Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

40 i dag

40 i dag

Euromans moderedaktør fylder 40: ”Man bliver aldrig for gammel til at leve af Red Bull, gå i byen til klokken 5 og fotografere Emma Leth i undertøj”

Vi har spurgt Frederik Lentz Andersen, hvordan det føles at blive ældre i en ungdomsfixeret branche.

Frederik Lentz Andersen startede sin karriere i modebranchen som teenager, da han blev piccolo hos Alt for damerne. En del af jobbet bestod i at bringe mapper med modelbilleder frem og tilbage mellem redaktionen og Unique Models, der lå længere ned ad gaden.

En dag, hvor han var henne på modelbureauet for at aflevere et par mapper, blev den ranglede unge mand spurgt, om ikke han selv havde lyst til at prøve at få taget nogle billeder.

Den 15-årige Frederik Lentz Andersen havde på daværende tidspunkt figureret i et par strikkeopskrifter i Alt for damerne, men den dag begyndte hans modelkarriere for alvor.

De næste 11 år tjente han primært sine penge foran kameraet, og han flyttede blandt andet med jobbet til London og Paris.  Men selv om han gik shows for Prada og andre store mærker, var livet ikke altid lige glamourøst.

”Det kunne faktisk være lidt forhutlet indimellem. Den ene dag kunne man stå med 200.000 i hånden, og så kunne der gå månedsvis, hvor man ikke så en krone,” siger Frederik Lentz Andersen, der altså ikke lagde til side til pensionsopsparingen.

Til gengæld bød faget på mange sjove fester og mange søde piger, fortæller han.
Det var også igennem branchen, at han mødte sin kone, Vibeke, da de under en modeuge begge gik show i Bella Center.

I dag har de tre børn sammen og en Volvo stationcar, som Frederik ikke selv kan køre, da han ikke har fundet tiden til at tage et kørekort.

Som 26-årig skiftede han modelkarrieren ud med et humanistisk basisstudie på RUC, men han blev ikke hængende i universitetsverdenen, da han fik tilbudt en stilling som moderedaktør på bladet Arena.

I 2008 kom han til Euroman som moderedaktør, og i 2015 blev han også moderedaktør for vores søsterblad, Eurowoman, en dobbelt kasket, som han fortfarende bærer. På det seneste er han også begyndt at gøre sig som fotograf i begge udgivelser.

I dag fylder Frederik Lentz Andersen så 40, og han havde overvejet at holde en kæmpe fest for alle sine venner, men som han siger:

”Jeg fester jo alligevel, jeg ved ikke hvor mange gange om måneden, så i dag fokuserer jeg på det vigtigste: min familie.”

Men hvordan er det at blive ældre i en branche, hvor majoriteten er halvt så gammel som ham selv, og hvor morgendagens smagsdommere udråbes i konfirmationsalderen?

Hvis Frederik Lentz Andersen er påvirket af sine unge konkurrenters sultne ånde i nakken, holder han det for sig selv:

”Det er jo fantastisk, at branchen hele tiden får tilført nyt blod. Men det betyder ikke, at jeg er klar til at blive kasseret. Jeg håber, at jeg med min erfaring kan modstå konkurrencen fra de unge mennesker med al deres selvtillid,” siger Frederik Lentz Andersen.

”Jeg føler, at jeg godt kan være med på de nyeste udviklinger. Samtidig har jeg været med så længe, at jeg kan genkende alle referencerne fra modens tidligere cyklusser. Så måske ændrer jeg ikke hele min redaktionelle stil, bare fordi bootcut kommer på mode igen.”

Moderedaktøren mener altså ikke, at det diskvalificerer ham, at han er blevet 40. Så vi spurgte ham, om der er andre ting, han føler, han er blevet for gammel til:

At gå op i limited edition sneakers?

”For 10 år siden var jeg en af dem, der råbte højest om, hvor patetiske mænd over 40 er i sneakers og kasket. Men man siger jo, at man har et standpunkt, indtil man tager et nyt. Modebilledet har ændret sig. Dengang angav Thom Browne vejen, og brogue sko var det eneste rigtige at gå i. I dag er streetwear meget mere dominerende. Og måske prøver jeg også bare at tilpasse mine holdninger til min virkelighed. I hvert fald har jeg stadig over 100 par sneakers i skabet. Og jeg elsker dem. Så meget, og det er måske lidt fjollet, at jeg renser dem i køkkenvasken, når jeg kommer hjem fra byen tidligt om morgenen.”

At gå i byen til klokken 5 og møde på arbejde med røde øjne klokken 9?

”Det burde jeg være for gammel til. Og det er jeg sikker på, at mine chefer og min familie synes, at jeg er. Det synes jeg som regel også selv den pågældende dag.”

At få sit primære kalorieindtag fra Red Bull?

”Det burde jeg også være for gammel til. Men jeg er desværre utrolig glad for energidrikke. Så sent som i dag har jeg drukket et colaprodukt fra Red Bull. Der var desværre ikke noget ekstra koffein i.”

Ikke at have et kørekort?

”Det er kun folk på 40, der siger, at fyrrerne er de nye tyvere. Det narrer du ingen unge til at tro. Så jeg regner også med at ryge ind i en midtvejskrise her om nogle år. Og skal den være efter bogen, så skal der en nyerhvervelse af en rød sportsvogn til. Og det bliver for åndssvagt, hvis jeg ikke engang kan køre den op og ned ad Strandvejen. Så jo, jeg er for gammel til ikke at have kørekort.”

Ikke at gå op i politik?

”Jeg skulle til at sige, at man ikke gik så meget op i politik, dengang jeg var ung. Men det holder vist ikke helt. Jeg går op i politik i grove træk, men jeg lader mig ikke frustrere af det personligt. Jeg tror, man lever lykkeligere på den måde. Selvom jeg kan synes, at der et håbløst og gruopvækkende, at USA regeres af en karakter som Trump, så sætter det i perspektiv, at der er mange andre fornuftige mennesker, der bestemmer rundt om i verden. Selv om jeg aldrig har stemt på Lars Løkke eller nogen i hans regering, så virker de jo virkelig fornuftige i sammenligning.”

At fotografere Emma Leth i undertøj?

”Det bliver jeg aldrig for gammel til.”

Hvide sneakers, rød sportsvogn.