Dan Jørgensen scroll-down

Kan Dan Jørgensen redde klimaet?

Udnævnelsen af Dan Jørgensen til klimaminister var den mindste overraskelse i Mette Frederiksens regering. At fynboen med panderynkerne, de små øjne og det misundelsesværdige dametække skulle videreføre sin nestor Svend Aukens miljøimperium var det mest naturlige i verden. Hen over et travlt efterår har Anne Sofie Kragh fulgt manden, der er udset til at redde regeringens prestigeprojekt og – hvem ved – måske også resten af kloden? Fra Washington over New York og hjem til sommerhuset i Kirke Hyllinge.

Af Anne Sofie Kragh
Foto: Dennis Morton
Politik

27. juni 2019, København

Dan Jørgensen går tværs over Prins Jørgens Gård hen til Statsministeriet fulgt af en horde af journalister og kamerafolk. Det er netop blevet offentliggjort, at han er Danmarks nye klima,- energi,- og forsyningsminister.

Han holder ud i sit grønne slips:

”Jeg gik ind i politik på grund af det grønne. Det var Svend Auken, der tog mig under sine vinger. Det er en ret overvældende dag.”

Det er ham, manden fra Morud, der skal levere på regeringens altoverskyggende satsning. Ikke bare regeringens overlevelse afhænger i stor grad af ham. Han skal helst også redde resten af kloden.

I hele sit liv har han været mere end almindeligt optaget af naturen. I hele sit politiske liv har han studeret de dystre prognoser i FN-rapporterne og ventet utålmodigt på, hvornår det ville gå op for alle andre.

Nu taler verden ikke om andet.

Det er 15 år siden, Svend Auken sagde til ham, at det ikke var nok, han forsøgte at påvirke politikerne til at gøre noget for klimaet. Han var nødt til selv at blive politiker.

Nu skal han vise, at han kan gøre en forskel.

Det er 13 år siden, at han i sin første bog om klimaet stillede det meget afgørende spørgsmål: Hvordan skal vi redde verden?

Nu er det ham, der skal komme med svarene.

Som han selv formulerede det; en ret overvældende dag.

Se, hvad vi ellers skriver om: Christiansborg, Klima og Oplæste artikler