Hvad vil du huske musikåret 2023 for? Er det hovedværker fra Artigeardit og Troye Sivan? Skuffende blockbusterplader fra Drake og Travis Scott? Storstilede comebacks fra Ukendt Kunstner, Shakira og The Beatles?

Igen i år har Euromans Magnus Kraft allieret sig med Anton Westerlin, årets producer ved Danish Music Awards og knappebestyrer for navne som Lamin, Kesi, Artigeardit og D1MA, for at vende vrangen ud på årets største samtaleemner, overraskelser og tendenser.

Her er et af kardinalspørgsmålene selvfølgelig: Hvem har lavet årets aller, allerbedste sang? Når vi vender blikket mod vores egen andedam, er Anton Westerlin, på bagkant af en snak om Artigeardits højt besungne album ’Længe Leve’, ikke i tvivl:

”Der har været mere end én klassisk plade i Danmark i år, for den anden udgav Guldimund i marts med ’Jeg venter i lyset’. Og jeg synes, at årets sang i Danmark er ’Det’ kun vigtigt, hvad det er’.”

Magnus Kraft istemmer:

”Det er svært at finde bevingede ord om Guldimund, der ikke allerede er blevet sagt på P3 eller skrevet i Politikens spalter, for han har også hele darlingpakken. Og så er det et hit – for det er jo et hit – der et hit på sin helt egen præmis.”

”Det er fuldkommen vanvittigt og så unikt,” uddyber Anton Westerlin, ”med det her strygertema, fordi der ikke er så meget andet end det. Sangen vandt P3 Lytterhittet til P3 Guld, hvor det er publikum, der stemmer. Det er ret vildt. Og ret weird at tænke på,” siger han, inden Magnus Kraft sniger et forsigtigt forbehold for sangens kvalitet ind:

”Det er så ikke et nummer, man har lyst til at høre på ét eneste klokkeslæt nytårsaften. Men vi har også talt om Artigeardit, Ukendt Kunster og Pil, nu taler vi om Guldimund, og man må konstatere, at det her var et år, hvor danskerne lærte at høre efter, hvad der bliver sagt.”

Du kan høre Euromans Nytårsliste 2023 i toppen af denne artikel eller der, hvor du normalt hører dine podcasts. Den endelige nytårsspilleliste med årets 15 mest essentielle sange fra ind- og udland finder du på Spotify her: