Man kan vel nærmest ikke sige Luna Christofi uden også at sige Spanien. Men på trods af hendes store kærlighed til landet på den iberiske halvø har især hovedstaden Madrid et særligt sted i den danske sportsjournalists hjerte.

Det er her, at hun har gjort nogle af sine største professionelle scoops, det er her, at hun får den bedste hotelmorgenmad i verden, og det er her, at hun spiser sortfodsskinke til sine drinks.

Overnatningssted: The Westin Palace på Plaza de las Cortes er et dejligt, klassisk og behageligt hotel, som ligger midt i hjertet af Madrid, ved siden af byens vidunderlige museer og Retiro-parken.

Hotellets faciliteter er fremragende, og så er det bare ganske skønt at spise morgenmad under Madrids smukkeste kuppel og tænke på alle de store personligheder, som har gæstet hotellet i tidernes løb – lige fra Albert Einstein til Rita Hayworth.

Det forlyder også, at den legendariske hotelbar var stedet, hvor Federico Lorca, Luis Buñuel og Salvador Dali mødtes i det, der kaldtes et kreativt orgie. Mere kan man vist ikke bede om fra den spanske historie.

Morgenmad: Umiddelbart kan det måske forekomme en fesen anbefaling at foreslå morgenmad på et hotel, men morgenmad på NH Collection Madrid Eurobuilding er altså bare den bedste i Madrid, hvis man virkelig har appetit fra morgenstunden.

Faktisk er det min yndlingshotelmorgenmad i hele verden. Den lækre buffet byder på alt, hvad hjertet begærer gastronomisk, og det så smukt anrettet og velsmagende, at det er svært at forlade stedet.

Der er naturligvis også flere slags cava at vælge imellem alle ugens dage.

Frokost: Lavinia er byens mest omfattende vinhandel, der har en lille restaurant på førstesalen og en terrasse, hvor de byder på frokost. Maden er udsøgt og primært spansk, og der er altid et par klassikere på menuen, fx spinat med kikærter eller callos.

Det er ikke noget stort menukort, men alligevel meget varieret. Kvaliteten og servicen står helt mål med stedets unikke udbud af vin i alle aldre og prisklasser. Det er altid en god idé at bestille bord.

Aktivitet: Madrid er så privilegeret at have et sandt arsenal af besøgsværdige museer, men Museo del Prado og Museo Reina Sofia er absolut to, der skal besøges.

Det er store oplevelser, man bliver udsat for i storslåede rammer. Mødet med de to museer er langt hen ad vejen mødet med store dele af den spanske historie.

Synet af Pablo Picassos ’Guernica’-værk på Reina Sofia er voldsomt og efterlader store indtryk.

De passede på det på MoMA i New York, indtil demokratiet blev genindført i Spanien, og det endelig kunne komme hjem igen i 1981.

Shopping: Der er uanede muligheder for at shoppe i Madrid, og det er svært at udpege ét sted eller én gade.

Derfor må det være Salamanca-kvarteret som sådan, der byder på masser af små specialforretninger, overraskelser og en herlig stemning i de gamle gader smykket af pompøs og prægtig arkitektur.

Der er mulighed for at få ’skræddersyet’ alt lige fra en pibe, til sko, slips, hat og vifter. Men der er såmænd også mere gængse steder, som alligevel formår at bevare et særpræg.

Aftensmad: Det er utaknemmeligt kun at må vælge én restaurant i Madrid, men El Barril de Las Cortes er en favorit. Der kan man både ”nøjes med” at spise tapas i baren eller a la carte i restauranten.

Stedet har altid friske skaldyr af meget høj kaliber, men der er også grønt og kødretter. Alle råvarer er af ypperlig kvalitet. Det er en klassisk og elegant restaurant med et meget højt serviceniveau og et rigt vinkort.

Det spanske parlament, Las Cortes, ligger ved siden af, og det er ikke ualmindeligt at støde på spanske personligheder her.

Drinks/natteliv: En af byens klart mest originale barer finder man i den nordlige del af byen, tæt på Santiago Bernabéu, Real Madrids hjemmebane. Castellana 113 er et lille, intimt og hyggeligt sted på den prominente gade af samme navn.

Ejeren Miguel styrer selv stedet med sikker hånd, ligesom han gerne håndskærer en ration sortfodsskinke til at ledsage din spektakulære drink skabt med kærlighed.

Det er et glimrende sted at starte eftermiddagen eller aftenen, der så passende kan sluttes af på Café Central, byens førende og historiske live-jazzsted, der emmer af alle de kæmpe artister, som har gæstet stedet igennem årtier.