Easy på Netflix
Easy på Netflix er nu på sin tredje sæson.

Fire flabede fortællinger du kan streame

I de kommende uger kan du mæske dig i flotte fortælleoplevelser på streamingtjenesterne, hvor blandt andre George Clooney og Will Forte leger kispus med publikum og gængse fortælleteknikker.

Hvis der er noget, man især må rose seriernes indtog i alverdens hjem for, så er det, at de ofte nytænker måden at fortælle på.

Om få uger rammer den nok mest viltre af dem alle skærmene, når ’Black Mirror’ har premiere på sin femte sæson, hvor fremtid og virkelighed blandes sammen, mens publikum rystes godt rundt i sofaen. Men har du allerede binget hele Charlie Brookers vilde serie, skal du ikke fortvivle, for der ligger nogle små fortælleperler og bobler med både humor og overraskelser på de danske streamingtjenester allerede nu.

Eksempelvis har George Clooney netop lanceret sin nye serie, og den er mere drillesyg, end Clooneys instruktørgerning plejer at være. Omvendt er kultinstruktør Joe Swanberg lige så vild, som han plejer, mens amerikansk films nok mest eksperimenterende (altså rent filmisk!) brødrepar også leverer varen på HBO Nordic for tiden og altid morsomme Will Forte presser komikken i nye retninger.

Her er fire serier, hvor du kan fryde dig over fortælletrickene fra første til sidste sekund.

Catch-22

George Clooneys nye serie er spækket med aparte typer i fortællingen om en ung soldat, der forsøger at undslippe sig militærtjeneste, men som hurtigt befinder sig i en situation, hvor han kun kan tabe – en såkaldt ”Catch-22”. Clooney selv spiller en øverstbefalende med så meget galskab, at man aldrig ved, hvilken vej fortællependulet svinger, og i hovedrollen som den mere og mere desperate, men samtidig udspekulerede og virile soldat, ses stortalentet Christopher Abbott.

Han fik sit gennembrud som Marnies ungdomskæreste i ’Girls’ og udvidede repertoiret i den eminent selvdestruktive ’James White’ fra 2015. I ’Catch-22’ leverer han en hovedperson, der konstant hiver og slider i fortællingens logik.

Kan streames på C More

Easy, sæson 3

Få serier kan svinge så meget i niveau som ’Easy’, men i sine bedste øjeblikke er antologiserien simpelthen et af de bedste serie-fix, der findes. I den nye sæson er strukturen som altid rodet, og endnu engang har mennesker svært ved at finde sig selv og hinanden, men ikke desto mindre er flere af de nye afsnit så dybfølte, at man ikke kan gøre andet end at omfavne den vildskab og ufortrødne fortællelyst, der ligger bag serieskaber Joe Swanbergs værk. Samtidig er der mulighed for at se nogle af morgendagens store skuespilstjerner i underfundige roller, der besidder både bid, vid og charme, og så genbesøger tredje sæson kendte ansigter fra de forrige årgange på ganske eminent vis.

Kan streames på Netflix

Room 104, sæson 2

Hvis man virkelig vil fuckes med, skal man finde frem til denne noget oversete serie, hvor sæson tre snart er på trapperne. Det er kultbrødrene Mark og Jay Duplass, der står bag løjerne, og de dyrker både det overnaturlige og det virkelig nære gys i små bitte bidder af ondskab og følsomhed. Alle afsnit udspiller sig på det samme, lille hotelværelse – nummer 104 – men tid og persongalleri skifter fra afsnit til afsnit. Ikke desto mindre er der én tydelig fællesnævner: Ved at springe så meget rundt i handling og mysterier, formår Duplass-brødrene virkelig at narre og forgylde én med udfordrende seriekunst.

Kan streames på HBO Nordic

The Last Man on Earth, sæson 4

Will Forte er sjov – på en virkelig irriterende måde. Hans ’The Last Man on Earth’ har imidlertid udviklet sig til mere rørende og eftertænksom komik hen over sæsonerne. Men derfor er manden Phil, som i første sæson troede, han var den sidste mand på Jorden, men som siden hen har måttet sande, at han nærmere var den sidste irriterende mand på Jorden, nu stadig virkelig sjov i hovedrollen, når han forsøger at ligne et menneske, der gerne vil sikre artens overlevelse, men i virkeligheden blot er en mand, der tænker på sig selv hele tiden.

Forte formår bedre end nogensinde at bygge afsnittene op, så man tror, at der virkelig er noget på spil imellem rollerne, mens katastrofen konstant lurer i nærheden. Kort efter indser man, at det rent fortælleteknisk var en opbygning, der endte i et grin, som man ikke vidste, man lige sad og manglede.

Kan streames på Viaplay

Se, hvad vi ellers skriver om: Serier, Streaming, HBO, Viaplay og Netflix