Gammel lade i naturskønt område på Vesterbro danner ramme om månedens restaurant scroll-down

Gammel lade i naturskønt område på Vesterbro danner ramme om månedens restaurant

København har mange dejlige parker og haver – Kgs. Have, Ørsteds-parken, Østre Anlæg og Frederiksberg Have for bare at nævne nogle af de mere kendte. Vild natur er der efterhånden ikke så meget af. Men der er i hvert fald 1,5 hektar midt på Vesterbro, hvor DSB’s gamle værkstedsområde med lokomotivværksted og gamle trælader har ligget siden 1900-tallet. BaneGaarden kaldes området, og i en af laderne finder man månedens restaurant, Lade 609.

Af Jesper Uhrup Jensen
Foto: Anders Hviid
Gastro Euroman

Månedens restaurant ligger som en anden skovrestaurant midt i storbyen i et sjældent stykke vild natur midt på Vesterbro i et område, der nu kaldes BaneGaarden, som oprindelig tilhørte DSB. Her havde DSB lokomotivværksted og opbevaring af træ i ni gamle trælader. Laderne mistede særligt de sidste 50 år deres funktion og var overladt til forfald, indtil ildsjæle – med støtte fra bl.a. Realdania – fandt på at indtage området og renovere laderne til glæde for naturglade og ikke mindst sultne københavnere. Og her kommer månedens restaurant, Lade 609, ind i billedet, den ligger nemlig i en af de ni gamle lader. 

Restauranten har ladet sig inspirere af tidens glæde ved udekøkkener, shelter- og outdoorliv og tilbereder primært maden over bål eller på en udendørsgrill. Og maden er alt overvejende tilberedt på råvarer fra ”naturens vilde spisekammer” og alt overvejende grønt, fortæller folkene i Lade 609. De sanker, fanger og forædler, sylter og fermenterer – og det hele stammer fra Danmark og de øvrige nordiske lande. Og det ses også i maden, hvor bær, blomsterknopper, brændenælder, grene eller grenskud og friske urter indgår. Og er det ikke lige sanket, fanget eller skudt – sidstnævnte uden for BaneGaardens terræn selvfølgelig – så er alt økologisk. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Guide, Mad og Restauranter i København