Julevin
Foto: PR

Her er din julevin

Hver familie har sine traditioner, når det kommer til julemiddagen. Men hvert år er en ny mulighed for at lege med det vigtigste tilbehør: Vinen. Euroman har allieret sig med vinekspert Morten Berner.

Julemaden er fed, sød, salt, syrlig, kraftfuld. Den kan det hele. Derfor er det helt store spørgsmål år efter år: Hvad skal vi drikke til julemaden?

Morten Berner har vinbutikken VinVeto i Torvehallerne i København, han er uddannet sommelier fra Vinakademiet, og han er danmarksmester i blindsmagning i 2016. Han er vinnørd. Lad os sige det sådan.

”Der er jo mange måder at gøre det på, men jeg parrer det ofte, så vinen går hånd i hånd med maden. Jeg vil for eksempel meget hellere tage en fed Chardonnay til en fed sovs end noget let og syrligt. Og for mig virker Pinot Noir ikke juleaften. Den lette rødvin ville simpelthen forsvinde,” siger han.

Kodeordet for Morten Berner er derfor balance, når han skal finde noget, der passer til al slags mad i juledagene. Vinen skal i sig selv balancere mellem den frugtige sødme og den elegante syrlighed. Men vinen skal også kunne blive balanceret af maden. Det må ikke stikke for meget ud.

Derfor fraråder han eksempelvis billigere, oversøiske rødvin, da de generelt bliver for bombastiske og sødmefulde til den i forvejen ret kraftfulde julemad.

”Man falder ned ad stolen til sidst, hvis man drikker noget, der er for sødt, mens man sidder og spiser den tunge og fede mad,” siger han.

”Og det gider jeg ikke.”

Morten Berners tre bud på årets bedste julevin

øko.jpg

Den økologiske

”En typisk sydfransk vin lavet på Syrah-druer. Den er god, har dyb frugt og det der lidt krydrede touch. Du får altså en afbalanceret, økologisk og fin fransk vin til ikke så mange penge her.”

Moulin de Gassac Bio årgang 2016 fås til 99 kroner i Vinoble.

fræk.jpg

Den frække

”Det er vildt, men denne vin har alle de karaktertræk, jeg taler om: Den elegante syrlighed, man kender fra champagne, men fordi den er gæret på træfad i stedet for ståltanke, har den også en cremet og dyb karakter. Den er ovenikøbet ’blanc de noir’, altså lavet på rødvinsdruer, hvilket også giver den en helt særlig balance og dybde. Den passer helt eminent til julemaden.”

F. Bergeronneau Marion Premier Cru Blanc de Noir fås til 375 kroner i VinVeto.

spansk.jpg

Den spanske

”Det her er en skøn og balanceret rødvin fra et overset område i Spanien. Det er en god idé at prøve vin fra Priorat i Catalonien i stedet for klassikerne Rioja og Ribera del Duero. Denne har flere lag, mindre intens fadbrug og noget helt unik frugt. En kanon vin!”

Solà Clàssic Bleu 1777 årgang 2015 fås til 220 kroner i Brdr. D’s Vinhandel.

Et godt tip

Morten Berner foretrækker kølig rødvin, et sted mellem 14 og 16 grader. Juleaften kan der være varmere end normalt ved spisebordet. Så server hellere vinen ved 12-14 grader, så den stille og roligt kan finde et passende leje. Hvis du serverer den ved 18 grader, kommer du nok nærmere til at drikke en 20-grader varm vin.

Se, hvad vi ellers skriver om: Vin, Jul og Julemad