Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Nike Zoom Vaporfly Elite

Foto: PR

'Breaking 2': Nike Zoom Vaporfly Elite møder kritik

Nikes nye løbesko kritiseres for at være så hurtige, at det er snyd

Ny løbesko fra Nike bryder måske de internationale atletikregler.

Alle tre maraton-finalister ved sommerens OL i Rio de Janeiro var iklædt Nike-løbesko. Og i efteråret sidste år bar vinderne af de store maratonløb i Berlin, Chicago og New York alle sko fra den amerikanske sportsgigant. 

Med kampagnen 'Breaking 2' har Nike søsat et ambitiøst forsøg på at bryde den magiske to-timers barriere på maratondistancen, hvor den nuværende verdensrekord er 2:02:57 sat af kenyaneren Dennis Kimetto i 2014.

Men deres nye linje af løbesko, der skal hjælpe verdens bedste maratonløbere med at realisere målet, møder nu kritik for at bryde grænsen for, hvor meget teknisk assistance en løber må benytte sig af. Det skriver New York Times

Det internationale atletikforbund IAAF har ifølge New York Times modtaget en række henvendelser om eliteløbere, der benytter sig af bl.a. Nikes nye designs. Deres tekniske komité vil nu undersøge, om skoene giver løberne en uretmæssig fordel.

Hos Nike er Bret Schoolmeester, direktør for Nike Global Running Footwear, overbevist om, at deres ’Breaking 2’ løbesko overholder alle regler.

"Vi er meget sikre på, at vi gør tingene på en måde, der er både ærlig og inden for reglerne," siger han til New York Times.

Ifølge IAAF’s regler må en løbesko ikke være konstrueret, så den giver løberen en "uretfærdig fordel". Men det er ikke specificeret, hvad en uretfærdig fordel er, og derfor er det svært at vurdere, om Nikes nye løbesko er lovlig eller ej. 

Skoen, der er genstand for kritikken, hedder Zoom Vaporfly Elite og blev præsenteret af Nike i sidste uge. Det er en specialdesignet udgave af den sko, som maratonvinderne løb i under OL sidste år, med en særlig letvægtssål med såkaldt ’ZOOMX’-teknologi og en kulfiberplade, der både giver løberne ekstra støtte på asfalten, og som er så let, at den blot vejer 180 gram.

Det er den teknologi, som Nike håber kan bringe verdens bedste maratonløbere under to timer på de 42,195 km. Bl.a. den olympiske guldvinder Eliud Kipchoge fra Kenya, Lelisa Desisa fra Etiopien og Zersenay Tadese fra Eritrea kommer til at løbe i skoene.

Senere på foråret skal de løbe et maraton på den berømte Formel 1-racerbane Monza i Italien, hvor de skal forsøge at sætte ny verdensrekord iført Zoom Vaporfly Elite; et løb der ifølge New York Times kritiseres for at være mere PR-stunt end en egentlig sportsbegivenhed.

Men spørgsmålet er, om Zoom Vaporfly Elite overhovedet når at ramme asfalten, eller om den underkendes af IAAF. New York Times skriver, at forbundets tekniske komité forventer at mødes inden for de næste to uger.

LÆS OGSÅ: Futuristisk fødselsdag: Nike lancerer tre nye Air Max-modeller

LÆS OGSÅ: New Balance gør klar til foråret med den nye sneaker 247 Classic

LÆS OGSÅ: Disse sportsgrene var populære, da farfar var ung