Siden vi som drenge lærte at binde et halstørklæde om halsen uden at blive kvalt ved samme lejlighed er der mange af os, der har udviklet en helt fast automatik omkring det. Det betyder, at mange mænd slynger det på, mens de  halser ud af døren - med nogenlunde lige så begrænset hjerneaktivitet, som vi bruger, når vi tager sokker på, eller når vi børster tænder.

Det er synd. For en lille smule omtanke forvandler halstørklædet fra en praktisk foranstaltning mod koldt vejr til et dekorativt accessory til din påklædning.

Tidligere har vi i vores guide til det gode liv hjulpet dig til at finde det perfekte jakkesæt. Vi har også diskuteret det fundamentale spørgsmål, hvornår skjorten skal uden på bukserne.

Nu udruller vi potentialet i det flade stykke stof, der kaldes et halstørklæde.

"Der er mange måder, man kan gøre det på. Og hvordan man vælger at bære det, afhænger selvfølgelig af, hvilket materiale dit halstørklæde er lavet af, hvor langt eller kort det er, og om du tager det på for at holde varmen eller som dekoration, " siger stilblogger og herreskrædderiekspert Torsten Grunwald. 

Her er seks gode råd.


Foto: Frederik Lindstrøm

Løsthængende

Det enkleste er jo bare at lade det hænge. Og det ser tilmed godt ud på den skødesløse måde.

"Den her måde er mere til pynt end mod kulde. Den egner sig rigtig godt til et mønstret silkehalstørkæde, som man gerne vil vise frem," siger Torsten Grunwald.
Enkelt knude

Robert Redford anno 1965 med en forfinet version af den allermest grundlæggende knude, man kan binde sit halstørklæde med. I stedet for at de to ender hænger fladt til hver deres side, puffes den ene her op, så den giver noget fylde under hagen. Sådan gør du: Læg halstørklædet over nakken, lad den ene ende hænge en tredjedel længere end den anden. Fold den lange ende ind over den korte. Træk den lange ende bagved og op gennem løkken ved halsen, og lad den falde ud på brystet foran den korte. Træk i den korte ende, til det hele slutter tæt til halsen. Løkken

Dandyen og karakterskuespilleren John Malkovich er glad for denne metode, som nogen amerikanere kalder for den europæiske løkke. Det er måske den nemmeste og mest pålidelige metode til at holde sit halstørklæde på plads. Den laves ved at lægge halstørklædet dobbelt, lægge det om halsen og lade de to ender glide gennem den løkke, som bukningen midt på halstørklædet danner - som en tråd gennem et nåleøje.

"Den er meget effektiv, når det er koldt, men jeg synes ikke, den har så meget personlighed, I hvert fald er den bedst til halstørklæder, der har en vis længde og ikke er for tykke, ellers kan det hurtigt blive til en stor klump om halsen" siger Torsten Grunwald. 
 
Foto: Frederik Lindstrøm

Uden knude

Bohemen, der gerne vil være fri for irriterende knuder, men ikke har noget imod opmærksomhed, vikler halstørklædet løst om halsen. Det er Johnny Depp en mester i.

"Man kan også lægge den lange ende to gange rundt om halsen og stramme til. Så har man både varmen og et lidt mere skødesløst look, der sidder temmelig godt fast. Dog kan det blive lidt uregerligt, hvis det blæser meget," siger Torsten Grunwald.
 

Borgmesterkæden

"Det er måske ikke den mest tiltalende association, men ordet beskriver meget godt, hvordan man sætter halstørklædet. Med en knude lavt på brystet kan man få et uldhalstørklæde til at se ret dekorativt ud," siger Torsten Grunwald. Her eksemplificeret ved Robert Redford, der ikke helt er den smukke mand, han var engang, men stadig interesserer sig for at sætte sit halstørklæde med manér. Indeni eller udenpå?

Den eviggrønne rebel Liam Gallagher har tørklædet udenpå. Men hvad siger etiketten, hvornår skal det indenfor og hvornår udenpå?

"Det er selvfølgelig mest dekorativt, hvis det hænger udenpå. Omvendt, hvis man er i den lidt mere konservative ende af modebilledet, er mange frakker lavet med en relativt bred åbning, hvor det er oplagt, at stikke snipperne ned," siger Torsten Grunwald. Han tilføjer:

"Men hvis du har overtøj uden revers, som lukkes helt op i halsen, for eksempel en duffel coat, så er du nærmest nødt til at have det udenpå."
 
Husk legenHer er det rapperen og skuespilleren Mos Def, der (af et håndklæde) har foldet sig en beduinhovedbeklædning i 'The Hitchhikers Guide to the Galaxy'. Ikke ligefrem klassisk stil, men hvorfor lade sig begrænse? 

Torsten Grunwald siger:

"Personligt er jeg ikke så meget til strenge regler, når det kommer til halstørklæder. Jeg synes, man har ret til at lege - både med farver og med måden, man sætter det på. Et halstørklæde er en mulighed for at tilføre påklædningen noget elegance og noget spil, uden at det behøver blive fjollet." 


LÆS OGSÅ: Nybegynderens guide til arkitektur: Sådan lærer du din by at kende

LÆS OGSÅ: Et af livets helt store spørgsmål: Hvornår skal skjorten uden på bukserne?