Bedste dokumentarfilm
Foto: Getty Images

Bedste dokumentarfilm

Guide: De 20 bedste dokumentarfilm og -serier lige nu

Og de ligger ikke kun på Netflix.

Mordsager, naturens vidundere, ambitiøse kokke og sindssyge religioner. Streaming-land er pakket med fantastiske fortællinger og spændende emner fra virkeligheden, som jo ofte overgår fiktionens. 

Vi bringer dig her en guide over nogle af de bedste dokumentarfilm, som du kan finde lige nu. Og bare rolig, hvis du ikke har adgang til Netflix, så er der stadig en masse, som du kan finde andetsteds.

American Factory

‘American Factory’ fortæller historien om en kinesisk milliardær, der åbnede en fabrik i Ohio og hyrede 2.000 amerikanske arbejderklassefolk. Dokumentaren, der er produceret af Obama-parrets Higher Ground Productions, løb med prisen for bedste dokumentar ved den netop overstående Oscar-uddeling.

'American Factory' kan streames på Netflix.

Miss Americana

Taylor Swift tager bladet fra munden i en dokumentar, der giver et personligt indblik i to turbulente år for den tidligere countrydarling, efter hun sprang ud som åbenmundet liberal popstjerne. Dokumentaren består af interview med hovedpersonen selv og masser af behind the scenes-materiale, og resultatet er vellykket nok til også at være interessant for andre end die hard 'Swifties'.

'Miss Americana' kan streames på Netflix.

The Edge of Democracy

Den brasilianske filmskaber Petra Costa forsøger i 'The Edge of Democracy' at indkapsle de sidste par årtiers tumultariske politiske klima i sit hjemland. Det har affødt kritik fra siddende præsident Jair Bolsonaro, som kalder den for "fiktion" og "kun føde for gribbe" – og i den lidt mere positive ende en Oscar- og Sundance-nominering.

'The Edge of Democracy' kan streames på Netflix.

McMillion$

I 1990’erne gav McDonald’s sine fastfoodhungrende gæster mulighed for at vinde en bil, et hus eller sågar en million amerikanske dollars i restaurantkædens udgave af et Monopoly-spil. Det lyder nemt at få et hus serveret med sin Big Mac, men alligevel så ingen af McDonald’s' kunder noget til de ekstravagante præmier – i stedet var et storslået svindelnummer sat i værk.

'McMillion$' kan streames på HBO Nordic.

Free Solo

Verdens bedste soloklatrer, Alex Honnold, vil bestige den berygtede klippevæg El Capitan som den første i nogensinde – uden klatrereb, sikkerhedsline eller andre hjælpemidler. I ’Free Solo’ kommer man helt tæt på det ekstreme vovestykke, hvor bare ét forkert skridt kan være fatalt, og samtidig giver dokumentaren et stærkt indblik i, hvad mennesket er i stand til at præstere både fysisk og mentalt.

'Free Solo' kan streames på DR TV.

Den dag vi gik på månen

Få hele fortællingen om den historiske Apollo 11-mission, der i juli 1969 – for præcis 50 år siden – kulminerede, da tre amerikanske astronauter som de første mennesker satte deres ben på månen.

Med hjælp fra flere af missionens nøglepersoner går den britiske dokumentar helt tæt på måneprojektet, dets betydning for USA's historie, og hvordan det hele var lige ved at gå galt.

'Den dag vi gik på månen' kan streames på DR TV.

Restrepo

En journalist og en fotograf flytter ind hos en amerikansk deling i Afghanistan for at dokumentere, hvad krig gør ved mennesker. De er med, når soldaterne etablerer lejr og forsøger at navigere sig gennem det krigshærgede land med livet i behold, og den Oscar-nominerede dokumentar skildrer både krigzsonens rædsler og de psykiske mén, som mange amerikanske soldater rejser hjem med efter endt tjeneste.

'Restrepo' kan streames på Netflix.

