Filmbranchen er hård. Du kan sige nej til et manuskript, og år senere finder du ud af, at det kunne have været dit livs rolle eller investering. Hollywood er fulde af den slags historier. Tænk bare på manuskriptet til ’Ringenes Herre’, som blev afvist gang på gang, fordi det var splatterfilmslegenden Peter Jackson, der stod bag. Men en dag takkede et mindre produktionsselskab ja, og det blev deres bedste investering nogensinde.

De store filmselskaber må have slået sig selv i hovedet tusindvis af gange. Det samme må Brad Pitt og Leonardo DiCaprio, da de så, at ’Brokeback Mountain’ blev nomineret til otte Oscarstatuetter. Begge skuespillere var nemlig, ifølge Gus Van Sant, blevet tilbudt hovedrollerne, men takkede nej.

”Ingen ville gøre det. Jeg arbejdede på projektet, og jeg følte, at vi havde brug for et rigtig stærkt hold af skuespillere – kendte skuespillere. Det fungerede ikke. Jeg spurgte de sædvanlige: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Matt Damon, Ryan Phillippe. De sagde alle nej,” siger Gus Van Sant i et interview med Indiewire.

Gus Van Sant skulle oprindeligt have instrueret filmen men droppede projektet. I stedet fik Ang Lee instruktørrollen, mens Heath Ledger og Jake Gyllenhaal fik hovedrollerne. Filmens producer, Diana Ossana, bekræftede i en e-mail Gus Van Sants udsagn.

”Ja, alle de unge mænd (dengang) afviste projektet af forskellige grunde,” skrev hun.

Rollerne som Ennis Del Mar og Jack Twist var karriereskabende for de, på det tidspunkt, mindre kendte skuespillere Heath Ledger og Jake Gyllenhaal. Men om Brad Pitt og Leonardo DiCaprio virkelig ærgrer sig, eller om de mener, at de har haft succes nok i deres karriere, må stå uvist hen. Men måske kunne DiCaprio have hentet sig en Oscar mange år tidligere, havde han takket ja til rollen som fårehyrde.

LÆS OGSÅ: 3 voldsomme film du skal se i biografen denne sommer

LÆS OGSÅ: Elementer af en superagent: Kom indenfor i det nye James Bond-museum i Østrig

LÆS OGSÅ: Casper Christensen med 'Klovn'-afsløringer: "Min karakter er blevet ti år ældre, så han jager ikke kun unge damer, men mere nogle på 40 år"