Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

De 5 sjoveste jyde-karakterer fra tv

De 5 sjoveste jyde-karakterer fra tv

Komikergrupper som Drengene fra Angora, Krysters Kartel og Rytteriet kigger alle i retningen af fastlandet, når de skal finde på figurer til deres succesfulde satireserier. Og det med god grund. 

Her på redaktionen er vi i hvert fald svært begejstrede for det jyske sprog og de jyske stereotyper, som har brilleret på dansk satire-tv gennem tiderne. 

Vi takker for jydernes gavmilde selvironi og peger her på fem af de morsomste jyske øjeblikke i dansk tv. 

LÆS OGSÅ: 30 tegn på at du er en jyde i København

5. Pianisten Henrik Solgård 
Rockeren Baune, cykelrytteren Bobby Olsen og mange andre af Esben Pretzmans, Simon Kvamm og Rune Tolsgaards Angora-figurer burde alle have en plads på denne liste. Vi peger dog på ”den nordjyske jukebox”, som er trioens karikatur på fintfølende pianister, der har det svært med andre musikeres larmede instrumenter. 4. Fodboldtræner Glenn Riddersholm
Nej, Glen Riddersholm er ikke en fiktiv figur, men bestemt en sand karakter. Succestræneren, der vandt mesterskabet med FC Midtjylland i sidste sæson, kan med rette kritisere klipperen for at gøre det hele lidt ekstra morsomt, ligesom musikken også er en kende overdramatisk som underlægningsmusik til en superligakamp mellem FC Midtjylland og SønderjyskE.

Men uanset hvad er Riddersholm konstant leveringsdygtig i klichetunge replikker sagt med den helt rigtige midtjydedialekt, der gør alting 10 % sjovere. 

Bliv ven med os på Facebook

3. Dialektkvinden fra Rytteriet
Havde Bodil Jørgensen kun lavet denne ene rolle i hele karrieren, ville hun stadig være blandt vores favorit-skuespillere. Hendes sønderjyske udtale kan næppe gøres smukkere, ligesom linjerne er fantastiske: ”Er der nogen, der skal til Padborg. Jeg er frisk på det hele. Hold din kæft.” 

Endnu bedre bliver det, når det kombineres med hendes stenansigt og underlige kropsholdning hældende mod Martin Buch, der oversætter de (for alle andre end sønderjyder) uforståelige sætninger. 

Hvem der end har haft ansvaret for kulisserne bør i øvrigt få en tommelfinger-op for at få Sønderjylland til at ligne år 1850. 

2. Landmanden Ronald Hanstrup
Rasmus Bjerg spiller en stribe fine roller som side-kick i DR 2’s Dolph og Wulff fra 2005. Blandt de bedste roller er den jyske svinebonde Ronald Hanstrup, hvor Bjerg laver en perfekt karikatur på den klassiske jyske landmand, der er glad for at få ”penge i æ kass”. 

Af sprogperler leverer Bjerg linjer som ”her har vi stalden med defekte grise” og ”alt kan bruges på en svin”. Sketchen er egentligt meget længere end i klippet herunder, men her får du det sjoveste: 

1. Tonni Bonde og hans crosser
Da komikerne Charter McCloskey og Lars T. Therkildsen uploader et 2 minutter langt klip på Youtube tilbage i 2011 skabte de deres egen fremtid. i klippet vil den bondske krejler Tonni Bonde sælge dig en crosser, og det er noget, der får alle jyder til at flække af grin. I sidste ende er figuren også en betydende faktor for, at makkerparret får en kontrakt med TV 2 Zulu. 

Hele manuskriptet er en sprogpris værdig. Fx denne linje: ”Født med to læderstole. Én til sjakbajsen og én til en skrigeballon, der dårligt kan forstå en trussel.” 

Duoen udgav afsnittet, tre år inden de blev købt af TV 2 Zulu og er derfor en billigere produktion, der dog langt fra fejler af den grund. Desuden er McCloskeys leveringer og klippearbejdet helt eminent. 


LÆS OGSÅ: 11 geniale jyske vendinger alle burde bruge

LÆS OGSÅ: Sådan føles det at redde sin egen far

LÆS OGSÅ: 14 nye bud på sommerens bedste fodtøj