Her er fem julesange, du kan høre med den gode smag i behold scroll-down

Her er fem julesange, du kan høre med den gode smag i behold

Kære julemand, alt, jeg ønsker, er en hel december uden ’All I Want for Christmas’.

Af Mia Skovby
Foto: Getty Images
Kultur Euroman

Vince Guaraldi Trio Christmas Time is Here’

’Søren Bruns Jul’ nøjes ikke blot med at være den bedste julespecial: Den har også det suverænt bedste soundtrack blandt alt tv, der har noget som helst med jul at gøre overhovedet. Bag musikken står den amerikanske jazzpianist Vince Guaraldi, og soundtracket munder ud i 14 numre, der alle sammen eliminerer enhver stresstanke om bestillingslister og børnebakterier i konfekten. Af disse 14 vidundere er det suverænt stærkeste værk ’Christmas Time is Here’. Det er hverken poppet, overspillet, en kærlighedssang eller for kommercielt. Det er derimod nostalgisk, hjertevarmende og trygt.

Frank Sinatra ’The Christmas Waltz’

Det var ordene ”Frank wants a Christmas song,” der fik Sammy Cahn og Jule Styne til at sætte sig sammen og skrive Ol' Blue Eyes’ bedste julesang, eller skulle man sige julevals. ’The Christmas Waltz’ er den perfekte sang at danse rundt om træet til i takter af tre fjerdedele. Ikke gå i ring om træet, nej, valse rundt om træet.

Ella Fitzgerald ’Sleigh Ride’

’Sleigh Ride’ er siden dens oprindelse i 1948 blevet udgivet i et utal af coverversioner, af hvilke den allermest populære må siges at tilhøre ’The Ronettes’. Den er god, men bedre er Ella Fitzgeralds version, der er fuldstændig umiddelbar. Mest tarvelig er Gwen Stefanis version, som man kan få det dårligt bare af at tænke på. Hvor Ella Fitzgeralds version er smuk og ærlig, er Gwen Stefanis udgave alt det, der er galt med den moderne musikindustri: profit over kvalitet, jagten på en ørehænger frem for kunstnerisk integritet, mangel på grundighed, plagiat-venlighed og et ukritisk lavt niveau.

Elvis Presley ’Blue Christmas’

Indrømmet, dette kunne være faldet på et bedre tidspunkt. Det er længe siden, verden har talt så meget om Elvis, som den gør nu med premieren af Sofia Coppolas film ’Priscilla’, og det er jo så desværre ikke just positive samtaleemner. Men hvis vi skal tale om noget ekstremt positivt, der omhandler manden, der datede en 14-årige, da han selv var 24, må man sige, at han virkelig var god til at lave julemusik. Jeg kunne skrive fem sider om, hvorfor ’Elvis’ Christmas Album’ er hans bedste, men det gider I at læse omtrent lige så meget, som jeg gider at skrive det, så i stedet efterlader jeg jer med dette:

You'll be doing alright

With your christmas of white

But I'll have a blue, blue, blue, blue Christmas.”

Caroline Henderson ’Vil du være min i nat’

Forrygende. Intet mindre.

Se, hvad vi ellers skriver om: Jul og Musik