Da Josef K., hovedpersonen i Franz Kafkas ’Processen’, en morgen bliver arresteret i sit hjem, bliver han bedt om at tage en sort jakke på, før han skal møde sin opsynsmand. Sort er alvorens farve. Ligesom det er sort og ikke sennepsgul, man griber ud efter, når man skal til en begravelse.

At have en nogenlunde neutral, nogenlunde universelt forståelig snor at rette sig efter er der i grunden ikke noget i vejen med. Hvis det da ikke var for det faktum, at sort som sorgens og alvorens farve har medført en mere generel afholdenhed over for det rent sorte eller i hvert fald delvist sorte outfit (en hvid skjorte under et sort jakkesæt er aldeles suverænt).

Her forleden var jeg til en festlig sammenkomst, hvor jeg havde valgt at iføre mig en sort blazer, sort T-shirt, sorte jeans og sorte loafers, og inden for det første minut faldt replikken:

”Hvad fanden, er du på vej til begravelse eller hva’?” (Herre i himlen!)

Hvis det sorte outfit generelt betragtes som værende et udtryk for det sørgelige og alvorlige, kan det lige så vel siges, at man for alvor ser cool ud i sort.

Som fuldstændig objektiv grundregel ser man simpelthen bare skarpere ud. Selv hvis man – som overtegnede her – er godt og grundigt nordisk af udseende. Faktisk, ja, nu har jeg ikke udført nogen videnskabelige undersøgelser på området, men jeg tør godt at sige, at man faktisk ser mindre bleg ud i sort. Og så har det jo også den praktiske fordel, at det er ret … simpelt.

Den anden aften lå jeg og genså ’No Country for Old Men’, og her slog det mig, at Javier Bardems ikoniske karakter, Anton Chigurh, ikke bare hører til filmhistoriens mest mindeværdige, mest fascinerende psykopater, men også blandt de mest stilfulde: helt mørk denimjakke, sorte Dickies-agtige bukser med en lille smule svaj og spidse, kastanjerøde støvler.

Eller tænk bare på internettets kæderygende yndlingsdansker, Mads Mikkelsen. Eller på forfatter og kritiker Bo Green Jensen, som jeg her til morgen så komme gående på fortovet ved Statens Museum for Kunst i sin uniform: sort blazer, sort T-shirt, sorte bukser og støvler.

Behøver jeg anføre, at hr. Green Jensen tog sig bedre ud end det resterende morgenensemble?

Her er syv sorte genstande, du kan starte med.

imagepg4l5.pngSunflower ’SB Blazer’ til 4.000 kr.

our legacy sort skjorte.jpgOur Legacy ’Frontier Shirt’ til 3.132 kr.

muji trøje.jpgMuji ’Merino Wool Crew Neck Jumper’ til 349 kr.

hope bukser.jpegHope ’Relaxed-Leg Trousers’ til 2.500 kr.

mfpen frakke.jpgMfpen ’Installation Coat’ til 3.908 kr.

Laedersmeden stovler.jpegLædersmeden ’Trans Am’ til 2.500 kr. diesel jeans.jpgDiesel ’Straight Jeans 2010’ til 1.500 kr.