Zaniolo fra Roma brager igennem.
Foto: Getty Images

5 ting at glæde sig til i fodboldweekenden

AaB skal vende skuden hurtigt, Zaniolo og Braithwaite brager igennem, Pukki vælter sig i mål, og Jakob Poulsen har været den bedste Superligaspiller i 2018

AaB skal finde melodien hurtigt

Superligaen er tilbage. AaB har været fantastiske i træningskampene og forstærket sig med adskillige nye spillere. Søndag tabte de 0-3 på hjemmebane til Randers. Og det var ikke et uheldigt nederlag. xG var 0,32 mod 1,79. Klar overlegenhed til Randers overalt på banen.

”Jeg er voldsomt frustreret og voldsomt skuffet. Det minder om et lille chok, at det skulle være så ringe. Det havde jeg ikke set komme”, sagde træner Jacob Friis til TV2 efter kampen.

De må hellere hurtigt finde ud af, hvad der er galt i Aalborg, hvis de skal med i top 6. Horsens, AGF og OB er kun et enkelt point fra dem i den meget tætte kamp om slutspillet, hvor kun suveræne FCK og FCM er sikret deltagelse. Selv Brøndby kan risikere at misse slutspillet.

AaB spiller i øvrigt mod netop hadeklubben FCM i Herning mandag. FCM har revanche til gode, eftersom AaB, som den eneste klub udover FCK, slog dem i efteråret.

Suveræne Zaniolo

I Italien bliver der ofte talt om, at de unge spillere ikke kan få tilstrækkelig med spilletid, og derfor bliver udviklingen sat i stå for mange talentfulde spillere. Den unge italiener Marco Verratti, kampens bedste spiller i tirsdags, da PSG slog Manchester United 2-0, slog igennem i lille Pescara for seks år siden. Han havde tilbud fra Milan, Juventus, Inter – alle de store italienske klubber – men han valgte, helt utraditionelt, at tage til fransk fodbold og PSG. Det er gået relativt godt, må man sige. I dag er han vurderet til at være mere end en halv milliard værd, og han er fast mand på et af Europas seks bedste hold.

Verratti skiftede, da han var 20 år gammel og har fået masser af spilletid lige siden. Men han er en af de få undtagelser, der bekræfter reglen. En anden, der kan være på vej er Romas midtbanekomet Nicoló Zaniolo. Zaniolo scorede to mål i Romas 2-1-sejr over Porto i midtugen og blev dermed den yngste italiener nogensinde til at score to mål i en Champions League-kamp.

Det sjove er, at det nærmest er et tilfælde, at Zaniolo er på banen. For Roma. I sommer købte Inter Romas midtbanedynamo Radja Nainggolan for omkring 38 millioner euro. Til gengæld fik Roma lov til at købe den rutinerede højreback Santon og en relativt ukendt dreng, Zaniolo, for 14 millioner euro. Zaniolo blev dengang vurderet til at være omkring 4 millioner euro værd. Det beløb er minimum tidoblet nu.

GettyImages-1088074660.jpg

Grundet skader har Zaniolo spillet alle mulige positioner på Romas midtbane denne sæson. Han arbejder stenhårdt, lytter til de ældre holdkammerater, men spiller også sit eget spil. Han er ikke nogen lille fyr ligesom Verratti, så de ældre modstandere kan godt mærke, når han skubber til dem. Og det gør han gerne. Med andre ord, der er ingen nykker over drengen, og det er lige før, at han er mere populær end Francesco Totti i Rom lige nu. Måske er det ham, der skal redde den meget udskældte træner Eusebio di Francescos job?

Under alle omstændigheder må man håbe, at Zaniolos succes betyder, at nogle af de andre klubber begynder at bruge yngre spillere lidt oftere, end tilfældet er i øjeblikket, så de store italienske talenter ikke enten behøver at tage til udlandet eller håbe på et væld af skader for at få chancen.

Roma spiller mandag 20.30 hjemme mod Bologna i Serie A.

Måske var Teemu Pukki alligevel ret god?

En vis Teemu Pukki har nu lavet 21 mål i Championship og er godt i gang med at rykke Norwich op i Premier League. I England spørger man sig selv, hvor og hvordan Norwich fandt så dygtig en spiller, og hvor meget de måtte betale for ham?

Pukki.jpg

Jo, ham fandt de i Brøndby og udover et sign-on fee kostede Pukki ikke noget. Årtiets handel i en Championship-klub bliver der talt om. Mange Brøndby-tilhængere mente ellers ikke, at tabet af Pukki ville betyde det store. Han brænder for mange chancer og går ikke forrest og er ikke en ledertype, blev der sagt ude på vestegnen. Så skulle man jo tro, at det var nemt nok at finde en ny angriber, der var bedre end Pukki – hvordan går det lige med det?

Spørgsmålet er, om Brøndby om fem år vil se tilbage på finske Teemu Pukki på samme måde som FCM og FCK ser tilbage på Peter Andersson og Jesper Grønkjær? Som en exceptionel spiller man egentlig ikke burde kunne have lokket til at spille i Superligaen?

