Oldtidsstatue
Foto: Alamy

Oldtidsstatue

Det store spørgsmål: Hvorfor har statuer så lav cigarføring?

Uanset hvor du ser en græsk statue, så er han som regel udstyret med maksimalt tre centimeters penis. Men hvorfor egentlig?

"Hvorfor er der så små penisser på statuer?"

Der virker måske som et underligt spørgsmål, men ikke desto mindre noget, mange formentlig har undret sig over. Det har kunsthistorikeren Ellen Oredsson også på sin blog.

Der viser sig at være en hel række svar på undringen. 

"For det første er de fleste statuers penisser slappe. Hvis du sammenligner dem med de fleste nutidige, mandlige versioner, så er de faktisk ikke signifikant mindre," skriver hun.

"Den anden grund er, at mandlig skønhed var helt anderledes dengang. I dag er store penisser lig med mandighed, men dengang var små størrelser betragtet som bedre end de store."

Store peniser blev associeret med uvidenhed, begær og et frastødende udseende, forklarer hun. Og omvendt var den ideelle mand rationel, intellektuel og en autoritet. De statuer, der havde de lange modeller blev ofte udstillet som bizarre.

Der er blandt andet to velkendte:

"Den ene er en satyr, der var berygtet for at følge Dionysos, guden for nydelse og vin. Den anden er den græske gud Priapos. Han havde en besværgelse over sig, som gjorde, at han konstant gik rundt med en erektion og samtidig var impotent og grim," forklarer kunsthistorikeren.

Dog kunne de støbte statuer af eksempelvis Priapos og andre med massive lem bruges til noget i oldtiden. De blev nemlig sat frem på marker og i haver for at fremme væksten og jage tyve bort, står der på Den Store Danske.

Og samtidig lå den ideelle græske mand dog formenligt og hyggede sig derhjemme, forklarer Ellen Orredsson. For foragten for liderlighed og ustyrlighed menes ikke at have gjort noget ved mandens lyst.

"De havde masser af sex, så vidt vides. Men oldtidens græske mænd i form af statuer handlede om balance og idealisme. Derfor giver det mening, at de ikke havde store penisser, da det ville fremstå grotesk," skriver hun.

Om de velansete, græske mænd virkelig havde penisser, som statuerne viser, er kun til at gisne om. Men formentlig var billedet vel lidt mere broget. Alt i alt viser det, at den altid har været genstand for en kultur snarere end blot sig selv, og det dengang som i dag har den aldrig måttet knække helt af.

LÆS OGSÅ: 9 frisurer fra 00'erne vi aldrig vil have igen

LÆS OGSÅ: "Jeg har tjent millioner på sportsbetting og udlever min drøm"

LÆS OGSÅ: Frisk garderoben op: 13 køb til sommersæsonen til under 5.000 kroner