Hvad er Kasper Schmeichels styrker som målmand?

Lars Høgh: ”Det er hans vilje, hans dedikation til målmandsspillet og hans iver efter at blive bedre. Det er det, der er hans drivkraft, og han har en kæmpe drivkraft.

Kasper er også en dygtig fodboldspiller, og han er fodboldintelligent, så han kan agere sweeper bag forsvaret. Han er stærk i duellerne og modig, så når han investerer i en bold, kommer han med alt, hvad han har.

Hans fysik gør også, at han har et langt udspark, og når han samtidig mestrer samtlige sparkeformer nærmest til perfektion, betyder det, at vi har et sindssygt godt våben i Kaspers lange, præcise udspark, når vi har fat i svesken.”

Per Wind: ”Han har gode reflekser og er en god shotstopper. Han har fantastiske fødder og sparker næsten lige godt med begge ben. Ledertype.”

Hvad er Kaspers svagheder som målmand?

Lars Høgh: ”Vi snakker om en keeper på allerøverste hylde, som kan det meste. Det er ganske få svagheder, Kasper har, og du skal virkelig være specialist for at finde dem – det er ikke noget, du vil kunne se fra tribunen. Han laver fejl ligesom alle andre, og selvfølgelig er der mål, der er hans.”

Per Wind: ”Som næsten alle andre topmålmænd kan spillet i feltet – høje bolde – blive bedre.”

Hvornår forstod du, at Kasper Schmeichel var en topmålmand?

Lars Høgh: ”Det er et godt spørgsmål, fordi der rammer du også min faglige stolthed en lille smule. Jeg har jo kendt Kasper, siden han var helt lille og så ham allerede, da han var på idrætsefterskole på Oure.

De var tre målmænd, og i starten var de næsten på samme niveau, men så rykkede Kasper sig, fordi han trænede mere og ville det mere end de andre. Der så jeg den drivkraft, han har i sig, og derfra har han jo bare lagt på.

Men at han skulle blive så god, som han er blevet nu, havde jeg ikke set komme – i hvert fald ikke så tidligt. Det var først senere, da han begyndte at komme ind omkring A-landsholdet i 2011, og siden er hans udvikling fortsat.”

Per Wind: ”Du bliver ikke en topmålmand over night. Det er en længere proces, hvor du over tid – 3-5 år – præsterer på et stabilt højt niveau. Det har Kasper gjort i Leicester efter at have taget tilløb til det gennem gode præstationer i blandt andet Leeds.”


Foto: Rasmus Weng

Hvordan vurderer du hans betydning for det danske landshold – og hvilken rolle kommer han til at spille for os ved VM både på og uden for banen?

Lars Høgh: ”Når Kasper er i kassen, har man en tiltro til, at vi har en kæmpe chance for at bringe noget med hjem, og han har en afsmitning i træningen, der gør, at folk yder det bedste. Uden for banen er han med i spillerrådet, og det har modnet ham.

Det giver noget lederskab at komme tæt på beslutningerne, og det er han dygtig til at forvalte. Det er med til at give ham den fylde, han har i truppen, hvor han med sin ydmyghed og hjælpsomhed har en stor status og derfor også en kæmpe rolle.”

Per Wind: ”Hans betydning er stor. Han har en del landskampe på bagen, og jeg er sikker på, at hans medspillere ser ham som en stærk leder. Det er altid rart for de øvrige spillere at vide, at de har en sikker sidste skanse, som de kan stole på, og som kan lave livsvigtige, pointgivende redninger.

Han kommer til at spille en meget stor rolle under VM. Han udstråler en ro både på og uden for banen, og han er en spiller, som de unge kan læne sig opad.”

Spildte han sine første år i Championship (næstbedste engelske fodboldrække, red.), eller var det en klog karrierebeslutning?

Lars Høgh: ”Når man ser det niveau, han er på i dag, kan man selvfølgelig altid sige, at han sagtens kunne have spillet Premier League hele tiden, men det er også svært at sige, om det netop er den udvikling, der har skabt det, vi ser i dag.

Det har været rigtigt godt for Kasper. Han står i dag og skal med til et VM, han har vundet et Premier League-mesterskab, og han har spillet på højeste niveau i Europa. Det er svært at sige, om han var kommet dertil, hvis han var blevet i Manchester City hele sit liv.”

Per Wind: ”For ham har det bestemt været en klog beslutning. Han er startet i det små og har i de lavere rækker bygget sig stille og roligt op, og gennem gode og stabile præstationer har større og større klubber – Leeds og Leicester – fået øjnene op for hans kvaliteter.

Jeg er dog også sikker på, at Kasper nogle gange har tænkt, at det er gået lidt for langsomt, men tålmodighed og klasse fornægter sig ikke, og det har været super for hans karriereforløb.”


Foto: Rasmus Weng

 Gør han klogt i at blive i Leicester – eller skal han forsøge sig i en større klub?

Lars Høgh: ”Kasper elsker jo det engelske og Premier League, og skulle der komme et bud fra en af de helt store klubber, tror jeg, at det kan blive svært for ham at sige nej. Men han spiller jo i Premier League, og han spiller godt, hvor han er.”

Per Wind: ”Kasper er 31 år nu, og efter min mening skal han snart til en større klub på en højere hylde end Leicester. Han har været i Leicester siden 2011, og selv om 31 år ikke er nogen alder for en målmand, så synes jeg, at han skal prøve sig selv af i en større klub. Det kunne være i England, men Spanien og Italien kunne også være en mulighed.”

Hvad skal han lægge til sit spil for at kunne blive nummer 1 i fx Liverpool?

Lars Høgh: ”Han kunne bare springe ind nu. Han kunne sagtens erstatte alle de andre (i storklubberne i England, red.), så han skal bare bevare nerven og ilden i øjnene.

Det handler ikke om, hvor god du er. Det handler om, hvor god du gerne vil være, og den indstilling har Kasper stadigvæk, og det er det vigtigste.”

Per Wind: ”Jeg synes ikke, at han bør lægge noget til. Kasper har kæmpe erfaring både nationalt og internationalt og kan i min optik gå ind på ethvert fodboldhold i Europa.”

Er han en af verdens bedste målmænd lige nu – eller hvordan rangerer I ham i det store billede internationalt?

Lars Høgh: ”Det mener jeg jo, at han er, og det er jo så pissesubjektivt, fordi jeg selv arbejder med ham, og jeg har et forhold til ham. Han er blandt de bedste, men jeg ved ikke, hvordan man rangerer dem. ”

Per Wind: ”Det synes jeg trods alt ikke, at han er. Det kræver, at han over tid spiller med i toppen af en liga med sin klub. Jeg synes, at Gianluigi Buffon, David de Gea, Marc-André ter Stegen og Jan Oblak blandt andre er over ham.” 

Lars Høgh, målmandstræner for landsholdet og Brøndby IF, 817 ligakampe i buret for OB (dansk rekord), 8 landskampe.
Per Wind, teammanager og tidligere målmandstræner i FCK, 590 ligakampe på mål for Frem (kun overgået af Lars Høgh), 2 landskampe.

LÆS OGSÅ: Simon Kjær: "Thomas Delaney har rigtig god stil, efterfulgt af Viktor Fischer og Lasse Schöne"

LÆS OGSÅ: Stort interview med Nicolai Jørgensen: "Jeg tror, vi er et af de landshold i verden med den bedste kemi"

LÆS OGSÅ: Bettingeksperten Steffen Dam guider: Sådan kan du tjene gode penge på VM