Det er formentlig de færreste mænd, der ikke har noget denim i sin garderobe, og selvom det aldrig går helt af mode, ser det slidstærke bommuld ud til at være sommerens største tendens blandt de danske mænd.

For at finde ud af, hvad der populært at iklæde sig denne sommer, valgte vi i sidste uge at tage til Tisvildeleje, hvor over 13.000 unge danskere var samlet til fest.

I uge 29 er stort set alle byens spisesteder omdannet til natklubber, men flest mennesker er samlet til festivalen, der er blevet kaldt ’den hippe’, Musik i Lejet.

Ugen bød på skønt sommervejr med over 25 grader og blå himmel hver eneste dag, hvilket gav vores kameralinser perfekte arbejdsvilkår i søgen efter, hvad de danske mænd trækker i, når det er højsommer.

Tidligere på sommeren erklærede vi selv arbejdstøj for årets tendens  i det internationale modebillede, og på den århusianske festival ’North Side’ var flere velklædt mænd trukket i slidstærke materialer med referencer til arbejdsfolk som militæret, piloter og håndværkere. I Tisvildeleje var billedet helt det samme.

Denim-shorts eller afklippet jeans med slidte denimjakker i sort, blå eller hvid var uniformen for en stor del af de mandlige festivaldeltagere. Især det afrevne denim ser ud til at vinde frem for tiden. I varmen havde mange valgt blot at trække i en hvid T-shirt, men jeans og hvid T-shirt er også en af de mest klassiske herreuniformer gennem tiderne.

Og et outfit, der blev udødeligtgjort i 1950’erne, som var årtiet, hvor denim for alvor blev mangfoldigt af tidens filmikoner som James Dean og Marlon Brando, der var kendt for deres enkle, men maskuline stil. De fleste har efterhånden set billeder af Marlon Brando i jeans, hvid T-shirt og sort læderjakke i 50’er-filmen ’The Wild One’.

De første jeans blev dog båret lang tid før 50’erne. I starten af 1870’erne fik den lettiske immigrant Jacob Davis, som var skrædder og servicerede arbejderne ved den amerikanske jernbane idéen at lave arbejdstøj, som ikke faldt fra hinanden og lavede en buksemodel i hvidt bommuld, som var nittet sammen.

Da han havde brug for en partner til at realisere sine drømme, fandt han sammen med den succesfulde tør-varer forhandler Levi Strauss. I 1873 resulterede dette samarbejde i historiens første par jeans, og få år efter kom det første par 501 jeans til verden. Herfra er resten er historie for det, vi vel godt kan kalde for det 20. århundredes mest populære beklædningsmateriale.  

I Tisvilde havde de denimklædte mænd typisk trukket i Nikes populære flettede sneaker ’Mayfly Wowen’, Converse-sko, sejlersko eller andre enkle sneakers. Og så var flere mænd også hoppet i et par sandaler typisk fra Birkenstock.

Det er selvfølgelig ikke alle danske mænd, som går i denim denne sommer. I Tisvilde blev der også vist en masse farverige kortærmede skjorter frem.  Efter et par farveforskrækkede år kan vi godt konstatere, at vi ikke længere er så bange for print.

Det var primært naturprintet med planter i forskellige afskygninger, der dominerede. Ligesom det har gjort på verdens modeuger og hos flere at tidens trendsættere. Dyreprint og helt klassiske hawaiiskjorter blandede sig også i billedet, der generelt var præget af simpelt design i klassiske silhuetter.

Blandt de mest vovede og modeinteresserede så man en lyst til at lege med størrelsen på tøjet. Bukserne var fx meget korte og brede eller helt baggy. Skjorterne var lidt for store og meget afslappede, hvor enkle havde hoppet med på en af tidens modefænomener, nemlig pyjamasskjorten. At gå direkte fra sengen og til fest er stadig for de færreste, men flere mænd i Tisvilde beviste, at det i den grad kan se fedt ud.

Musik i Lejet 2016 levede i den grad op til kaldenavnen ’den hippe festival’ og koncentrationen af velklædte mænd og for den sags skyld også kvinder var enorm stor. Og hvis ikke du allerede er hoppet med på denimbølgen, kan det være, at Tisvilde-folket har overbevist dig.

LÆS OGSÅ: 11 kvinder vi kan li’ til Musik i Lejet 2016

LÆS OGSÅ: Sæt kulør på sommeren: 14 printede skjorter

LÆS OGSÅ: Roskilde Festival 2016: Mænd, her er den festivalstil, kvinderne kan li’