Filmkritiker om Esben Smed: "Han har lavet en Pilou Asbæk, bare fem år senere"
Foto: Daniel Rye

Om Esben Smed: "Han har lavet en Pilou Asbæk"

Vi har set Esben Smed portrættere fodbold-legenden John ’Faxe’ Jensen i ’Sommeren ’92’ og den unge, hovmodige Peter, der i ’Lykke-Per’ drager mod København for at søge lykken, og nu kan vi se ham på biograflærreder landet over som IS-gidslet Daniel Rye, der blev tilbageholdt i 398 dage i Syrien, indtil hans familie betalte en løsesum på 15 millioner kroner. Filmkritiker Jacob Wendt kalder Smed for et såkaldt ’stjerneskud’.

Hvorfor tror du, at Esben Smed er blevet så ombejlet en skuespiller?

”Det er flere måder, man som skuespiller kan slå igennem på. Man kan eksempelvis arbejde sig op gennem småroller, eller man kan buldre ind på scenen i hovedroller, som Esben Smed har gjort. Når man er et såkaldt ’stjerneskud’ som ham, mener jeg, at det primært handler om to ting: Dels at man er meget modig i forhold til rollevalg, dels at man er et kæmpestort talent. Man skal have noget tæft og mod til at slå til den, når man får chancen. Set udefra synes han at være både dygtig og modig.”

Hvad er det helt konkret, han kan?

”Når man både kan spille en ung kriminel (’Bedrag’, red.) og en ung idealist (’Lykke-Per’, red.) – altså to mennesketyper, der ligger sindssygt langt fra hinanden – overbevisende, så vinder man troværdighed hos både publikum og branchen. Han kan glide ind i figuren og levere sine replikker på troværdig vis.

Han har ikke vist sig som den store metode-skuespiller, der forvandler sig sindssygt meget fra rolle til rolle og lever som rollen i fritiden, men derimod er han meget sig selv med sin hurtige, lidt friske diktion. Han er alligevel alsidig på den måde, at han kan få forskellige typer af karakterer til at leve for os, seerne. Hen ad vejen, når han får endnu flere roller, kommer vi formegentlig til at se en endnu større alsidighed i hans personlige udtryk. Det mangler stadig lidt, men han har klaret cuttet hver eneste gang indtil nu, så det handler sandsynligvis bare om, at han får de udfordringer, der skal til, for at vise sig selv endnu bredere frem.”

Hvad tror du, filmproducenterne ser i ham?

”At han har haft flere successer på både film og tv. ’Sommeren ’92’ var årets helt store biografsucces tilbage i 2015, og når man er med i en stor DR-søndagsserie som ’Bedrag’, bliver man set af mere end en million mennesker. Nøglen til at blive kendt i branchen er blandt andet at blive set i storfilm og serier, for så er man pludselig én, som nogen tør satse penge på, og når man samtidig er dygtig, som Esben Smed er, så er det næsten en no brainer at vælge ham til en rolle. Han er virkelig en, vi tror på herhjemme.

Jacob Wendt.jpg
Jacob Wendt.

Når man kan komme med i ’Lykke-Per’, som er en stor produktion og derefter ’Ser du månen, Daniel’, så er man ved at være godt etableret, både i branchen, men også i den almindelige befolknings bevidsthed. Han har lavet en Pilou Asbæk, bare fem år senere. Ligesom Esben Smed brød han også lynhurtigt igennem, og sidenhen er han kommet videre ud i verden. På den måde ser Esben Smeds karriere ganske lovende ud.”

Hvad er hans største udfordring?

”Alle skuespilleres største udfordring er at holde sig inde i varmen. At forblive et af de navne, som bliver brugt. Mænd som Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas og Ulrich Thomsen har holdt sig på toppen i 20-25 år ved stadig at være sultne, dygtige og modige, og det skal Esben Smed også forsøge. Det er svært at nå til tops, men det er endnu sværere at blive deroppe. Tiden vil vise, om han har det der vulkanudbrudsagtige talent, der skal til for at forblive relevant. Man kan aldrig vide, men personligt tror jeg ikke, at han kommer til at forsvinde lige med det samme.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview, Film og Skuespil