Hollywood-stjernen Ryan Gosling har fundet sin foretrukne instruktør i Nicolas Winding Refn. Men hvem er den skæve canadier med det store kvindetække?

Ryan Gosling startede sin karriere i Mickey Mouse Club på samme årgang som Britney Spears. Siden er de to gået forskellige veje. Mens Spears mere og mere ligner et afsuttet paparazzi-bolsje, står Gosling skarpt i lakken med flere og flere gode roller på cv’et og med – i hvert fald udefra betragtet – en vis evne til at bevare sig selv midt i hysteriet. Med roller i ’Drive’, ’The Place Beyond the Pines’ og senest ’Only God Forgives’ lægger Gosling nye lag til rollefaget og viser, at han er skabt til mere end de lette romancer. Især har Goslings samarbejde med danske Nicolas Winding Refn påkaldt sig opmærksomhed i USA. Det fortæller den amerikanske journalist Tom Chiarella fra månedsmagasinet Esquire. Chiarella har mødt Ryan Gosling og fortæller i denne måneds udgave af Euroman om den unge canadier, som har fundet sin yndlingsinstruktør i Nicolas Winding Refn.

”Da jeg interviewede Gosling, var hans lejlighed fyldt med papmachéskeletter, juletræer og møbler fremstillet af træ fra en gammel stald. Der var noget dystert, men ikke desto mindre latterligt over scenen, som om nogen opførte De Dødes Dag på strandpromenaden i en badeby. ”Det er goofy,” fortalte han mig. ”Men sådan er der inde i mit hoved.””

LÆS OGSÅ Ryan Gosling flirter med kameraet mens Winding Refn snakker om sex

Der er åbenbart noget specielt på færde inde i Ryan Goslings hoved, for det, der kommer ud, er ikke helt normalt. Gosling er vild med slik (især Haribo) og med spejlkabinetter af den slags, man finder i forlystelsesparker, fordi de forvrænger og vender op og ned på alting. Gosling elsker at fundere over, om han har mødt spøgelser, så hvis du selv ligger inde med sådanne historier, har du i Gosling et fantastisk publikum, skriver Tom Chiarella.

Med ’Only God Forgives’ genoptager Gosling sit samarbejde med Refn, der instruerede den prisbelønnede kørefilm ’Drive.’ Kærligheden mellem de to mænd var gensidig, da de mødtes første gang. Eller, næsten:

”Første gang vi mødtes for at tale om filmen, var Nicolas meget reserveret,” siger Gosling. ”Jeg havde været meget begejstret for ’Valhalla’ og havde bedt om at mødes med ham, fordi jeg vidste, at vi begge var vilde med konceptet bag ’Drive’, bogen, filmmanuskriptet, hele pivtøjet. Men måske var han nervøs, for han sagde ikke et ord under middagen. Han sagde virkelig ingenting. Bagefter tænkte jeg, at jeg simpelthen måtte til bunds i det her, så jeg foreslog ham at køre en tur rundt i Los Angeles, så han fik en fornemmelse af byen, bilen, og så han kunne slappe lidt af. Det gik altså ikke særlig godt til at starte med. Nicolas var meget stille, og der var en del trafik. Pludselig hørte vi en Journey-sang i radioen. Det var nummeret ’Don’t Stop Believin’’. Efter et stykke tid hørte jeg, at Nicolas sad og sang med for sig selv. Jeg elsker den sang, så jeg begyndte også at synge. Snart skruede vi op for musikken og begyndte at synge virkelig højt. Uden tøven, uden at holde igen. Det var, som om vi blev bedste venner på et sekund. Han kunne ikke rigtig synge, i al fald ikke til radioen. Men det var ikke noget, der gik ham på.”
 
Læs mere om Ryan Goslings møde med Nicolas Winding Refn og læs vores store portræt af Winding Refn i denne måneds udgave af Euroman.

LÆS OGSÅ Ryan Gosling og Winding Refn er tilbage: Se traileren til 'Only God Forgives'

FACEBOOK Bliv ven med Euroman