Brøndby spiller søndag kl. 18 i Esbjerg.

Braithwaite brager igennem

Martin Braithwaite var godt utilfreds med tilværelsen i engelske Middlesbrough, som han ikke mente spillede ordentlig fodbold. Han blev i januar udlejet til den spanske Madrid-klub Leganés, og det har været en kæmpesucces.

Braithwaite har været med til at skaffe en flok gode resultater hjem til Leganés, der lidt kan karakteriseres som Spaniens Horsens, og har på mindre end to måneder scoret mod både Real Madrid og Valencia. Han spiller mere centralt, end han gør på landsholdet og arbejder rigtigt godt sammen med den lidt uortodokse marokkaner Youssef En-Nesyri.

Faktisk kunne En-Nessyri med lidt god vilje godt minde en smule om Yussuf Poulsen i spillestil, så måske kan Åge Hareide og Jon Dahl Tomasson, der har været i Spanien og se Braithwaite, hente lidt inspiration til Danmarks slunkne offensiv? Noget nyt skal der vel ske, nu hvor Nicolai Jørgensen ikke får spilletid i Holland og i øvrigt spillede et forfærdeligt VM?

Martin Braithwaite (her i kamp for Danmark) laver mål for CD Leganés i Spanien.

Leganés spiller lørdag kl. 18.30 mod Real Sociedad på udebane i Baskerlandet.

En ode til Jakob Poulsen

Kalenderårets profiler i den danske Superliga skal snart kåres, og mens der er meget forståelig debat om, hvem der skal være årets træner, bør det ikke være til diskussion, hvem der er kalenderårets bedste spiller. Det er Jakob Poulsen. Han er også FC Midtjyllands vigtigste spiller nogensinde.

Sidste vinter solgte FCM tre af deres allerstørste profiler før mesterskabsopgøret mod Brøndby. De vandt alligevel mesterskabet mod det stærkeste Brøndby-mandskab i et årti (som nok havde fortjent at vinde). Gustav Wikheim, Erik Sviachenko og Jesper Hansen var vigtige for FC Midtjylland, men ingen var over eller tæt på Jakob Poulsen.

Poulsen sluttede med otte mål og 14 assists. Som hårdtarbejdende midtbanespiller. Han startede inde i 36 kampe og spillede fuld tid i 34. Han havde en af de flotteste frisparksstatistikker i europæisk fodbold overhovedet. Derudover var han hjernen på FCMs mandskab, og når assistenttræner Kristian Bak siger, at Poulsen i de sidste par sæsoner er blevet meget bedre til at hjælpe de andre på banen og ikke bare ”passe sin egen butik på banen”, er det ikke løgn.

Når man var på stadion, kunne man høre Poulsen konstant koste med sine yngre medspillere. Især Mikkel Duelund fik ofte et kamppermanent fur, når den ikke særligt disciplinerede dribler ikke tog sine defensive pligter alvorligt nok. ”Due, for fanden! Kom nu på plads!”, lød det fra chefen.

På mange måder er det ret fantastisk, at Poulsen har spillet 15 sæsoner i Superligaen. Fra 2006-09 var han i Herenveen i Holland uden den store succes, og han var også i Monaco et kort stykke tid, før FCM hentede ham hjem til spilletid og en nøglerolle. Det skal de være glade for.

Da han spillede i AGF, var der også et rigtigt godt tilbud fra Lazio, som han sagde nej til, fordi han ville med til VM for Danmark og var bange for manglende spilletid i Rom. Jeg har fulgt Lazio og Serie A tæt i mange år. Jakob Poulsen med den velfungerende fodboldhjerne og flødefoden havde været perfekt i Serie A. Han kunne have spillet i en årrække dernede og tjent sig en stor sum. I stedet for har han været helt central for to mesterskaber til FC Midtjylland. Og alle vil jo hellere bo i Herning end i Rom. Eller noget.

FCM har lige forlænget med Jakob Poulsen indtil sommeren 2020. Den sommer bliver Poulsen 37. Han er stort set aldrig skadet, så måske kan han fortsætte. Paolo Maldini spillede, til han var 41 i en noget stærkere liga end Superligaen. Hvis Poulsen ikke længere vil spille næste sommer, bør FCM lægge sig i selen for at få anføreren tilknyttet som træner. Han er måske den klogeste fodboldspiller i Superligaen nogensinde. Det er svært at forestille sig, at han ikke har en smule at lære fra sig.

Generelt er det svært at tage disse kåringer i sport alvorligt. Det er jo pointene og titlerne, der afgør, hvem der har været bedst. Robert Skov er man of the moment og har spillet et fantastisk efterår, men han har ikke vundet noget. Han rykkede faktisk ned i foråret. Hvis Jakob Poulsen ikke vinder titlen som bedste spiller i kalenderåret 2018, har disse kåringer slet ingen værdi.

Karsten Krogh kommenterer La Liga og Serie A på Strive Sport og har skrevet om international fodbold i en årrække.

Se, hvad vi ellers skriver om: Fodbold