Der har både været dybe følelser og tørre tæsk på spil i serielandskabet anno 2016. Og så har der været masser at more sig over! Uanset om det er den nørdede, den politiske eller den Louis CK’ske humor, så har man kunnet grine igennem, men der har nu også været masser af de mindre morsomme seriegodter i år. 

Og igen skal man nok have fat i Louis CK for at beskrive dette. Hans egen serie ’Horace and Pete’ var bittersød sjov, men tumlede også med store eksistentielle problemer undervejs. Alt sammen på en lille bar, så man aldrig rigtig vidste, om man skulle føle eller drikke med seriens personer. 

CK lagde serien ud på sin egen hjemmeside, men ellers består listen af etablerede seriegiganters udvalg.

Nogle af serierne er gamle kendinge, mens andre er nye og skillingesmækkende bekendtskaber. Men fælles for dem er, at de alle er seriekunst på et særdeles højt niveau. 

Ja, faktisk er udbuddet i år så godt, at hele 11 serier har sneget sig med ind i en Top10.

11. The Night Of

Der er dømt dyster æstetik og samfundsrevsende overtoner i denne HBO-miniserie, som følger en ung mands værste mareridt. Da den unge Naz vågner op i en lejlighed med alkoholens tåger svævende omkring sig, opdager han, at der i sengen ligger en kvinde med 22 knivstik som drabsårsag. Instinktivt stikker han af, men fanges (selvfølgelig!) hurtigt.

Hans vej ind i først retssystem og senere fængslet er til tider brutalt og makabert, men først og fremmest dystert og interessant. Konstant sidder man på kanten af sofaen, for man kan simpelthen ikke finde ud af, om denne unge mand har begået forbrydelsen – eller om forbryderne i virkeligheden er et forfejlet retssystem.

Kan streames på HBO Nordic.

 

10. Ray Donovan, sæson 4

Der er knas på linjen i fjerde sæson af serien om en fixers problemer i Los Angeles. Jobbet går ud på, at sørge for, at de rige og berømte kommer ud af problemer, men for Rays vedkommende går det ud over forholdene hjemmefronten, fordi han så ofte kommer hjem med ar på sjælen efter såvel nævekampe som skuddueller.

Det helt særlige ved ’Ray Donovan’ er mikset imellem det solfyldte Los Angeles og den mørke mentalitet, som serien fremviser. I fjerde sæson er der kommet endnu mere fokus på Rays forsøg på at blive et bedre menneske, og serien stiller det interessante spørgsmål: Hvor meget skal man give af sig selv, når man ikke selv er tilfreds med resultatet?

Kan streames på HBO Nordic

9. Silicon Valley, sæson 3

’Silicon Valley’ er sjov. Og i tredje sæson er det ikke kun på en nørdet måde, fordi dramaet helt tydeligt eskalerer. Hvor første sæson var en tour de force i oneliners om den teknologiske idé, der blev til firmaet Pied Piper, og anden sæson var endnu sjovere, men også gik lidt for meget i tomgang, så er tredje runde langt skarpere.

De nørdede unge mænd møder kolossal modstand, og hovedpersonen Richard må træffe nogle svære personlige valg. Ikke desto mindre morer man sig konstant over samspillet gutterne imellem, ligesom hele det innovative miljø omkring virkelighedens Silicon Valley får en ordentlig én med humorkrabasken.

Kan streames på HBO Nordic.

8. Game of Thrones, sæson 6

Den seneste sæson af ”GoT” var noget, som mange havde set frem til i månedsvis, men de fleste fik så formentlig noget andet, end de havde regnet med. For sjette sæson havde noget så sjældent som flere afsnit med lav puls, og der blev dvælet ved detaljer frem for action. Det klædte på mange måder serien, men af og til gik det nu også lidt for langsomt.

Alligevel kan man ikke tage fra ’Game of Thrones’, at når den rammer sit topniveau – hvilket sker flere steder i sjette omgang – så er serien så mangefacetteret og virtuos, at man ikke kan andet end at blive en smule tryllebundet.

Kan streames på HBO Nordic.

7. House of Cards, sæson 4

Der gik politisk tomgang i den i anden og tredje sæson, men Frank Underwood vendte stærkt tilbage i fjerde omgang. For hvor de foregående sæsoner havde nogle underlige svinkeærinder og roller rundt omkring, så formåede fjerde sæson at være mere koncis. Det er ganske enkelt skræmmende at se magtspillet i toppolitik så hudløst leveret, og da Underwoods modkandidat formåede at være mere glat end en ål, fornemmede man, at det her ville blive godt.

Samtidig er ’House of Cards’ kun blevet endnu mere aktuel siden premieren, fordi Donald Trumps metoder og indvirkning på amerikansk politik også bliver behandlet underliggende i serien.

