’Gaven’
Sofie Malmborg er uddannet med speciale i økonomisk antropologi og vandt debutantprisen i 2020 for den exofiktive roman ’Bargums synder’ om slavehandleren Frederik Bargum fra 1700-tallet.
I sin nye bog retter Malmborg sit fokus mod de ansatte, der passer og plejer formuerne, som verdens ekstremt rige har placeret i skattely. Hovedpersonen Tess er en dedikeret client manager i en offshore-afdeling af en multinational bank, nærmere bestemt på øen Eutopia.
Tess’ rolle er at stå til evig rådighed for de High Net Worth Individuals, der har deres penge i banken. En dag dukker antropologen Ina op på øen for at lave feltstudier blandt de bankansatte, og så begynder dramaet ellers, skulle vi hilse at sige.
Er udkommet på Gyldendal.
’Frit spil’
Er du vanvittig, hun kan skrive, Zadie Smith. Siden hun slog vidt og bredt igennem med debuten ’Hvide tænder’ for over 20 år siden, har hun gang gang på gang cementeret sin position som en af klodens mest markante forfattere.
Men også i sine essays brænder Zadie Smith totalt igennem. Smith bidrager regelmæssigt til The New Yorker og The New York Review of Books om aktuelle emner, og hvert af hendes essays er en litterær begivenhed i sig selv, der forener skarpsindige refleksioner med subtil, skarp humor.
Hendes nye essaysamling er opdelt i fire hovedspor – At blive, At være, At forandre og At vende tilbage – og her tager Zadie Smith tidens store spørgsmål under behandling i. Hun hudfletter fx Facebook og spørger, hvad det egentlig er, Meta vil os.
Andre steder beviser hun, at hun fuldstændig ubesværet kan dissekere både Brooklyn-rappere og værker af arbitrære schweiziske romanforfattere.
Alle essays i ’Frit spil’ er i øvrigt (vel)udvalgt af Weekendavisens kultur-redaktør, Kathrine Tschemerinsky.
Er udkommet på Politikens Forlag.
’Wellness’
Nathan Hills bestseller-debut ’Niksen’ var en prægtig og morsom (og utrolig lang) fortælling om en ensom mand, der svigtes af sin mor og det omkringliggende samfund.
I sin nye bog skriver Hill sig ikke ud på tilnærmelsesvis lige så mange sider, og det gør ingenting. ’Wellness’ foregår i 1993 og handler om Jack, som har lagt sin trange opvækst i Kansas bag sig, og om Elizabeth, der har løsrevet sig fra sin privilegieblinde familie og studerer kognitiv psykologi, adfærdsøkonomi og evolutionsbiologi.
På mesterlig vis opruller Hill beretningen om forelskelsen og ægteskabet mellem de to (og deres mange løgne), faktisk i en grad, så man nærmest flytter ind i den verden, han skildrer.
Er udkommet på Lindhardt og Ringhof.
’Laust og Maria’
Trommeslageren Laust Sonne fra D-A-D og hans partner, skuespilleren Maria Erwolther, har i årevis holdt på en hemmelighed: Laust er narkoman og alkoholiker, og det har han været, siden han var helt ung.
I ’Laust og Maria’ fortæller de for første gang om at kæmpe for kærligheden gennem et ægteskab, hvor kokain, alkohol, løgne og bedrag ødelægger alting.
Bogen er både en rockstjernes bekendelser, men også historien om en hustru, der år efter år kæmper for at få sin mand til at holde op, mens hun skjuler sandheden for omverdenen for at få forholdet og sit liv til at se perfekt ud.
Er udkommet på Politikens Forlag.