Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Stilpoint til OL-dragter

Foto: Getty Frankrig får plads på skamlen for Lacostes gode design.

Stilpoint til OL-dragter

Fredagens detalje: De bedste og de værste OL-dragter

Fra sjok til sejrsskammel.

Der er mange vigtige ting på spil til det igangværende vinter-OL. For atleterne og deres fædre/mødre-lande er det ædelmetal, der tæller. For de russiske deltagere handler det om at vise flaget uden at gøre det. Og for de sydkoreanske værter handler det om at foregive, at alt er godt i forholdet til de nordkoreanske naboer.

For os andre er det mere en underholdningssag. Og herunder tæller naturligvis også stilpoint, også selv om disciplinen ikke er kunstskøjteløb (den for øvrigt måske dårligst klædte sportsgren på programmet).

Beklædningen af vintersportsudøverne er et modeshow i sig selv, hvor kendte mærker som Ralph Lauren (USA), Giorgio Armani (Italien) og The North Face (Sydkorea) kappes om at få nationerne til at tage sig bedst ud.

Vi benytter lejligheden til at slå ned på fire fashion-detaljer fra legene:


Guld: Det neutrale Rusland
Som bekendt er Rusland som land udelukket fra at deltage på grund af massive dopinganklager, og en række sportsfolk har fået livstidskarantæne. Ikke desto mindre kan de russere, der ikke har nogen dopingforhistorie deltage, men uden at vifte med trikoloren. Imidlertid har det russiske mærke Zasport fået lov at lave en kollektion af tøj uden nationale symboler i én, højst to farver, og det er der faktisk kommet noget virkelig nydeligt, afdæmpet tøj ud af, som Athletes from Russia (det kaldes de) kan have på, hvis de skal modtage en medalje, eller når de chiller i PyeongChang by night. Særligt denne højhalsede blå sag, som desværre ikke ses meget på podiet, er vi begejstrede for.

Sølv: De lækre hurtigløbere

Det er ikke så meget et enkelt land eller en enkelt designer, som det er selve sportsgrenen hurtigløb på skøjters traditionelle, aerodynamiske beklædning, vi hylder her. Mænd såvel som kvinder ser stærke og smidige ud i den kropsnære heldragt (i hvert fald, hvis de har en OL-deltagers krop). Og tricoten giver designerne gode muligheder for slående grafiske effekter.

Under Armour, der generelt opruster på æstetikken for tiden, har lavet en flot stjernebestrøet en, og Mizunos japanske bud giver én lyst til at tilslutte sig det japanske luftvåben og råbe ’banzai’.

 

Bronze: Fransk retro-elegance

Formlen bag Lacostes succes er årti efter årti ikke at ændre for meget i deres vinderopstilling. Sker der ændringer i krokodillemærkets poloer og øvrige produkter, er det som regel subtile justeringer. Det er også de små virkemidler, som det franske mærke har anvendt i designet af de dragter, som de franske medaljevindere bærer på podiet.

Nobelt hvidt skitøj i en klædelig silhuet, men dog med et par kække lynlåse til at indikere franskheden. Det er som taget ud af Chamonix anno 1966.

Nummer sjok: Norsk humor

De norske curlingherrer har en tradition for iøjnefaldende bukser. De har ved tidligere mesterskaber vakt opsigt med stormønstrede bukser med Mondrian-inspirerede felter eller det norske flag, Ved dette vinter-OL har de blandt andet cirkler, festfyrværkeri og Hawaiiprint på benene. Men prisen tog de med en buks med hjerter i forskellige nuancer af lyserød. Anledningen var valentinsdag. Det er meget muligt, at de norske stenkastere er en hyggelig, dadbod’et forsamling. Men der må være en grænse for morskaben.

LÆS OGSÅ: Silke-boxershorts er tilbage takket være Tom Ford

LÆS OGSÅ: Mandagsdetaljen: Bæltet er tilbage

LÆS OGSÅ: Internettet elsker Nigerias nye trøjer