Kan du huske, dengang Ronaldo Nazário i det 67. minut af VM-finalen i 2002 pillede bolden fra en ubeslutsom Dietmar Hamann, lagde fra til holdkammeraten Rivaldo, der med karakteristisk kort betænkningstid trak venstrebenet op og klappede kuglen afsted mod Oliver Kahn i det tyske mål; han kunne ikke holde sparket, Kahn, og for øjnene af ham kom en forudseende og fremstormende Ronaldo (med mærkelig frisure) og prikkede den løse bold ind i målet. 1-0. Ti minutter senere sparkede han endnu en ind, og verdensmesterskabet var brasilianernes.

Kan du så også huske, hvad det var for nogle støvler, Ronaldo gjorde det onde ved tyskerne i?

Det var selvfølgelig et par Nike Mercurial Vapor. Den første model i den ikoniske Vapor-serie. Og så her – i anledningen af slutrunden i Sydkorea og Japan og tilbagekomsten af verdens farligste nummer ni – i en særlig udgave i chrome og lime.

MV I R9 (kredit classicsoccercleats kopier.jpg

Mercurial Vapor I. Foto: classicsoccercleats.com.

Det er tyve år siden nu, hvilket har fået os til at tænke: Er det nogensinde blevet gjort bedre?

Spørger du skribenten her – født i 1994 – så er svaret nej.

Den er perfekt fræk og animerende til fart og ekvilibrisme. Med en silhuet så skarp og aerodynamisk, at man ikke havde kendt mage dengang i 2002. (En anden frækkert fra samme år, der stikker op ad erindringen, er selvfølgelig David Beckham iført en cremefarvet Adidas Predator med rød pløs.)

At bedømme fodboldstøvler er som at bedømme musikalbummer: Enhver vil være voldsomt præget af sin tid. Jeg var for eksempel på tærsklen til at fylde otte, da Ronaldo prikkede den ind den aften i Yokohama, og dermed også med et sind på vidt gab. Det er i de år, ens yndlingsslutrunder foregår. Og altså – måske – også ens yndlingsstøvler.

MV I sort (kredit classicsoccercleats kopier.jpg

Mercurial Vapor I. Foto: classicsoccercleats.com.

Jeg viser et billede til min redaktør, der er født i 1974. Han reagerer ved at sige:

”Nej, tak!”

Javel! Han vil bare gerne have nogle sorte støvler, for det var, hvad han spillede i som knægt, siger han. Sådan lidt Michael Laudrups Patrick-agtigt. Skal de være farvede, så skal det være orange. (En personlig svaghed, siger han.)

Hos magasinets moderedaktør – født i 1988 – er der heller ikke meget opbakning at hente.

”Den er ikke køn,” konstaterer han tørt. Noget med, at den er for shiny.

Hos en anden kollega (født 1995) er der dog opbakning: ”Ikonisk støvle!”

MV II (kredit euniqueboots.com).jpg

Mercurial Vapor II. Foto: euniqueboots.com.

To år efter kommer version II. Der er ikke gjort meget ved designet. Det er bare forfinet en smule. En bølgende streg glider hen over læderet. Der er selvfølgelig også tilføjet nye farvevarianter. Fx hvid/rød og himmelblå. På nogle spillere ses den også i sort.

CR17 plus Henry (hver sin model).jpg

En vis Cristiano Ronaldo var også trådt ind på scenen her. Det vil sige, at Mercurial Vapor-ambassadørerne indbefattede Ronaldo (R9), Thierry Henry, Zlatan og CR(1)7. Et med andre ord rimeligt kapabelt entourage, når man nu har en fed støvle at brande sig på.

I 2006 – op til VM i Tyskland – kom III’eren så på banen. Og sikke en støvle. Det simple design, der elegant brydes hen mod hælen, hvor gyldne prikker fader ind. Det er lige til at blive rørt af.

MV III (kredit bootsfinder.co.uk).jpg

MV III rød (kredit bootsfinder.co.uk).jpg

Mercurial Vapor III. Foto: bootsfinder.co.uk.

Og kan du, læser, egentlig huske, hvor fed en tid det i det hele taget var? Joga Bonito og hele molevitten. Skills compilations. Det brasilianske landshold, der står og jonglerer med hinanden i omklædningen. Reklamen med Zlatan og Cristiano Ronaldo, der duellerer iført Mercurial Vapor III.

”Det er nok den fedeste støvle nogensinde,” siger kollegaen fra 1995 om III’eren.

En fra 1996 bidrager:

”Den ultimative!”

Året inden – i 2005 – havde Nike også udgivet Ronaldinhos ikoniske Tiempo-model med den tilsvarende ikoniske reklame med guldkufferten.

Her vil jeg gerne indskyde, at Nikes tyske konkurrenter fra Adidas samme år lancerede deres F50+-model med edderkoppespind. Også en vanvittig støvle.

Ak, ja, det var dagene, mand. Nu om dage er støvlerne bare helt vildt grimme.

Eller er de? Der er sikkert nogle otteårige, der er godt oppe at ringe.