Når snakken falder på vodka, bringer det et væld af associationer frem i samtalen. Nogle har svoret, at de aldrig vil drikke det igen, fordi de fik så mange tømmermænd den ene aften, hvor andre straks tænker på beduggede russere, der drikker det som det pure postevand. I denne guide til vodka sigter vi efter at ramme et sted lige i midten, når vi kommer omkring de bedste drinks med vodka og de bedste vodkaer til prisen.

Og hvad er det nu lige, vodka er?

Vand og alkohol, intet mere, intet mindre. De to ingredienser destilleres på korn eller kartofler, og det er ikke ingredienser, der efterlader meget smag i slutproduktet. Der findes vodkaer med tilsatte smagsnuancer, men spørger du feinschmeckere, skal du styre udenom dem. Til gengæld er vodkaens helt rene smag eftertragtet i bartendernes kartotek, og her får du deres bedste opskrifter på drinks med vodka.

Espresso Martini – Kølig koffeinklassiker

espresso.jpg

Nogle vil måske være tilbøjelige til at kalde den for en sofistikeret ’Vodka Red Bull’, hvor andre kalder den, hvad den i virkeligheden er: en sand klassiker. Med en opskrift, der blot tæller tre ingredienser, er det selvsagt, at de få komponenter skal være af høj kvalitet, og her ligger det lige til højrebenet at starte med vodkaen.

Her får du opskriften på en perfekt Espresso Martini.

TIP! Vil du prøve kræfter med en videreudviklet udgave af klassikeren, er Daníel Einarssons cocktail ’Mandela’ et rigtig godt bud.

Bloody Mary – En potent tømmermændskur

Euroman_298_2990817.jpg

Det er et ældgammelt trick at kurere tømmermænd med mere alkohol, også kendt som at rejse sig ved det træ, man er faldet ved. Her er én af de mest populære cocktails til opgaven er en Bloody Mary, og den røde vodkadrink ligner, at den lige så vel kunne være en smoothie fra brunchbordet, hvorfor den er nem at maskere til familiefødselsdagen tidligt om formiddagen. Der skal et par ingredienser til, men får du sammensat dem korrekt, har du en umami-oplevelse i vente.

Her får du opskriften på en frisk og velsmagende Bloody Mary.

Sommerfavorit med luksusvodka

Blandt de mere eksklusive mærker inden for vodka finder man Belvedere. Siden 1993 har det været muligt at købe de klare dråber, som den polske producent ynder at kalde den første luksusvodka nogensinde. De har nu sat sig for at give den populære gin og tonic kamp til stregen med deres bud på en alternativ sommercocktail med vodka, tonic og grapefrugt.

Du finder opskriften på Belvederes sommerdrink lige her.

Kvalitet fornægter sig ikke – køb en god vodka

Der er milevidt til forskel på de mange forskellige vodkaer, du kan købe i supermarkeder og hos vinhandlere. Priserne varierer lige så, men når det kommer til vodka, behøver du ikke sprænge banken for at få fingrene i en god flaske. Hvis du mangler en vodka, der passer perfekt til drinks og cocktails, er en sikker vinder Stolichnaya.

Her finder du flere bud på flasker, du kan bygge dit første barskab op omkring.

TIP! Skal det nærmere være en aperitif-vodka, for de findes skam, kan du overveje en dansk luksusvodka, der er destilleret på vin.

Gør som russerne – Drik din vodka med stil

Du har styr på dine cocktails, drinks og de rigtige flasker vodka; nu skal du have fod på formatet. Der kan vist ikke være tvivl om, at det land i verden, der for alvor har taget vodkaen til sig, er russerne. Det rygter sig, at de drikker det som vand fra hanen, men det er nok i virkeligheden de færreste, der er så tolerante over for den skarpe spiritus. De producerer noget af den bedste vodka, man kan opdrive i verden, og deres vodkakultur bærer præg af det.

Her får du 10 tips, der hjælper dig til at forstå russisk vodkakultur.