Sidste år vekslede 35-årige Nadia Nadim, til daglig angriber i amerikanske Racing Louisville FC, en idolstatus som lægeuddannet, målfarlig folkeforfører til en plads i offentlighedens gabestok, da hun for et ukendt beløb blev ambassadør for herre-VM i Qatar.

”Pissenederen og ærgerligt,” var det ifølge Nadim, at tusindvis af migrantarbejdere var døde under optakten til slutrunden, men angriberen holdt fast i, at fokus på fodbold kunne gøre en forskel for kvinder og migrantarbejdere i regionen.

Nadia Nadim blev som konsekvens af ambassadørrollen for Qatar frataget en anden ambassadørrolle, her for Dansk Flygtningehjælp, der ikke fandt Nadims synspunkter forlignelige med organisationens menneskerettighedsværdier.

Men sportswashing-debatten er som bekendt en storby i et skandinavisk velfærdsrige, og nu har H&M med det globale udsyn rekrutteret Nadia Nadim som ansigtet udadtil for deres træningstøjslinje H&M Move.

I en ny kampagnevideo spiller Nadim bordtennis med sin svenske modpart på herresiden, Zlatan Ibrahimović: ”Jeg vil gerne hjælpe med at inspirere børn og unge til at dyrke sport, især unge piger. Det er derfor, jeg har indgået et samarbejde med H&M Move, da jeg personligt tror på deres mission,” siger Nadia Nadim i en pressemeddelelse, dog uden at nævne, at kollektionen kun er tilgængelig i voksenstørrelser.  

Vi har spurgt H&M om overvejelserne bag at rekruttere en ambassadør, der har fået kritik af DBU (”Jeg er superærgerlig og skuffet over, at hun har sagt ja til (Qatars, red.) ambassadørrolle,” sagde Peter Møller til TV 2) og Dansk Flygtningehjælp. I en skriftlig kommentar skriver H&M Danmark:

”Vi samarbejder med Nadia Nadim, fordi hun er en inspirerende sportspersonlighed. Som person har hun overvundet en del modgang i rejsen mod at blive en af de største kvindelige fodboldspillere, og med en fælles mission om at skabe positiv forandring gennem sport er Nadia Nadim det perfekte match til at være en del af H&M Move. Nadia Nadim kommer til at have en afgørende rolle i vores H&M Move Community Program, hvis første fokus er at give børn og unge adgang til sport.

Som professionel atlet har Nadia Nadim andre professionelle forpligtelser uden for vores samarbejde. Vi hos H&M Move har ikke haft nogen partnerskaber eller været forbundet til VM i Qatar.”

Videoen med Nadim og Ibrahimović kan man se her: