Jonas Risvig: "Det nytter ikke noget, at gamle, hvide mænd i jakkesæt sidder og laver serier om, hvad de tror, unge går op i" scroll-down

Jonas Risvig: "Det nytter ikke noget, at gamle, hvide mænd i jakkesæt sidder og laver serier om, hvad de tror, unge går op i"

Jonas Risvig et af de største talenter i Danmark inden for fiktion til unge. Her fortæller instruktøren om at være autodidakt i filmbranchen, om hvad de unge vil have og om drømmen om at lave den næste ’Zappa’.

Af Sofie Valentin
Kultur Euroman

Hvis man i 2020 har færdedes i kredse med unge under den myndige alder, ved man med stor sandsynlighed godt, hvem Jonas Risvig er. Hvis ikke, ja, så er hans navn nok et ubeskrevet blad for de fleste. Alligevel kan Risvig betegnes som en af de mest populære instruktører herhjemme lige nu.

De seneste år har Jonas Risvig blandt andet stået bag dokumentaren ’Da Danmark blev Suspekt’ i 2015 og den prisvindende kortfilm ’Ingen forsvinder, men alle siger farvel’ i 2019. Han har også sat sin signatur på adskillige musikvideoer med artister som Pusha T og Christopher. Men først i år har den 26-årige instruktør skiftet retning for at lave noget, han rent faktisk har lyst til.

”Siden gymnasiet er jeg nok flygtet fra det, som jeg er endt med at lave, fordi jeg troede, jeg skulle bidrage med noget andet. Jeg troede, jeg skulle lave seje hiphop-videoer og store, fede reklamefilm, men hver gang jeg har fået lov til det, har jeg haft en tom følelse af, at det ikke var det, jeg skulle. Det var først, da corona ramte, og alt, hvad jeg havde planlagt, blev aflyst, at jeg kunne mærke, at jeg skulle lave noget, som folk kunne relatere til.”

Ud af det opstod serien ’Centrum’ som aktivt inddrager unge i, hvordan handlingen skal udspille sig. YouTube-serien er blevet kaldt den danske udgave af successerien ’Skam’ og har gået sin sejrsgang på nettet, efter første afsnit havde premiere i april 2020 – et afsnit, der i skrivende stund har 267.000 visninger. 

Hvorfor tror du, at ’Centrum’ har ramt direkte ned i en ellers notorisk svær målgruppe?

”Jeg troede egentlig ikke, at unge gad dansk indhold, men da vi lavede første afsnit om to piger, der sidder på en kantsten og snakker om kroppen i 11 minutter uden pause, labbede de det bare i sig. Det har sendt mig på en mission, fordi vi skal have vendt udviklingen, så fremtidens unge ikke tænder for DR, og så er der bare lort. Vi skal tage de unge alvorligt. Det nytter ikke noget, at gamle, hvide mænd i jakkesæt sidder og laver serier om, hvad de tror, unge går op i. Tal med dem i stedet for, og lav et univers, som de kan genkende sig selv i.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Film, Serier og Interview