Tidligere blev det anset som dybt kontroversielt, hvis man fravalgte kirkegården som sit sidste hvilested og i stedet valgte at få spredt sin aske ud over havet eller et bjerg i Tanzania. Med tiden er flere danskere dog begyndt at vælge nye begravelsesformer uden kirkelig indblanding, og nu er det nyeste skud på stammen kommet frem: Nemlig at få sin aske sendt ud af jordens atmosfære og spredt ud i rummet.

Det er det britiske firma Ascension Flights, der har det passende motto “Spred dine elskedes aske i rummet”, som tilbyder den noget alternative service. Ved brug af firmaets luftfartøj bliver asken sendt 35 kilometer op i luften og bliver spredt i stratosfærens vinde, før den nu tomme beholder bliver sendt tilbage til jorden.

En rum-begravelse kan erhverves for 6.600 danske kroner og har en varighed af to og en halv time. Inkluderet i prisen er også en HD-video af hele processen, så den afdødes nærmeste kan følge med fra Jorden. Ceremonierne bliver typisk afholdt ved firmaets base i South Yorkshire, men for et gebyr kan de også blive afholdt andre steder.

I BBC-programmet ‘Dragon’s Den’, der er den britiske ækvivalent til ‘Løvens Hule’, fortalte de to iværksættere bag den nye begravelsestype om grundlaget for deres firma, som arrangerer ceremonier for mennesker såvel som dyr.

“Mange fra den første generation af rum-fans vil aldrig opleve at flyve med et rumskib. Vores service gør det muligt for familier at opfylde deres elskedes drømme. Vi mener, at det er den ultimative måde at afslutte et godt liv på,” siger medejeren Chris Rose i programmet.

“Vi er basalt set alle sammen stjernestøv, så det her føles som en passende hyldest til de af os, som har levet i rum-tidsalderen.”

LÆS OGSÅ: En tidligere Google-ingeniør opfinder en religion, der tilbeder kunstig intelligens

LÆS OGSÅ: 80’er-nostalgi: ’Brødkassen’ – verdens mest populære computer - genopstår

LÆS OGSÅ: Så meget ved Tinder: Journalist fik sendt 800 sider om sig selv og sine hemmeligheder