Med loven mod homoseksuelle i Rusland kan vinter-OL i 2014 komme til at minde om nazi-OL i Tyskland i 1936. Hele verden deltog, mens diktatoren Hitler med en anderledes agenda benyttede legene som nazistisk propaganda. Nu ligner det, at historien er ved at gentage sig selv.

Uanset seksuel orientering er hele verdens øjne lige nu rettet mod Rusland. Det er ikke nogen nyhed, at det store land mod øst har et trist menneskesyn. I 1500-tallet var det Ivan den Grusomme, som slog folket ihjel og var enehersker i Rusland. Senere fulgte Stalin i hans fodspor.

I dag er det Putin, der styrer landet med sin jernnæve. Og lige nu er det de homoseksuelle, der bliver jagtet vildt. Bevares, Rusland slår ikke længere folk ihjel, men homoseksuelle (eller heteroseksuelle for den sags skyld) kan nu få fængselsstraf og store bøder for at ’promovere’ homoseksualitet.

I praksis kan det komme til at betyde, at homoseksualitet bliver forbudt. Som tolerant dansker er det svært at fatte, at et så diskriminerende og indskrænket menneskesyn kan eksistere. Ikke nok med, at Ruslands sanktioner mod homoseksuelle er grelle nok inden for grænserne. Det sørgelige er, at Rusland er et kæmpe land med stor indflydelse. Deres uacceptable menneskesyn kan smitte af på andre nationer, hvor menneskelige rettigheder for homoseksuelle stadig ikke er blevet en selvfølge.

At Ruslands regering gennemfører en grotesk lovgivning, er en ting. Et endnu større problem er, hvis de russiske borgere accepterer og er enige i regeringens forslag. Man skal ikke stryge alle russere over samme kam, men desværre er det sådan, at nogle grupperinger i Rusland accepterer stigmatiseringen af homoseksuelle og selv praktiserer den.  Rædselsfulde videoer på YouTube og fotografier på nettet tjener som dokumentation på, at almindelige russere behandler homoseksuelle som var de fanger fra fjendens lejr.

Til vinter skal Rusland være vært for Vinter-OL i byen Sochi. Og selvom storpolitik og idræt er vævet tæt sammen, lader der til at være en forbavsende passivitet, når det kommer til fordømmelse af Ruslands tiltag fra politisk side. Den største skandale vil være, hvis OL blev afviklet i skyggen af de åbenlyse forbrydelser, Rusland begår.

Det ligner mest af alt en gentagelse af OL i Tyskland i 1936. Hele verden deltog i De Olympiske Lege, mens diktatoren Hitler med en anderledes agenda benyttede legene som nazistisk propaganda, der skulle bevise den ariske races overlegenhed. Nu ligner det, at historien er ved at gentage sig selv. At hele verden retter blikket mod sportsbegivenheder i et land, hvor det bag de atletiske kulisser er næsten livsfarligt at være homoseksuel.

I en sag som denne er stilhed lig med accept. Derfor må vi nu vise Rusland, at det ikke er i orden, at vi er vrede, at vi fordømmer loven mod homoseksuelle. I Amsterdam flagede de med regnbueflag, da Ruslands præsident besøgte landet. I Stockholm havde aktivister farvet et fodgængerfelt i regnbuens farver foran Ruslands ambassade. Begge begivenheder, der har opnået stor udbredelse på nettet, og som sender et stærkt signal om sympati til de russiske homoseksuelle. Det seneste er, at det danske udenrigsministerium vil holde Rusland fast på deres internationale forpligtelser og kalder loven for dybt kritisabel. Barack Obama har kaldt loven i Rusland for en krænkelse af basal moral Og nu har også IOC strammet op i retorikken over for Rusland.

Det er særdeles positivt, at omverdenen sender Rusland et stærkt signal om, at det er galt på den. Danskerne kan også nå at være med. Den 20. august er der demonstration foran Christiansborg, hvorefter folk i samlet flok går mod den russiske ambassade. Den 24. august er den københavnske Pride-parade dedikeret til de russiske homoseksuelle.

FACEBOOK Bliv ven med Euroman