Mine penge med Lars Tvede: "Det kulminerede ved fire kilometer med Ferrari’er"
Foto: Ritzau Scanpix

Mine penge med Lars Tvede: "Det kulminerede ved fire kilometer med Ferrari’er"

Investor, iværksætter og forfatter Lars Tvede opgjorde, da han var allermest velhavende, sin formue i, hvor mange Ferrari’er han kunne købe. Selv om han nemt kunne leve et gældfrit liv i dag, har han belånt begge sine boliger maksimalt for at investere pengene i nye virksomheder.

Hvordan sparer du op?

”Jeg har ingen pensionsopsparing. Jeg investerer i virksomheder, bygger dem op og sælger dem videre. Der kan gå lang tid, hvor jeg ikke har nogen indkomst, og så pludselig kommer der en ordentlig klump.”

Hvad gjorde dig økonomisk uafhængig?

”Jeg har startet 13 virksomheder, hvoraf nogle er gået ganske godt. Derudover har jeg haft nogle gode finansielle investeringer. Blandt andet satsede jeg i perioden 2001-2006 voldsomt på råvarer og på de nye aktiemarkeder – herunder det russiske marked, som steg 1.000 procent på seks år. Derudover gik jeg blandt andet ind i nogle meget risikable valutahandler, som gik godt.”

Hvad er det mest usædvanlige, du har investeret i?

”Den argentinske valuta pesos. Der var valutakrise i Argentina i årene omkring 2002 og 2003. Jeg ringede til min bank og gav dem besked på at købe for tre millioner dollars, hvis den argentinske valuta nåede ned i en bestemt kurs. Derefter glemte jeg alt om det.

Nogle uger senere sad jeg på en cafe i Zürich, da en mand fra banken pludselig ringede og sagde, at jeg havde købt 9,9 millioner pesos. Så blev jeg mega nervøs. Det gik heldigvis godt. Centralbanken i Argentina begyndte at sætte renten op, og så steg valutakursen. Jeg tjente godt en million dollars på få måneder.”

Engang regnede du din formue ud i fiktive biler, hvordan det?

”Sammen med en ven havde jeg stiftet en teknologivirksomhed, der i 1999 blev børsnoteret. Derefter steg aktiekursen næsten 1.000 procent. Aftalen var, at vi ikke måtte sælge vores aktier i det første halve år.

Jeg lavede i stedet et regneark, der omregnede værdien af mine aktier til, hvor mange Ferrari’er, jeg kunne købe for aktiernes værdi. På et tidspunkt var det 840 Ferrari’er. Jeg regnede også ud, hvor lang køen ville være, hvis jeg stillede dem op i forlængelse af hinanden - det kulminerede ved fire kilometer med Ferrari’er. Desværre kom dot.com-krakket, inden vi kunne sælge vores aktier, så jeg fik kun en lille smule ud af det.”

Hvor vil du gerne spare?

”At spare fylder ikke særlig meget i mit liv. Jeg arbejder rigtig meget, og den værdi, jeg skaber med mit arbejde, er meget større end værdien af at gå rundt og spare penge. Det, jeg virkelig har for lidt af, er tid. Jeg vil gerne spare tid. Derfor har jeg hyret et administrationsfirma til at modtage al min post og alle mails fra mine banker.

To gange om måneden møder en repræsentant fra administrationsfirmaet op i mit fitnesscenter, hvorefter jeg kommer svedig ned og skriver under på nogle papirer og regninger. På den måde klarer jeg al administration på et kvarter to gange om måneden.”

Lars Tvede.jpg

Har du dyre vaner?

”Jeg kan godt lide biler. Jeg har haft flere Ferrari’er, to 360 Modena Spider, en 512 TR, en 430 Spider, og i dag kører jeg i en Ferarri 458 Spider. Jeg har også en Mercedes S Coupe, en Jeep Wrangler, og så har jeg købt en Mercedes AMG GT, som jeg af en eller anden grund ikke har fået leveret endnu.”

Hvordan bruger du penge på dine ferier?

”Det gør jeg på min motorbåd. Den er meget dyr at have. Den er placeret i Middelhavet – hvert andet år i Grækenland og Kroatien og hvert andet år i det vestlige middelhav. Jeg elsker at være på en båd, og det er stort set den eneste måde, jeg holder sommerferie på.

Hver anden nat ligger vi for anker op til nogle klipper, og hver anden nat ligger vi i små, charmerende havne. Jeg elsker også samværet på en båd – vi har 14 køjepladser, og der er altid mange ombord. Når man har gæster i et hus, spørger folk, hvad planen er for i dag. Det er der ingen, der gør på en båd. Man er bare sammen, svømmer, står på vandski eller cykler rundt i området omkring havnen. Om vinteren bor jeg i min anden bolig i skisportsstedet Verbier, fordi jeg elsker at stå på ski.”

Du kunne leve gældfrit, men har valgt at have lån i dine boliger, hvorfor?

”Jeg har altid maksimalt lån i mine ejendomme, fordi jeg kan forrente pengene langt bedre end de renter, jeg skal betale på mine lån. Når jeg kigger på det langsigtet, kan det enormt godt betale sig at have pengene investeret i aktiver, aktier og kapitalfonde.”

Hvad er dit bedste råd om penge?

”Hvis man begynder at investere stille og roligt i aktier, når man er relativt ung, og man bliver ved med det, så bliver man belønnet virkelig godt. Især når man er yngre, skal man være relativt risikovillig og lade være med at gå i panik, hvis der kommer kursfald. Hver gang man investerer nye penge, skal man investere i det, der har klaret sig dårligst i porteføljen. På den måde er man med, når det stiger igen.”

Lars Tvede

Gift med politiker Pernille Vermund Tvede. Har to børn fra et tidligere ægteskab. Bor i Schweiz, hvor han har to boliger i byerne Zug og Verbier. Forfatter til en række bøger, heriblandt ’Børshaj’, ’Børshandlens Psykologi’, ’Det kreative Samfund’ samt ’Kriser, Krak og Kaviar’. Uddannet mejeriingeniør ved Landbohøjskolen og tog parallelt HD i udenrigshandel. Medejer af Nordic Eye, en venture kapital-fond, der investerer i unoterede virksomheder indenfor teknologi og livsstil.

Se, hvad vi ellers skriver om: Penge, Økonomi og Interview