scroll-down

Nicolai Nørregaard: ”Jeg har en kæmpe svaghed for amerikansk barbecue-mad”

Den 41-årige køkkenchef og medejer af Kadeau-restauranterne om altid at have lyst til spareribs og bouillonsupper, sin foragt for kage og om en madrejse til Tel Aviv i Israel med Bo Bech, der tog røven på ham.

Af Teis Jeppe Gørtz
Foto: Santiago de la Vega
Gastro Euroman

Hvad har været dit bedste måltid?

”Ens bedste måltid kan være mange ting. Det kan enten være en fuldstændig simpel oplevelse som et gadekøkken, den første rigtige øjenåbner eller en middag hos gode venner. Der er mange gode former for spisemagi. Men jeg kommer ikke udenom mit første måltid på Noma. Det var skelsættende for mig. Dels fordi vi selv havde valgt at følge de nordiske dogmer i det små, da vi åbnede Kadeau i 2007. Alligevel var der faktisk ingen af os, som havde spist på Noma, hvilket var lidt bagvendt.

Første gang, jeg så endelig spiste på Noma, skete der bare et eller andet. Der var et lys, som gik op for mig. Jeg har spist der mange gange siden og kan nævne mange, mange magiske retter, men deres ret med knivmusling, persillegele, muslingbouillon og peberrodssne væltede mig helt omkuld, kan jeg huske. Det var en helt ny måde at lave mad på, som var out of this world. Fantastisk.

Det står også fuldstændigt skarpt i min erindring den første gang, at jeg spiste top-sushi i Tokyo. Jeg var sådan her: ’Okay, jeg troede, at jeg vidste, hvad sushi var. Det vidste jeg så ikke.’”

Hvad har været dit værste måltid?

”Jeg har haft det ret svært med et par Michelin-besøg i udkantsområder i Frankrig og Italien. Her kan man virkelig gå galt i byen og ende på steder, hvor man slet ikke begriber, hvordan de kan have en stjerne, når man sammenligner med den danske scene. Hvis det er dét niveau, der skal til for at få en stjerne, så ville vi have flere hundrede Michelin-restauranter i Danmark.

Jeg havde en oplevelse på en 1-stjernede Michelin-restaurant i Champagne, som var et sted med tykke gulvtæpper, tunge gardiner og guldkrummelurer på bordene, og hvor tjenerne gik rundt i piccolojakker og hvide handsker. Meget prætentiøst. Her fik vi serveret asparges i januar måned, som bare havde ligget i fryseren og var fuldstændige armygrønne, slatne og kolde endda. Bare at turde at servere det som menneskeføde var mig en gåde, og så kostede det samtidigt en frygtelig masse penge.”

Hvad har du altid lyst til at spise?

”Bouillonsupper. Det kan både være de danske klare supper som hønsekødsuppe eller kalvehalesuppe, men det kan også være ramen, vietnamesisk pho eller den israelitiske kyllingesuppe Jewish Penicillin. Klare supper vinder sgu altid. Det er en sjælevarmer og gør altid noget godt for kroppen. Jeg fik altid klare supper som barn, når jeg var syg, og i dag spiser vi det nok hver 14. dag. Ungerne elsker især ramen - det er sgu nok mest på grund af nudlerne.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Mad, Køkken, Interview, Gastronomi og Kokke