Bedste dokumentarfilm
Foto: Before the Flood

Bedste dokumentarfilm

Guide: De 20 bedste dokumentarfilm - og serier lige nu

Og de ligger ikke kun på Netflix.

Naturens vidundere, ambitiøse kokke og sindssyge religioner. Streaming-land er pakket med fantastiske fortællinger og spændende emner fra virkeligheden, som jo ofte overgår fiktionens. 

Vi bringer dig her en guide over de allerbedste dokumentarfilm, som du kan finde i streaming-land lige nu. Og bare rolig, hvis du ikke har adgang til Netflix, så er der stadig en masse, som du kan finde gratis.  

1. Before the Flood

Leonardo DiCaprio springer ud som instruktør på dokumentarfilmen "Before the Flood", hvor han konfronterer magthaverne i verden med klimaforandringerne i verden. Og er der overhovedet en løsning på problemet? 

Before the Flood kan ses gratis på YouTube og på Viaplay


2. The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst 
Den uafsindigt rige Robert Durst fra New York er blevet koblet sammen med blandt andet en bizar partering af sin nabo og sin unge kones forsvinden. Med Dursts fulde støtte dykker dokumentarfilmholdet ned i sagen, hvor nye spor og udtalelser twister sagen på en helt ny måde. 

The Jinx kan ses på HBO Nordic. 


3. Making a Murderer 
Navnet Steven Avery har skabt overskrifter verden over med denne dokumentarserie i ti afsnit, som går helt ud i det amerikanske retssystems afkroge, og som giver dig fortællingen om den fattige Avery, der sidder fængslet i 18 år før han igen som en fri mand møder nye mordanklager. 

Making a Murderer kan ses på Netflix


4. Amanda Knox
Den unge, smukke amerikaner Amanda Knox bliver sammen med sin kæreste arresteret for mordet på sin roommate i den italienske by Perugia. Filmen dokumenterer hele retsforløbet og fremlægger alle detaljer i den 8-årige sag, hvor Knox skiftevis frifindes for at blive arresteret igen. 

Amanda Knox kan streames på Netflix


5. Den 13. forfatningsændring 
Fængselsindustrien i USA er en god forretning. For selvom den 13. forfatningsændring gjorde slaveri forbudt, gælder det ikke de personer, der har gjort noget kriminelt. 25 procent af alle fængslede i verden sidder indespærret i USA.

Den 13. forfatningsændring kan ses på Netflix


6. Going Clear: Scientology and The Prison of Belief
Kom helt tæt på Scientology-kirken, dens skaber, fantasy-forfatteren, L. Ron Hubbard, medlemmerne og de mange udnyttelses - og hjernevaske-metoder i denne afslørende dokumentarfilm. 

Going Clear: Scientology and The Prison of Belief kan ses på Netflix


7. Nas - Time is Illmatic
Hvis du elsker hiphop, kender du med sikkerhed legenden Nas. 'Time Is Illmatic' viser Nas' opblomstring som musiker, og hvordan han fandt inspirationen til debutalbummet 'Illmatic' i 1994 fra sit hood i Queensbridge, New York. 

Nas - Time is Illmatic kan ses på Netflix


8. Chef's Table 
Husk at spis før du ser dokumentarserien Chef's Table, for ellers vil du med sikkerhed lytte til din maves rumlen, efter at have set de fantastiske mesterværker, som nogle af verdens allerbedste og mest kreative kokke kan skabe. 

Chef's Table kan ses på Netflix


9. The Crash Reel 
Med over 15 års optagelser viser denne dokumentarfilm livet for snowboardstjernerne Shaun White og Kevin Pierce, der startede ud som barndomsvenner og ender ud som rivaler og henholdsvis nummer 1 og 2 i verden.

The Crash Reel kan ses på Netflix 


10. Jiro Dreams of Sushi 
Ambitiøs, målrettet og dedikeret. Det er den japanske sushi-kok 85-årige Jiro, der har en af verdens allerbedste restauranter med tre michelinstjerner. Filmen viser dig en mand, der elsker sit job så højt, at han nægter at gå på pension.

Jiro Dreams of Sushi kan ses på Netflix og gratis på Filmstriben 


11. Generation Iron 
Hvis du vil have motivation for at gå i fitness-centret, så skal du se de fyre, der konkurrerer i verdens hårdeste og vildeste bodybuilder-konkurrence: Mr. Olympia, som selveste Arnold Schwarzenegger vandt før han virkelig brød igennem på det store lærred. 

Generation Iron kan ses på Netflix


12. Inequality for All 
Uligheden i samfundet vokser gevaldigt i disse dage. Forstå hvorfor og hvilke konsekvenser det vil få i dokumentarfilmen "Inequality for All", der er fortalt af en af verdens mest anerkendte økonomer Robert Reich. 

Inequality for All kan ses på Netflix


13. Armadillo
Den prishædrede krigsdokumentar "Armadillo" omhandler en gruppe danske soldaters indsats i krigen mod Taleban i Afghanistan. Filmen går helt tæt på, når skudsalverne flyver, og skabte voldsom samfundsdebat i Danmark efter sin premiere.

Armadillo kan ses på Netflix.  


14. Bill Cunningham New York
Bill Cunningham fotograferede nogle af de største modeikoner i verden helt frem til sin død i år d. 25. juni 2016. Denne dokumentar inviterer dig ind i hans perfektionistiske verden, hvor han trods stor anerkendelse aldrig spiste ude og levede på et beskedent værelse i New York. 

Bill Cunningham New York kan ses gratis på Filmstriben


15. Noma - My Perfect Storm 
Følg stjernekokken René Redzepi, der står bag en af verdens bedste restauranter Noma, som ligger her i lille Danmark. Instruktøren har fulgt Redzepi i tre år gennem både op - og nedture og viser en række af hans mest unikke retter.

Noma - My Perfect Storm kan ses på Filmstriben.  


16. Nick Cave - 20.000 dage på jorden 
Nick Cave er aktuel med sit dystre album "Skeleton Tree", der udkom ovenpå hans søns tragiske død fra en klippe i 2015. Denne inspirerende dokumentar udspiller sig før hændelsen og giver dig et indblik i musikerens farverige verden. 

Nick Cave - 20.000 dage på jorden kan ses på Filmstriben


17. Catfish
Nev møder drømmekvinden Megan på Facebook, der både synger og danser, og han forelsker sig langsomt med hendes charmerende og flirtende beskeder. Men er det hele lidt for godt til at være sandt? Det forsøger Nev at finde ud af, da han opsøger Megan i hendes hjem. 

Catfish kan ses på Filmstriben. 


18. Searching for Sugar Man
Den Oscar-nominerede dokumentarfilm "Searching for Sugar Man" omhandler den amerikanske sanger Rodriguez, der nærmest var komplet ukendt i USA, men en megastjerne i Sydafrika. Skaberne af dokumentarfilmen forsøger at optrevle, hvad der blev af sangeren, og hvordan han kunne opnå et så stort gennembrud i et andet land end sit eget. 

Searching for Sugar Man kan ses på Filmstriben. 


19. Ambassadøren 
Den anerkendte journalist Mads Brügger begiver sig ud i et større mediestunt, da han udgiver sig for at være en rig, dekadent forretningsmand med en nyslået ambassadørtitel i ryggen, for at vise korruptionen i Den Centralafrikanske Republik.

Ambassadøren kan ses på Filmstriben. 


20. Michael Moore in TrumpLand

Ingen dokumentarfilms-guide uden også at nævne Michael Moore, der netop har optrådt foran amerikanerne, for at få dem til at indse at Trump vil være det forkerte valg, som deres næste præsident. Hans optræden er netop blevet kædet sammen til en ny dokumentarfilm. 

Michael Moore in Trumpland kan ses på TV2 Play og iTunes

Se, hvad vi ellers skriver om: Dokumentar, Netflix og HBO