Last Chance Lawyer NYC

For forsvarsadvokat Howard Greenberg er livet en lang kamp mod systemet. Elsket af sine klienter og frygtet af anklagere. Under mottoet 'at vinde er ikke alting - det er den eneste ting!' går han i krig fra kontoret i Brooklyn mod systemets tyranni.

Den excentriske advokat, der af flere bliver kaldt for virkelighedens Seal Goodman fra 'Breaking Bad' og Better Call Saul', gør nemlig alt for, at klienterne ikke kommer i fængsel, hvilket sker med hjælp fra den skrappe kone Marie. Hun er en tidligere retsreporter og kaster sine skeptiske øjne over sagerne og strategierne med uendelig ærlighed. Derfor er hun både Greenbergs største støtte og hans mest indædte modstander.

'Last Chance Lawyer' kan streames på DRTV

False Confessions

En anden vinder ved CPH:DOX 2018 var Katrine Philps 'False Confession', der løb med Politikens Publikumspris. Det er en juridisk thriller, der dykker ned i falske tilståelser og følger den danskfødte forsvarsadvokat Jane Fisher-Byrialsens idealistiske arbejde for retfærdighed i et kynisk retssystem.

'False Confessions' kan streames på TV2 PLAY

Robin Williams: Come Inside My Mind

Fortællingen om én af historiens største komiske begavelser er langt fra ren underholdning. Ved at tale med familie og venner om Robin Williams formår instruktør Marina Zenovich – som tidligere har lavet dokumentarfilm om blandt andre Roman Polanski – at give et indblik i en mand, der tumlede med alkohol- og stofafhængighed, for at kunne holde tilværelsen ud. Også selvom publikum hyldede ham som et af verdens sjoveste mennesker.

'Robin Williams: Come Inside My Mind' kan streames på HBO Nordic

Bill Cunningham New York

Bill Cunningham fotograferede nogle af de største modeikoner i verden helt frem til sin død i år d. 25. juni 2016. Denne dokumentar inviterer dig ind i hans perfektionistiske verden, hvor han trods stor anerkendelse aldrig spiste ude og levede på et beskedent værelse i New York. 

'Bill Cunningham New York' kan ses gratis på Filmstriben

Evil Genius

En mand røver en bank, men bliver taget på fersk gerning af politiet. Men da de har lagt manden i håndjern, ser politiet, at han er iført en metalkrave forbundet til en bombe.

Det kunne lyde som en bizar leg fra ’Saw’, men er ikke desto mindre den sande historie om en kidnapning, et røveri og et nærmest umuligt opsporingsarbejde for politiet i den lille amerikanske by Erie.

I dokumentarserien får du den fulde historie om manden, der tog på en skattejagt og endte med en bombe om halsen tvunget til at begå et af verdenshistoriens mest spektakulære røverier.

Se 'Evil Genius' på Netflix

Wild Wild Country

Historien om den indiske guru Bhagwan Shree Rajneesh og hans invaderende sexkult får én til at tabe kæben. Den er så absurd, at man næppe ville tro, at den var sand, hvis det ikke havde været for den massive mediebevågenhed. Under slagord som fælleskab, det gode liv og fri sex og kærlighed uden for ægteskab blev guruen sammen med sit sjak af højre- og venstrehænder til en magtfuld despot i de fælleskaber, han var med til at skabe.

Med dødbringende planer og verdens største Rolls-Royce-samling får han Mogens Amdi Petersen til at virke som en artig skoledreng, der blot har stjålet en slikkepind fra tanken. Læs vores interview med danske Karim, der har boet i en af afdelingerne.

Dokumentarserien portrætterer konflikten mellem sexkulten og de 40 indbyggere i den lille amerikanske landsby Antelope i Oregon, som i 1981 bliver naboer til Bhagwan Shree Rajneesh og co. Det går ikke stille for sig.

'Wild Wild Country' kan streames på Netflix

Catfish

Nev møder drømmekvinden Megan på Facebook, der både synger og danser, og han forelsker sig langsomt med hendes charmerende og flirtende beskeder. Men er det hele lidt for godt til at være sandt? Det forsøger Nev at finde ud af, da han opsøger Megan i hendes hjem. 

