Undgå fodsvamp
Foto: Rasmus Weng Karlsen

Undgå fodsvamp

Dine bare fødder i skoene kan være sundhedsskadelige

Hvis du har sko på uden sokker, er der risiko for mere end bare lugtende fødder.

Sokker er tilsyneladende so last year. I hvert fald er denne beklædningsdel blevet ofret hyppigere i den seneste tid for brogue-looket med bare ankler, som sangeren Sam Smith sværger til, og ej at forglemme for de populære Gucci-loafers i læder, som fortsat ses syd for en stor del af modeverdenens ankler.

Men det er måske tid til at genoverveje, præcis hvor meget du vil ofre i modens navn - for den sokkeløse trend kan faktisk være sundhedsskadelig, advarer ortopæden Emma Stephenson fra University of Podiatry i et interview med BBC. Hun fortæller her, at hun oplever, at flere og flere mænd i alderen 18 til 25 har problemer som følge af at have sko på uden sokker.

“Den gennemsnitlige fod sveder omkring 200 ml om dagen. For meget fugt og varme kan føre til svampeinfektioner såsom ‘athlete’s foot’ (fodsvamp der kan brede sig til tånegle og hænder, red.),” siger hun.

“Et af de værste tilfælde, jeg har set, var en 19-årig mand, som arbejde i en bilvask. Han havde meget svedige fødder og ‘trench foot’,” siger hun med reference til en lidelse, som mange soldater fik under 1. Verdenskrig grundet langvarig eksponering af fødderne for fugt og kulde, hvilket kan føre til hævelser, svampeinfektioner, vabler og vævsdød.

Virker det alligevel som et lidt for voldsomt skridt at opgive dine kænguru-forede loafers på grund af lidt svamp, giver Emma Stephenson et par råd med på vejen. Først og fremmest skal man minimere den tid, man har sko på uden sokker. Man kan desuden spraye skoene indvendigt med noget antiperspirant, før man tager dem på, og så skal man være opmærksom på eventuelle smerter og søge læge, hvis ubehag opstår.

LÆS OGSÅ: Ny undersøgelse: Din bromance kan koste dig dit parforhold

LÆS OGSÅ: Instagram-model opfordrer: Del jeres nøgne yoga-billeder!

LÆS OGSÅ: En nøgenkalender søger specifikt efter rødhårede