5 gode øl til din påske

Gi’ vinteren et los bagi. Find en frisk og frugtig flaske, der passer til dig, din gane og din tallerken.

Bryggeri: Mikkeller

Øl: Riesling People
Type: New England IPA
Alkohol: 6,7 %


Bedømmelse: ✚ ✚ ✚ ✚ ✚

’Riesling People’ er en New England IPA tilsat saft fra tyske riesling-druer. Mikkel Borg Bjergsø er ikke uvant med at hente inspiration i vinens verden. Han har tidligere lavet spontangærede øl på klassiske druesorter, og for nylig lavede han en serie af øl, der forsøger at undersøge terroirets betydning for, hvordan forskellige humleplanter udtrykker sig.

’Riesling People’ trækker både i smag og duft i retning af belgisk lambic og Westmalle-munkenes berømte tripel. Der er grapefrugt, grønne druer og golden delicious i næsen og i munden klare noter af grønne urter, havrefras, daggammelt franskbrød og vådt græs. En fyldig og elegant øl med en fin balance mellem sødme og bitterhed

Bryggeri: Svaneke Bryghus

Øl: Påskefrokost
Type: Bière de Saison
Alkohol: 6,5 %

Bedømmelse:  ✚ ✚ ✚ ✚ 

’Påskefrokost’ er elegant perlende øl med en gennemgående tørhed som i de klassiske saisoner fra det sydlige Belgien. Humlebitterheden er markant og sørger for at holde sødmen i skak. Maltprofilen er tilbagelænet og holdt i stramme tøjler, så de frugtige spor fra saison-gæren får masser af plads til at indtage det samlede smagsbillede. Næsen er indbydende frisk med strejf af citrusfrugter, abrikos og nelliker. Sprød, bitter og let syrlig i eftersmagen. Her møder Bière de Saison og India Pale Ale hinanden i kærlig omfavnelse.

Bryggeri: Ørbæk
Øl: Fynsk Forår
Type: Lys Ale
Alkohol: 4,8 %

Bedømmelse:  ✚ ✚ ✚ ✚ 

’Fynsk Forår’ er uden sammenligning Ørbæks største salgssucces. Det er der flere gode grunde til, men den fynske nyklassikers største styrke er utvivlsomt, at de fleste kan lide den. Fynsk Forår har et lysegult, næsten vandigt udtryk, og tilhængere af den belgiske witbier Hoegaarden vil genkende det slørede, mælkeagtige udtryk i glasset. Der er masser af florale noter i både næse og mund – især den tilsatte hyldeblomst fylder godt op på scenen uden at stjæle al opmærksomhed. Andre indtryk er abrikos, fersken og revet citronskal. Fynsk Forår er letdrikkelig i ordets bedste betydning.

Bryggeri: Aarhus Bryghus
Øl: Forårsbryg
Type: Lys Dortmunder
Alkohol: 7 %


Bedømmelse:  ✚ ✚ ✚ ✚ 

Aarhus Bryghus’ ’Forårsbryg’ er en lys undergæret øl, der stilmæssigt minder om en tysk Dortmunder eller en dobbelt bock. Forårsbryg fremstår klar og strågul i glasset. Øllet er gæret ved forholdsvis høj temperatur for at fremprovokere de frugtagtige aromaer. Næsen er raffineret og frisk. Vi taler lime, grøn frugt og forårsblomster. Der er karamel, brændte mandler og toastbrød i den bløde, næsten fløjlsagtige smag, der afrundes med et kort, bittersødt svirp. Skummet fremstår tykt og luftigt som en perfekt rørt flødeskum.

Bryggeri: Hornbeer
Øl: Vårøl
Type: Amerikansk Pale Ale
Alkohol: 6,4 %


Bedømmelse:   ✚ ✚ ✚ ✚ ✚

Hornbeer vil gerne udfordre smagsløgene og flytte grænserne for, hvad kunderne har lyst til at hælde indenbords, siger brygger Jørgen Fogh Rasmussen, og det lille gårdbryggeri i Kirke Hyllinge gør, hvad de kan for at leve op til ordene. ’Vårøl’ har en smuk rødbrun farve og masser af flot lysbrunt skum. Der er tryk på humlen – både i duft og smag. Noter af fyrrenål, harpiks og citrongræs blander sig med ahornsirup, brændt karamel og tørrede abrikoser.

Fin balance mellem det søde og det bitre. Øllet klarer uden problemer lammet og højtidens klassiske smørrebrød, men den vil også fint kunne nydes til faste komælksoste som Comté, Gruyère og Emmentaler. En øl, der er frisk uden at være en sommerøl og tung uden at være en vinterøl.

LÆS OGSÅ: 'Fredagsbaren' guider dig til alle de klassiske cocktails

LÆS OGSÅ: Månedens drink: Lambrusco er langt bedre, end du (måske) aner

LÆS OGSÅ: Sådan arbejder en vindetektiv