"Kan jeg få et like, fordi min far døde"
"Kan jeg få 50 abonnenter min mor er på hospitalet"

Børn er i stigende grad begyndt at bruge medlidenhed som et middel til at opnå kontakt og anerkendelse på internettet. Det skriver det amerikanske magasin New Statesman, der har iaggtaget fænomenet blandt børn på YouTube.

LÆS OGSÅ: Fake News har også indtaget den amerikanske venstrefløj

Magasinet har også fundet en forespørgsel på 100 likes, fra et barn hvis barnepige kendte en, der døde, og et barn, der beder brugerne om ikke at give hende ubehagelige kommentarer, fordi hendes hamster og fugl er døde.

Om den anvendes forebyggende for at undgå modstand eller proaktivt for at høste større bifald – børnene er bekendte med den sociale konvention, at folk er ekstra venlige, uselviske og hensynsfulde i forbindelse med dødsfald. Og de bruger den.

“Måske får disse individer, der på den måde søger social opbakning, ikke dækket deres sociale behov i forholdene til deres venner og familier,” siger cyberpsykolog Linda Kaye til New Statesman.

Magasinet har ikke efterforsket i hvor høj grad, de dødsfald, som de unge YouTube-brugere benytter for at opnå digital medfølelse fra deres jævnaldrende, er ægte.

Men artiklen nævner, at antallet af tilfælde gør det antageligt, at nogle af børnene opdigter de sørgelige omstændigheder.

Fænomenet er også velkendt blandt voksne, der simulerer sygdomme eller andre tragedier på nettet for at få opmærksomhed – Münchhausen på internettet kalder nogle det.

”Det er en bekymrende udvikling, at søgen efter opmærksomhed på nettet ved brug af falske historier nu bliver brugt af yngre børn end tidligere, men det er også bekymrende, at de falske historier er af mere alvorlig karakter,” siger Jaqui Taylor socialpsykolog med speciale i onlinekommunikation.

Hun er især bekymret for den sociale skam, som børnene må bære, hvis deres bedrag afsløres.

”Når snebolden ruller på internettet, kan et bedrag hurtigt få store konsekvenser, fordi det bliver præsenteret for så stort et publikum. Det kan have langvarige skadevirkninger på et ungt menneske,” siger hun.

LÆS OGSÅ: Kønskamp på kørebanen: Kvindelig cyklist flår sidespejl af varevogn

LÆS OGSÅ: Så let kan folk se dine skulte og glemte billeder på Facebook

LÆS OGSÅ: Ventetiden er reddet: Interaktivt kort giver dig wifi-koder til alverdens lufthavne