Cocktails
Foto: Philip Ørneborg

Sådan drikker du dig igennem det danske sommerland

Du kan knappe en øl op eller hælde tvivlsom rosé fra Provence i glassene. Men du kan også gå skridtet videre. Euroman stiller skarpt på tidens cocktailtendenser og giver dig opskriften på, hvad du skal ryste, røre og drikke, uanset om sommeren skal tilbringes i Skagen, i Svaneke eller på Samsø.

Hvad skal vi drikke i det danske sommerland? Det ved en englænder. Gromit Eduardsen kommer oprindeligt fra Wolverhampton, men han er i dag en af det danske cocktailmiljøs mest erfarne og respekterede navne. Gennem de seneste 17 år har han blandt andet været med til at åbne det københavnske cocktailmekka 1105.

Da han siden rykkede til Hotel Skt. Petri, tidoblede hans team omsætningen i hotelbaren og gjorde den til et af de hippeste vandhuller i byen. I dag leverer Gromit Eduardsen cocktails på fustager, de såkaldte ’kegtails’, til hele landet gennem sin virksomhed Tapped.

Den britiske cocktailekspert er ikke i tvivl, da vi spørger ham om, hvad der trender lige nu. Han peger på begrebet ’Spritz’, da såvel alkoholbrands som bartendere står i kø for at turnere en ny variant af den boblende drink.

”Det sjove er, at begrebet er ret misforstået. Det blev stort i København, da Aperol Spritz blev en landeplage. Drinken stammer fra Sydtyrol, men blev siden formateret til italiensk. I udgangspunktet var den en blanding af Aperol og danskvand, men italienerne tilførte prosecco, og det er den drink, vi genskaber om sommeren i Danmark,” fortæller Gromit Eduardsen.

”Det er en fantastisk let og forfriskende eftermiddagsdrink. Mange brands er hoppet med på trenden og forsøger at skabe deres egen Spritz. Lillet er dem, der er kommet tættest på at skabe en opfølger, som matcher i lethed og styrke, og deres Spritz-variant er en oplagt afrunding på en god sommerfrokost.”

Der er stor forskel på, hvad bartenderne herhjemme disker op med om sommeren og om vinteren, siger Gromit Eduardsen. Dagenes længde afgør, hvor tidligt vi tillader os at bestille en cocktail, og hvor sent vi synes, at den sidste omgang skal nydes.

”Om sommeren er stemningen mere afslappet, og fordi de italienske sokker er kørt i stilling fra morgenstunden, er det også mere fristende at smutte tidligere fra kontoret for at mødes direkte efter arbejde med vennerne til drinks i eftermiddagssolen. Sommerens drinks er typisk mindre alkoholtunge, men der bliver til gengæld drukket flere af dem,” siger Gromit Eduardsen.

”Om vinteren er billedet et helt andet. Her bliver nætterne længere og mørkere, og selv om det ikke nødvendigvis er koldt, er det de mere robuste cocktails, der efterspørges. Det skyldes også, at vi oftere venter med drinks til efter maden, fordi vi varmer op derhjemme, men så til gengæld fortsætter til senere ud på natten.”

Hvis danskernes drikkevaner er årstidsbestemte, har biologien så også noget at sige? Er der en sandhed gemt i myten om, at mænd foretrækker stærkt og surt, mens kvinder elsker søde drinks? Nej, siger Gromit Eduardsen:

”’Manhattan’ skulle efter sigende være blevet opfundet til Jenny Churchill, Winston Churchills mor, mens Daiquiri’en oprindeligt var en sømandsdrink. Sidste år lavede jeg cocktails til Copenhell-festivalen, hvor gæsterne overvejende var mænd i alderen 28-35 år. Alligevel var den drink, som solgte bedst, en pink sweet raspberry Collins med Beefeater gin. Cocktails er ikke kønsbestemte.”

Gromit Eduardsen mener til gengæld, at der er markante udsving i valget af cocktail, når man kigger på de forskellige dele af landet.

”Jeg har lavet drinks i hele Danmark, og der er nogle generelle forskelle geografisk set. Den københavnske tørst er meget internationalt fokuseret og retter sig mod det, der trender i Paris, London og Berlin. Byer som Aarhus, Odense og Aalborg har typisk en sødere tand, og så er de vilde med pynt og bær på deres cocktails. Det ekstra udstyr øger altid salget her.”

Spørger man Gromit Eduardsen ind til, hvilken drink, der ser ud til at blive danskernes foretrukne denne sommer, kommer svaret prompte.

”Det bliver den veltillavede cobbler (en blandet drink lavet med vin eller spiritus, citrusjuice og sukker, red.) såsom en Caipirinha, en Mojito eller en forfriskende Mint julep. Den snobbede mixologist vil måske rynke på næsen eller dreje en ekstra krølle på sit overskæg, men helt ærligt: Vores håndværk handler også om service og den gode oplevelse. Og her er der altså ikke noget som en velafstemt Mojito, der får eftermiddagen til at glide blødt hen mod middagstid,” siger Gromit Eduardsen.

”Men...” tilføjer han, ”Det er med cocktails, som det er i modebranchen: Det, der er et smart outfit i dag, er dybt kikset i morgen.”

Euroman_drinks_3090497.jpg

Marielyst

Mojito

Mojitoen får et flabet tvist i Marielyst med et par dråber Angostura. Derudover skal der ikke pilles ved klassikeren, der snart vil få en gedigen revival på barer i hele Danmark.

12 friske mynteblade
1/2 frisk lime i både
4 cl. lys rom
Sukkersirup efter smag
3-4 dråber Angostura
5 cl. danskvand

Mos lime og mynte med sukkersirup direkte i et highball-glas. Når saften er kommet ud i glasset, tilføjes knust is, til glasset er trefjerdedel fyldt. Hæld rom og Angostura over, rør rundt og tilføj danskvand til sidst.

Euroman_drinks_3090492.jpg

Svaneke

Largarita

Svaneke Bryghus er kendt for deres velsmagende øl, der drikkes landet over. Cocktailen her med deres India Pale Ale smager dog bedst, hvis den nydes i bryghusets hyggelige hjemby på solskinsøen.

4 cl. tequila
2 cl. limejuice
2 cl. agavesirup
16 cl. Svaneke IPA

Ryst tequila, limejuice og agavesirup med is. Hæld i et højt glas og top af med Svaneke IPA.

Euroman_drinks_3090495.jpg

Tisvilde

Storm Cooler

Denne drink udviklede Gromit Eduardsen oprindeligt til Ruths Hotel i Skagen, men den er lige som begrebet 'uge 29' eksporteret fra Nordjylland til Nordsjælland. Lakrids giver drinken en fin saltet accent, mens passionsfrugt og hyben tilfører sødme og citrus til smagstonerne.

5 cl. vodka
3 cl. Passion Fruit Puree (specialbutikker eller nettet)
3 cl. limejuice
3 cl. ’Skagen sukkersirup’
(1 del vand og 1 del kogende sukker, tilsat hyben)
1/2 tsk. lakridspulver
(Raw Liquorice Powder)

Hæld vodka og passionsfrugtpuré i shakeren. Tilsæt limejuice sammen med sirup og Raw Liquorice Powder. Fyld glas og shaker med is, og ryst til der dannes frost på siden af shakeren. Hæld indholdet ud over en strainer i et cocktailglas og pynt med en halv passionsfrugt og lidt lakridspulver.

Euroman_drinks_3090512.jpg

Samsø

Sangria

Når dagens høst af nye kartofler er spist, og du ikke kan rumme mere jordbær med fløde, så start festen med en Sangria de Cava a la Samsø.

1 del Cointreau
1 del gin
1 del Brandy
1 del sukkersirup
2 dele Fanta lemon
4 dele Cava

Mix det hele i en stor bowle eller glaskande og fyld op med masser af frisk frugt i skiver og is.

Euroman_drinks_3090487.jpgSkagen

Summer Sling

Du kan ikke besøge Skagen, uden at lægge vejen forbi Ruths Hotel til en middag, en mad med nypillede rejer eller en drink. Skal du ikke have champagne, så bestil en Skagen Summer Sling.

1 cl. vodka
6 cl. rosé
8 cl. tonic
2 cl. limejuice
2 cl. jordbærsaft (ikke sirup!)

Alle ingredienser undtagen tonic rystes sammen med is, drænes og hældes i et vinglas med jordbær i skiver. Top af med tonic og drik i solen.

Se, hvad vi ellers skriver om: Drinks, Cocktail og Sommer