'Catfish' kan ses på Filmstriben

Searching for Sugar Man

Den Oscar-nominerede dokumentarfilm "Searching for Sugar Man" omhandler den amerikanske sanger Rodriguez, der nærmest var komplet ukendt i USA, men en megastjerne i Sydafrika. Skaberne af dokumentarfilmen forsøger at optrevle, hvad der blev af sangeren, og hvordan han kunne opnå et så stort gennembrud i et andet land end sit eget. 

'Searching for Sugar Man' kan ses på Filmstriben. 

Dirty Money

Hvis du skulle have glemt det, eller hvis du lever i en verden, hvor du har fuld tiltro til, at virksomheder holder, hvad de lover, kan du med fordel få rystet din grundvold af Netflix’ egen-producerede dokumentar-serie 'Dirty Money'.

Forureningssnyd, hvidvask af narkokartellers penge, og manipulation med prisen på livsnødvendig medicin er blot et udpluk af de virksomhedsskandaler, der bliver vendt i Dirty Money. Bag projektet står den Oscar-vindende dokumentarist Alex Gibney, som leverer gravalvorligt stof til eftertanke: Hvad tror virksomheder, de kan slippe afsted med, når der ikke er nogen, der holder øje?

'Dirty Money' kan streames på Netflix

Hunde

Netflix har lavet en hel dokumentarserie på seks afsnit om menneskets bedste ven, hunden. Selv om det kan lyde lige cheesy nok og too much, er det virkelig godt tv. I hvert afsnit fortælles en rørende historie om en hund og dens ejer. 

Eksempelvis den logrende Rory, der er blevet specielt trænet til at hjælpe sin 11-årige ejer med at overkomme hendes epilepsianfald.

'Hunde' kan streames på Netflix

Ikaros

Cykeldokumentaren om doping vandt i 2018 en Oscar for den bedste dokumentar. 'Ikaros' starter egentlig som en slags doping-udgave af burgerfilmen 'Super Size Me'.

Bryan Fogel afprøver præstationsfremmende stoffer på egen krop for at opklare, om det er muligt at snyde sig til topresultater og skjule de ulovlige stoffer for de myndigheder, der har til opgave at holde opsyn med atleterne. Men halvvejs i filmen ændrer den fuldstændig karakter og udvikler sig pludselig til en thriller med konspirationer og skjulte agendaer, fordi Fogel er ved at afsløre det statsstøttede russiske dopingprogram.

'Ikaros' kan streames på Netflix

The Toys That Made Us

Star Wars, He-Man, G.I. Joe og Barbie har omsat for milliarder af dollars, men de har også påvirket den måde, vi tænker, leger og langt hen ad vejen anskuer verden på. I hvert fald hvis man spørger de medvirkende i ’Legetøjet vi er rundet af’.

I dokumentaren følger vi, hvordan nogle af verdens største brands fik skabt legetøjet, der har genereret endnu flere penge end de film, der skabte dem. Barbie var verdens største sexsymbol givet til små piger, G.I. Joe var en måde at idyllisere Vietnam-krigen, og He-Man skabte et forvrænget mandebillede. Sådan fortæller forskere og legetøjsnørder om de ting, de mener har haft enorm indflydelse på os helt fra ungdommen.

'The Toys That Made Us' kan streames på Netflix

The Staircase

Endnu en true-crime-serie fra Netflix, som er et must-binge. Historien begynder i 2011, hvor alarmcentralen modtager et opkald fra den amerikanske forfatter Michael Peterson, 58 år. Han fortælller på en både forståelig og panisk måde, at konen er faldet ned af trapperne i deres fælles hjem, og at hun er døende, men stadig trækker vejret.

Der er dog ingen puls at mærke, da ambulancen kommer frem til boligen. Kathleen Petersons livløse krop ligger i en kæmpe blodpøl.

Var det et uheld eller en morderisk forbrydelse?

'The Staircase' kan streames på Netflix

Se, hvad vi ellers skriver om: Dokumentar, Netflix, HBO, Streaming og Serier