I samarbejde med Tag Heuer kan vi præsentere vores helt nye podcast-serie om ure. Medvirkende er:

Kristian Haagen
Skandinaviens førende urekspert og udgiver af magasinet TIMEGEEKS

Jacob Grønbech
chefurmager hos Staehr og TAG Heuer

Frederik Lentz Andersen
Senior Fashion Director, Euroman.

Euromans chefredaktør Karl Erik Stougaard er vært.

Hvordan forelskede du dig i ure?

Kristian: ”Jeg er fra Næstved. Fritidsbeskæftigelserne dengang var begrænsede: fodbold, slåskampe og småkriminalitet. Jeg var ikke særligt god til nogle af tingene og brugte i stedet min fritid til at bladre mig igennem årtiers National Geographic-magasiner, hvor de første sider typisk var annoncer for ure. Nogle af de samme ure sad ofte om armen af de personer, der var afbilledet inde i magasinet, og det gjorde et stort indtryk på mig, da jeg var seks år gammel. Armbåndsuret var en del af den maskuline uniform, så at sige.”

Jacob: ”Min forelskelse i ure kommer fra et rent håndværksmæssigt udgangspunkt, finmekanik på det mindste og fineste niveau. Jeg har altid villet skabe ting med mine hænder. Det begyndte med små figurer og blev senere til smykker, som jeg stadig laver i min fritid. Men urene vandt over de andre. Det mekaniske element, samarbejdet mellem håndværk og teknik, mellem de bevægelige dele i urværket. Håndværket giver mig en følelse af at skabe noget, som næsten er levende.”

Frederik: ”Min onkel, Søren Andersen, er urmager og konservator af mange af vores større værker i Danmark, blandt andet Jens Olsens Verdensur (avanceret astronomisk ur, der er opstillet på Københavns Rådhus, red.). Igennem min barndom var det mest magiske, jeg vidste, at gå rundt på hans værksteder og pille ved tandhjul.”

Har du imponeret en kvinde med dit ur?

Kristian: ”Jeg tager ikke mit ur af, når jeg sover. En morgen fortalte min kæreste mig, at jeg havde revet hendes ryg med mit ur: ’Men det er OK, skat. Det er jo et Patek’. Det er sgu' ægte kærlighed.”
Jacob: ”Som urmager er det måske en lidt ’dårlig replik’ at spørge kvinderne, om de vil hjem og se min ursamling, og jeg har aldrig forsøgt. Men hos den interesserede kunne det da godt være ...”
Frederik: ”Jeg ved ikke, hvor mange kvinder der imponeres over, hvad mænd har om håndleddet. Jeg tror primært, vi mænd sigter efter at imponere hinanden, om overhovedet, men jeg husker faktisk, at min hustru, Vibeke, har nævnt, at hun på vores første date, for 18 år siden, med det samme lagde mærke til det Rolex, jeg dengang gik meget med. Det har hun siden overtaget.”

Har du et smart watch?

Kristian: ”Jeg har et Montblanc Summit. Brugte det et par dage. Var egentlig glad for det. Men det fangede aldrig mine fulde opmærksomhed. Dog er jeg fristet til at købe fjerde generation af iWatch fra Apple. Der er nogle funktioner, jeg synes, er anvendelige. Desuden kan jeg bruge det uden mobiltelefonen – hvilket gør det truly smart.”

Jacob: ”Nej, den ’levende’ del af urene er en meget vigtig ting for mig, altså det at de har et lille mekanisk hjerte, der banker.”

Frederik: ”Jeg har et Apple Watch, serie 3. Jeg bruger det primært, når jeg løber. Jeg overraskes stadig over, hvor godt det taler sammen med min iPhone og over de mange funktioner, som jeg sagtens kan leve foruden, men stadig synes er lidt fede.”

Hør podcasten her: