Arnold Schwarzenegger har mistet sin bedste ven
Foto: Getty Images

Arnold Schwarzenegger har mistet sin bedste ven

Bodybuilderen Franco Columbu opnåede at blive både Mr. Universe og Mr. Olympia. Nu er italieneren død efter en svømmeulykke på sin fødeø, Sardinien. Han blev 78 år.

Der er bedste venner. Og så er der den bedste ven.

Ham, som du kan tale med om alt. Ham, som har din ryg og som forstår præcis, hvad du siger, hvis konen, chefen, arbejdet, børnene, er besværlige. Uden at du egentlig behøver at udtrykke særlig meget mere end en enkelt sætning.

Sådan er din bedste ven. Sådan var Franco for Arnold. Og sådan var Arnold nok også for Franco. Og nu er Franco død.

Franco hed Columbu til efternavn, og Arnold hedder, ja, du har sikkert gættet det, Schwarzenegger til efternavn.

Franco Columbu døde i sidste uge på et hospital i byen Olbia på fødeøen Sardinien, hvor han, som han gjorde hvert år i tre uger i august, tilbragte sin ferie. Columbu havde været ude at svømme i havet ved badebyen San Teodoro, da han fik det dårligt. Han blev siden fløjet til et hospital i nærheden i helikopter, men hans liv stod ikke til at redde.

Columbu blev 78 år og efterlader sig sin kone, Debbie, og datteren Maria.

Da bodybuilding blev mainstream

Arnold Schwarzenegger mødte Franco Columbu i 1965 i München, hvor de begge konkurrerede i bodybuilding-stævner. Til at begynde med var de indædte rivaler, men alligevel var der et eller andet, der bandt de to mænd sammen.

”Vi pressede hinanden, vi konkurrerede med hinanden, og vi grinte hvert øjeblik hele vejen frem,” skriver Arnold Schwarzenegger i et rørende farvelbrev til sin ven, som han har lagt ud på Instagram.

Franco var italiener, Arnold var østriger, og efter et par år med bodybuilding-konkurrencer i Europa, emigrerede de begge til USA. De landede i Californien og arbejdede til at begynde med som tømrere, men hurtigt mødte de den canadiske bodybuilderagent Joe Weider, som tog dem under sine vinger.

Columbu vandt første gang den prestigiøse Mr. Olympia-titel i 1976, hvorefter han tog en pause fra bodybuildingen. Det skyldtes, at han i 1977 vred sit knæ af led efter at have løbet et ræs med et køleskab på ryggen ved konkurrencen ’Verdens Stærkeste Mand’.

Samme år udkom dokumentarfilmen ‘Pumping Iron’, som gjorde både Columbu og Schwarzenegger til stjerner i den brede offentlighed. Filmen gjorde også om noget bodybuilding mainstream.

Et 54 år langt venskab

Franco Columbu blev født i 1941 i landsbyen Ollolai på Sardinien.

”Jeg var spinkel, da jeg var lille. Indtil jeg blev 11 år, fik jeg tæsk af de andre. Men en dag slog jeg tilbage. Ingen kunne ramme mig,” udtalte Columbu til The Miami Herald i 1982.

Hjemme på den italienske klippeø begyndte han at bokse, før han i starten af 1960’erne kastede sig over ekstremvægtløftning og bodybuilding. Franco var ikke stor af natur, men han var stærk. I de tidlige år af karrieren løftede han omkring 300 kilo på vægtstangen foran begejstrede publikummer.

”Da det gik op for mig, at folk virkelig lagde mærke til mig, når jeg dystede, så gjorde jeg en dyd ud af at blive god til det,” skriver han i sin selvbiografi, ’Coming on Strong’.

Senere droppede Columbu bodybuildingen for dels at blive kiropraktor, dels at blive skuespiller. Han har blandt andet medvirket i ’Rambo: First Blood Part II’ og i flere Schwarzenegger-blockbustere, såsom ’Conan the Barbarian’ og ’The Terminator’.

Da Arnold Schwarzenegger i 1986 blev gift med Maria Shriver, der stammer fra en gren af Kennedy-familien, var Franco Columbu Arnolds best man, og Columbu blev desuden gudfar til parrets datter, Christina.

Ikke overraskende er Arnold Schwarzenegger særdeles berørt af sin vens død.

”Da jeg endelig kom til Amerika, efterlod jeg min familie, mit hjemland, hele mit liv. Så da jeg bad Joe Weider om, at du skulle komme og træne med mig, var det fordi, jeg vidste, at det ikke ville være det samme uden min bedste ven. Jeg kunne klare mig uden penge og uden mine forældre, men jeg kunne ikke klare mig uden dig.”

”Vi voksede sammen, vi lærte, og vi elskede. Mit liv var sjovere, mere farverigt og komplet på grund af dig.”

”Jeg er sønderknust i dag. Men jeg er også uendelig taknemmelig for de 54 års venskab og lykke, vi har delt. Jeg elsker dig, Franco. Jeg vil altid huske den glæde, du bibragte mit liv, de råd, du gav mig, og det glimt i dine øjne, der aldrig forsvandt. Du var min bedste ven,” skriver Arnold.

Se, hvad vi ellers skriver om: Portræt