jeg bare var en rigtig god historie, som jeg kunne være med til at fortælle på min Instagram-konto. Ejeren havde fundet mig på Instagram og mente, at jeg havde en fed samling, som han gerne ville være en del af."

Foto: Anders Kjærbye

”Men jeg er også nysgerrig efter at prøve et nyt mærke, som jeg har læst om i de forskellige fora. Der er rigtig mange brands rundt i verden, som er små enkeltmandsvirksomheder, der laver nogle fede handsker til en fornuftig pris. Og som hele tiden presser og udfordrer grænserne for, hvad en målmandshandske kan. Fx har der lige været et mærke fra Irland, som har lavet et handske, hvor du kan trykke på den, og så varmer den handsken op, hvilken er en fordel om vinteren. Der er langt nogle elektroder ind, uden at det går udover resten af handsken.”

Hvilken var din første handske i samlingen?

”Et par af Hans-Jörg Butts Uhlsports handsker. Jeg fik dem i sommeren 2002 lige før, at det danske landshold skulle rejse til VM i Japan og Sydkorea. Stig Tøfting, der var holdkammerat med Butt i Hamburger SV på det tidspunkt, tog dem med hjem til mig, fordi min far havde spurgt ham om det. Handskerne var helt sorte med rødt Uhlsport-logo på og var signerede af Butt."

"Det var en vild ting som 14-årig at stå med handskerne og se, at der var lidt græs på dem og vide, at han havde brugt dem nede i Bundesligaen. Måske har han endda scoret i dem? Han sparkede jo straffespark i Hamburger. Det vakte en fascination i mig for målmandshandsker, men jeg vidste slet ikke, at det skulle være starten på denne store samling.”

Hans-Jörg Butt. Foto: Getty Images

”Desværre passede jeg ikke så godt på dem, som jeg ellers gør nu, så de er fuldstændig indtørret og i dårlig stand. Men de indgår selvfølgelig stadig i samlingen."

Hvad er den dyreste handske, du har købt?

”Robert Enkes. Jeg gav 1.000 kroner for dem, og under andre omstændigheder vil jeg aldrig give så mange penge for et par handsker, men lige med Enke måtte jeg gøre en undtagelse. Hans tragiske historie var vigtig for mig og inspirerede mig til mit bachelorprojekt i kommunikation på RUC, hvor jeg skrev om depression i fodboldmiljøet. Enke led selv af depression, havde mistet sin kun 10 måneder gamle datter og endte med at begå selvmord."

Foto: Anders Kjærbye

"Det gav mening for mig at købe de handsker og fortælle en spændende og vigtig historie om en målmand, som jeg respekterede meget, på min Instagram. Heldigvis er der også kommet mere fokus på depression i branchen siden, og flere spillere har stået frem."

Hvilke af dine handsker har en unik historie?

”Lukasz Fabianskis. Hvert år har Premier League en Remembrance Day, hvor spillerne og managerne har en valmue på brystet, og lige til denne runde havde Uhlsport valgt at lave en handske, som alle deres målmænd skulle stå i. Men Fabianski fik lavet sin markant anderledes. Den har et andet cut (håndfladens konstruktion, red.), end den version som kom til salg, har fået ekstra latex omkring håndleddet samt fingerbeskyttelse. Alle de her detaljer og dens historie gør den bare helt unik.”

Foto: Anders Kjærbye

Hvilken er din personlige favorit?

”Jeg har en forkærlighed for et mexicansk mærke, der hedder Rinat. De laver nogle vanvittige designs, og jeg er især begejsret for denne model ’Asimetrik’. Hver handske har et forskelligt design på hver hånd og deraf navnet. Jeg var på udkig efter handsken i meget lang tid, for den var fuldstændig forsvundet fra jordens overflade, men pludselig var der en i Italien, som ville sælge den.”

Foto: Anders Kjærbye

"Et andet Rinat-par, som jeg er meget glad for, er Carlos Kamenis fra hans tid i Malaga. Egentlig er handsken ikke særlig spektakulær i sig selv, men printet på håndledet er superfedt lavet, da det er lavet i Camerouns farver, hvor stjernen fra flaget erstatter prikken over i'et i navnet. En lille, men virkelig fed detalje."

Foto: Anders Kjærbye

”Rinat laver nogle farverige og fede designs, som tiltaler mig. Prøv lige at se de pangfarver. Fuld fart. Der er lidt sådan noget Jorge Campos over dem. Det var ham, som stod i de ikoniske neonfarvede og oversize målmandstrøjer i 90’erne. Ham var jeg meget fascineret af, fordi han brød med, hvordan en målmand skulle se ud. Han var kun 1,73 meter høj og spillede også angriber, indtil Pumas UNAM's målmand blev skadet, hvorefter han overtog pladsen som førstevalg og senere blev Mexicos landsholdskeeper. En kult-spiller.”

Jorge Campos. Foto: Getty Images

Hvilken handske drømmer du om at købe?

”For 20 år siden lavede Uhlsport en handske, der havde sådan noget svømmehud mellem fingrene samt et ekstra stykke latex på ydersiden af handsken, så den var ekstra bred og gav en større gribeflade. Jeg tror, at det egentlig er en sløj og klodset luffe, men ideen var god. Der er bare noget ikonisk over den. Jeg kan huske, at Irans målmand Ahmad Reza Abedzadeh stod med den handske til VM-slutrunden i 1998 i Frankrig. Én gang har jeg fundet dem på Ebay, men der blev jeg desværre overbudt. De røg meget dyrt.”

Foto: Uhlsport

”Ellers kunne jeg også godt tænke mig nogle af Iker Casillas’ Reebok-handsker fra hans tid i Real Madrid. Dem vil jeg kalde for 'the holy grail', for de er umulige at opdrive. Jeg har altid godt kunne lide, at de store målmænd ikke stod i topbrands eller de tre store mærker – Nike, Adidas og Puma. Det er der noget beundringsværdigt ved, for de store brands har jo mange flere penge at lokke med. I dag har Reebok desværre helt trukket sig fra at lave fodboldudstyr.”

Hvad karakteriserer jer målmænd?

"Der er mange, der tror, at vi er de sindssyge på banen. Vi råber, virker rasende og er klar til at springe ind foran en bold, der kommer med 100 km/t. Men alle målmænd er forskellige. Eksempelvis var Peter Schmeichel meget højtlydt, mens David Seaman var en meget rolig type i Arsenal. Fælles er dog, at vi har en anden mentalitet end de andre fodboldspillere. Vi vil for alt i verden holde det bur rent. Det er dét, som driver os. Kasper Schmeichel har engang sagt noget a la: ’Der findes ikke noget bedre end at få tyret bolden lige i masken fra 1 meters afstand, så længe jeg redder den’. Her indfanger han præcis målmandens ærgerrighed.”

Hvordan har målmandsspillet udviklet sig de senere år?

”I dag skal målmanden bare ikke kun redde bolden længere, men skal være den ekstra markspiller på banen. En sweepertype, der kan spille med fødderne. Noget, som Manuel Neuer har været med til at fremelske. Det er en fed udvikling, og som målmandstræner er det også interessant, at målmændene nu bliver taget med i øvelserne i opspillet sammen med resten af holdet og ikke kun træner for dem selv mere.”

 Foto: Anders Kjærbye

LÆS OGSÅ: Derfor spiller Brøndby, FCK og mange andre ikke med langærmede fodboldtrøjer længere

LÆS OGSÅ: Svedig samling: Jagter sjældne fodboldtrøjer

LÆS OGSÅ: Se 3 af Danmarks videste sneaker-samlinger