Kan streames på Netflix

6. Veep, sæson 5

Det her er rendyrket politisk satire, som bliver sjovere og sjovere for hver eneste sæson, der går. Hvis man interesserer sig bare en smule for amerikansk politik, vil man nærmest knække sig af grin, når Julia Louis-Dreyfus ruller hele humorarsenalet ud.

At komme med ind i magtens centrum i verdens mægtigste land med den ene geniale joke efter den anden er ikke bare lattermildt befriende – det er også morsomt hudflettende, og i sæson fem tages der livtag med det amerikanske valgsystem og politikeres konstante tweeteri, så man får tårer i øjnene. Ja, man er ærligt talt helt forpustet, når de godt tyve minutter pr. afsnit er spillet til ende, for ’Veep’ har fået én til både at grine og tænke sig om.

Kan streames på HBO Nordic

5. Girls, sæson 5

Det er sjældent, at suveræne serier bare bliver bedre og bedre for hver eneste sæson, der går. Men det gør ’Girls’. Lena Dunhams fortælling om fire unge kvinder i Brooklyn er med årene blevet mere alvorlig, men det gør kun de korte afsnit endnu mere intense og rørende.

Samtidig titter humoren konstant frem, og når Dunham er allerbedst, kan seriens afsnit sammenlignes med novellekunst. I femte sæson forsøger de unge kvinder at være mere voksne, end de har været tidligere, men det dér voksen-noget er altså stadig ret svært.

Kan streames på HBO Nordic

4. Horace and Pete

Hvert eneste afsnit af ’Horace and Pete’ er sublimt tragikomisk. Standupper Louis CK cutter hurtig klipning og falden-på-hale-humor væk og skaber et fortættet drama, hvor man sidder klinet til skærmen. Der er dybe samtaler blandt bargæsterne og et eminent samspil imellem særligt CK selv og Steve Buscemi.

Man griner ikke meget med ’Horace and Pete’, men man bliver smilende rørt og underholdt på en underfundig og perspektiverende måde. Serien er simpelthen en stor oplevelse.

Kan streames på Louis CK’s egen hjemmeside

3. The Americans, sæson 3

Hvis du kun må se én serie om familierelationer, så er denne sag om russiske spioner i USA et godt bud. Ja, det kan lyde mærkeligt, men ved at fokusere på det langsomme og sublime skuespil inde bag ved det dramatiske i at være en sovende celle i 1970’ernes og 1980’ernes Amerika, formår ’The Americans’ at skabe fornem seriekunst.

Man skal kunne nyde den lange opbygning og de gennemarbejdede plots, men kan man det, er det godt nok få serier, der nogensinde har givet én så meget at tænke over som denne her. Både på følelses- og spændingsfronten. Fjerde sæson er i øvrigt netop kommet ud i USA – og den er faktisk endnu mere stringent og skarp!

Kan streames på Netflix

2. Peaky Blinders, sæson 2

Vanviddet stråler om kap med skuespillet i anden sæson af ’Peaky Blinders’. Vi befinder os stadig i Birmingham efter 1. Verdenskrig (men gangsterimperiet er nu ved at brede sig), og de smukke billeder af perfekte frisurer, formfuldendte jakkesæt og barberknive i sixpencerne er intet mindre end formidable.

Det er stadig den unge Thomas Shelbys vej op igennem gangsterhierarkiet, der er motoren i serien, men det, der løfter ’Peaky Blinders’ en tak yderligere i denne omgang, er nu en helt anden skurk. For da Tom Hardy gør sin entre som bandeleder, løber det én koldt ned ad ryggen, hver eneste gang han klør sig i sit filtrede skæg, og samtidig er der skruet en anelse op for spændingen i anden omgang af serien. ’Peaky Blinders’ er en både smuk og brutal oplevelse.

Kan streames på Netflix

1. Mr. Robot

Det var i den grad på tide, at serien – der er den seneste vinder af en Golden Globe – blev købt hjem til Danmark. At både Viaplay og HBO Nordic så gjorde det på samme tid, siger lidt om, at vi har at gøre med noget ganske unikt her.

For ’Mr. Robot’ er en forbandet fængende serie om den smågeniale, unge hacker Elliot, der kan bryde selv de mest balstyriske sikkerhedskoder ned. Da han en dag bliver opsøgt af en underlig mand, starter et tankespind fyldt med et paranoiasinds vilde oplevelser. Men hvad er virkeligt, og hvad er kun tanker?

’Mr. Robot’ udfordrer ikke bare den verden, vi lever i, med moderne teorier om klodens magtstrukturer. Nej, den leverer også drama, skuespil og mørke billeder i verdensklasse.

Kan streames på Viaplay og HBO Nordic